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     January 7, 1946     (OPINION) 
 
     SHERIFFS 
 
     RE:  Commission - Collection of on Executions 
 
     This will acknowledge your letter of January 3, with reference to 
     the right of the sheriff to collect a commission upon collections of 
     money made by him under an execution in his hands, without any levy 
     having been made by him under and by virtue of the terms of such 
     execution. 
 
     It seems to me that your construction of section 11-1508 of the North 
     Dakota Revised Code of 1943 is entirely correct.  It is, therefore, 
     the opinion of this office that the sheriff is entitled to charge and 
     receive commissions on all moneys received on an execution in his 
     hands, regardless of whether or not a levy or sale is had under and 
     by virtue of such execution. 
 
     The pertinent part of the statute reads: 
 
           The sheriff shall receive commissions on all moneys received 
           and disbursed by him on execution." 
 
     You are familiar with the provisions of section 11-1014 of the 1943 
     Revised Code, which states that the salaries fixed by law shall be 
     full compensation to all county officers, and all fees and 
     compensation received by any of them or their deputies or clerks, 
     shall be accounted for and paid over monthly to the county treasurer. 
     While the sheriff is entitled to charge and receive a commission on 
     all moneys received on an execution, regardless of whether he has 
     made a levy or sale thereunder, such fees and commissions will have 
     to be accounted for by him to the county, as provided by law. 
 
     I trust that this answers your inquiry. 
 
     It is conceivable that after receiving an execution the sheriff may 
     get in touch with the judgment debtor and collect money under and by 
     virtue of the execution, without resorting to a levy and sale.  If he 
     collects the money because of an execution in his hands, and after it 
     has been received, then I am entirely in accord with you that he is 
     entitled to receive the commission set forth in the statute on any 
     moneys received by him on the debt on which the execution was issued, 
     provided, of course, that he accounts for the same to the county. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


