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     February 1, 1946     (OPINION) 
 
     TEACHERS' RETIREMENT FUNDS 
 
     RE:  Benefits - How Calculated 
 
     This office is in receipt of your letter of January 28, 1946, in 
     which you say that the teachers insurance and retirement law provides 
     that the minimum annuity which may be paid to a retired teacher is 
     $350.00; that a teacher is interested in knowing what she would 
     receive if she should retire at the age of fifty.  You say:  "We find 
     that computing it actuarially she would get $316.52 which is less 
     than the minimum.  The puzzle for which we need your solution is 
     would we be allowed to give her at fifty the actuarial equivalent of 
     what she would get a fifty-five?  If so, $316.52 is less than the 
     minimum set by law." 
 
     Subsection 1 of section 15-3928 of the 1943 Revised Code provides 
     that if a teacher shall have attained the age of fifty-five years at 
     the time of applying for an annuity, such teacher is entitled to 
     receive the annuity prescribed in said subsection, which shall not be 
     less than $350.00.  In other words, in order to be entitled to an 
     annuity in the amount of $350.00, event though such amount is in 
     excess of "one-fiftieth of her average annual salary for the years of 
     service for which assessments were paid, multiplied by the whole 
     number of years of service as a teacher," applicant for the annuity 
     must have attained the age of fifty-five years.  The minimum fixed by 
     subsection 1 of section 15-3928 of the Revised Code clearly applies 
     only to teachers who have attained the age of fifty-five. 
 
     If a teacher applies for an annuity before she is fifty-five years of 
     age, then the amount thereof must be determined on the actuarial 
     basis provided in subsection 2 of section 15-3928.  Therefore, if 
     $316.52 is the actuarial equivalent of the annuity the teacher 
     referred to in your letter would receive at the age of fifty-five, 
     then, in my opinion, that is the amount to which she will be entitled 
     if she retires when she is fifty years old. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


