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     January 16, 1946     (OPINION) 
 
     STATE TRAINING SCHOOL 
 
     RE:  Placement of Pupils in Private Homes 
 
     This will acknowledge your letter in which you state: 
 
           It is the business of the state training school to place many, 
           many boys and girls.  Some of these are placed on trial 
           vacations.  Some are placed out for short periods of work. 
           Others are placed in homes for more or less permanent residence 
           or for school advantages, etc.  Needless to say we make a very 
           careful study of all these situations.  We have a full time 
           field worker and a social worker and often the state welfare 
           office assists in these home investigations.  There are, 
           however, as you can imagine many instances where we know the 
           families well, where it is to the advantage of the youngster 
           being placed that no one in the community (even officials) know 
           that the youngster is from the state training school.  In some 
           of these instances any form of investigation by an official or 
           a welfare worker only disturbs the situation and can bring us 
           no more information than we already have." 
 
     Your letter as above set forth raises the question whether the 
     provisions of section 50-1101 of the North Dakota Revised Code of 
     1943 are applicable to homes in which children from the state 
     training school are placed under the circumstances stated.  In other 
     words, whether homes receiving a child or children for placement by 
     the state training school under circumstances stated would have to be 
     licensed as provided by section 50-1101. 
 
     Any placement of any child, even under the circumstances described in 
     your letter, I assume is made with the approval of the board of 
     administration. 
 
     In order to attempt to get at the true intent of the statute 
     involved, I will set forth its origin.  Section 50-1101 of the North 
     Dakota Revised Code of 1943 was originally section-1 of chapter 161 
     of the 1923 Session Laws, later incorporated into the 1925 supplement 
     as section 5099b1.  It reads as follows: 
 
           Any person, partnership, voluntary association or corporation, 
           which owns or operates a home or institution receiving, during 
           the calendar year, more than three children under the age of 
           eighteen years, shall procure annually from the board of 
           administration  a license so to do; provided, however, that 
           this act shall not apply when the children, received by such 
           person are related to him by blood or marriage; and provided, 
           further, that this act shall not apply to any home or 
           institution under the management and control of the state." 
 
     This section was amended by section 1 of chapter 193 of the 1939 
     Session Laws and reads as follows: 



 
           Any person, partnership, voluntary association or corporation, 
           which owns or operates a home or institution receiving, during 
           the calendar year, one or more children under the age of 
           eighteen years, shall procure annually from the division of 
           child welfare of the public welfare board a license so to do; 
           provided, however, that this act shall not apply when the 
           children received by such person are related to him by blood or 
           marriage; and provided, further, that this act shall not apply 
           to any home or institution under the management and control of 
           the state". 
 
     The only change in the section as originally enacted in 1923, and as 
     amended in 1939, are the following: The words "one or more children" 
     and "Division of Child Welfare of the Public Welfare Board" are used 
     in the latter statute instead of "more than three children" and 
     "board of administration" in the former statute. 
 
     Section 50-1101 of the North Dakota Revised Code of 1943 was revised, 
     and as now contained in the Revised Code, reads as follows: 
 
           Any person, partnership, voluntary association, or corporation 
           owning or operating a home or institution receiving for day 
           nursery or full time care or otherwise, during the calendar 
           year, one or more children under the age of eighteen years 
           shall procure annually from the division of child welfare of 
           the public welfare board a license so to do.  The provisions of 
           this section shall not apply when the children received by such 
           person are related to him by blood or marriage, nor shall it 
           apply to any home or institution under the management and 
           control of the state." 
 
     While the above revised statute does not read exactly as section 1 of 
     chapter 193 of the 1939 Session Laws, essentially its meaning is the 
     same.  The words "for day nursery or full time care or otherwise," 
     were added by the code revisers and the code commission.  The 
     reviser's note appended to the revised section states:  "We have 
     inserted 'for day nursery or full time care or otherwise,' in this 
     section to clarify the legislative intent." 
 
     The ascertainment of legislative intent is sometimes difficult, but 
     the fact that the code revisers felt that the phrase "for day nursery 
     or full time care or otherwise" should be inserted indicates that the 
     revisers felt that the statute was applicable only to a home or 
     institution that received a child or children for a day nursery or 
     full time care or otherwise.  It seems quite certain that the intent 
     of the statute was to license only those homes that are owned and 
     operated as a home or institution, for the specific purpose of 
     receiving for day nursery or full time care children under eighteen 
     years, as a business.  It seems improbable that the legislature 
     intended to license any home or institution that was not in the 
     business of receiving a child or children for placement for either 
     day nursery or full time care, or such a home as merely took a child 
     under eighteen years of age because of the mutual benefit that might 
     be derived for the home and the child, and where the head of the home 
     was engaged in a trade or profession, and that the taking of such 
     child was merely for the purpose of enabling the child to receive 



     whatever benefits were to be obtained for the child.  The intent of 
     the statute was to supervise and license only those homes that made 
     it a business to receive children under eighteen years of age for 
     full time care or otherwise for a consideration. 
 
     Section 50-1102 and 50-1105 of the Revised Code further ascertain and 
     indicate the intent of the legislature with reference to the 
     licensing of a home or institution for care of children.  Section 
     50-1102 sets forth certain requirements that must be met by the 
     person or institution proposing to operate a home and was undoubtedly 
     enacted for the benefit of the children and to effect their best 
     interests.  The condition under which such a home can procure a 
     license would not be applicable to a private home.  Nor does it seem 
     probable that the legislature ever had any intent that a private home 
     receiving a youngster merely to be of assistance to the youngster and 
     perhaps of some benefit to the private home would be required to have 
     such rules and regulations laid down for its conduct by the child 
     division of the public welfare board.  Especially would that be true 
     of homes that are of a high standard and undoubtedly the state 
     training school and the board of administration would not place any 
     boy or girl in any home until it has ascertained that it was one of 
     high standard. 
 
     The reading of the whole of chapter 50-11 of the North Dakota Revised 
     Code of 1943 seems to indicate that the licensing and supervision, 
     and other requirements, set forth therein pertain to homes or 
     institutions who are engaged in the business of receiving a child or 
     children for care. 
 
     It seems inconceivable that the legislature had in mind the licensing 
     of a home that merely took in a youngster to be of some assistance to 
     the youngster in rehabilitating himself or herself, or in procuring 
     educational advantages, where no consideration was involved, except 
     such services as the youngster could give by way of assistance in the 
     home in the performance of some home tasks. 
 
     Accordingly, it is the opinion of this office that the placement of a 
     child in private homes under the circumstances set forth in your 
     letter and quoted herein, if placed after the approval of the board 
     of administration, are not within the requirements of section 50-1101 
     of the North Dakota Revised Code, and that such homes need not be 
     licensed. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


