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     June 10, 1946     (OPINION) 
 
     USE TAX 
 
     RE:  Property Subject to - Veterans 
 
     This will acknowledge receipt of your letter of June 3, 1946, which 
     has come to my desk for attention. 
 
     We understand that your question is this:  Must one Roy McCracken, 
     who bought a jeep from the United States government in the city of 
     Cleveland, Ohio, and shipped it to Fargo, North Dakota, for use in 
     this state, pay the two percent tax provided by section 57-4012 of 
     the North Dakota Revised Code for 1943 before he can obtain 
     registration of the jeep and use it upon the highways of this state? 
 
     The two sections particularly applicable are sections 57-4012 and 
     57-4013, which are as follows: 
 
           There is imposed an excise tax of two percent of the purchase 
           price of any motor vehicle purchased or acquired for use on the 
           streets and highways of this state and required to be 
           registered under the laws of this state.  Such tax shall be 
           paid by the purchaser to the motor vehicle registrar at the 
           time that application for the first registration plate or 
           certificate of title of such motor vehicle is made within this 
           state.  No registration plate or certificate of title shall be 
           issued upon such application until such tax has been paid. 
 
           The provisions of section 57-4012 shall not apply if the person 
           making application for a registration plate or certificate of 
           title for a motor vehicle shall furnish to the motor vehicle 
           registrar a certificate from a licensed motor dealer in this 
           state, upon a form furnished by the registrar, certifying that 
           such person has paid the retail sales tax prescribed by section 
           57-3902.  Neither shall such provisions apply to common carrier 
           vehicles engaged in interstate commerce." 
 
     Under a literal interpretation of these sections, Mr. McCracken would 
     be required to pay the two percent tax provided by these sections. 
     The exemptions provided by the second section quoted would not exempt 
     him from payment of this tax.  We know of no other provision of law 
     applicable which would exempt him from the payment of the tax. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


