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     March 21, 1946     (OPINION) 
 
     SCHOOL DISTRICTS 
 
     RE:  Teacherages 
 
     This is in reply to your inquiry over telephone in which you stated 
     that you have no teacherage and no house is available as a residence 
     for your superintendent.  In order, therefore, to retain his 
     services, which are very satisfactory, it would be necessary for your 
     district to provide him with a residence.  There is at this time a 
     residence for sale which your district may purchase, but such 
     purchase must be made within a short time otherwise the residence 
     will be sold to someone else. 
 
     Section 15-2607 of the North Dakota Revised Code of 1943 authorizes a 
     school board in any district to build and equip a dwelling for the 
     use of teachers in such district.  Such building shall be known as 
     the teacherage.  The board may also build, purchase or lease suitable 
     buildings to be used as dormitories and equip the same.  The statute 
     further provides that such teacherages, dormitories and facilities 
     shall be operated on a self-supporting and nonprofit basis under the 
     direction of the school board. 
 
     As you will observe, the statute doesn't provide for any specific 
     procedure in the matter of providing funds for such a building. 
     However, section 15-4117 provides that the board of education of a 
     high school district may call elections to determine the question of 
     issuing bonds of the district for the purpose of erecting buildings, 
     making additions thereto, or for any other purpose for which bonds 
     may be issued by a special school district. 
 
     Since a school board is authorized and empowered to build and equip 
     teacherages, it would follow by necessary implication that the board 
     would also have the power to take such other action as may be 
     necessary to provide the funds with which to erect such buildings. 
     If the board has no available funds for such purpose, undoubtedly an 
     election could be called for the purpose of issuing bonds with which 
     to provide such funds, and in such case, the usual procedure for the 
     issuing of bonds should be followed.  If your board decides on such a 
     course, it would be necessary to consult with some local attorney in 
     the preparation of the initial resolution and other statutory 
     requirements. 
 
     You stated further that your school district acquired two quarter 
     sections of land from the receiver of a closed bank in settlement of 
     funds which the district had in such bank.  You desire to dispose of 
     the same by sale and convert the same into money. 
 
     The statutes provide no specific procedure in such cases.  The land 
     which the school board holds is really a part of the school funds, 
     and the school board has the power to convert the same into liquid 
     funds.  The sale should be made as soon as an adequate price can be 
     obtained, since I presume there is very little income received from 



     the land. 
 
     This office has previously held that in such cases the school board 
     may sell lands so acquired, but it is its duty to obtain the best 
     price possible in such circumstances.  Upon the sale, the deed should 
     be signed by the president of the board and attested by the clerk. 
 
     There should also be a record in the minutes of the board to the 
     effect that the school board had made every effort to secure the best 
     possible price and that the price for which the land in question was 
     sold was the best price obtainable. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


