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     April 9, 1946     (OPINION) 
 
     BOARD OF ADMINISTRATION 
 
     RE:  Acceptance of Bids 
 
     This is in reply to your recent letter relative to Chapter 71 of the 
     Session Laws of 1945. 
 
     Said Chapter 71 provides for the installation of an electric roll 
     call system in the house chamber when the Federal government has 
     granted priorities for or otherwise released to the state all 
     material and supplies necessary for the construction for such 
     installation. 
 
     The second paragraph of said Chapter 71 provides as follows: 
 
           "Title to said electric roll call system except conduits, iron 
           boxes or frames, junction boxes, wires, motor generator set and 
           other material or parts permanently installed shall remain in 
           the contractor and shall be removed at the end of the regular 
           session of the Legislature in 1947 in the event that the house 
           shall determine that such electric roll call system is not 
           satisfactory.  The contract for the purchase and installation 
           of such electric roll call system shall provide for a specific 
           sum which shall be the total cost thereof if such system is 
           accepted by the house and the amount which shall be paid to the 
           contractor in full payment of all services and material in the 
           event that such electric roll call system is rejected by the 
           house." 
 
     You state that you have been advised by the two concerns which 
     manufacture and install such systems that the limitations heretofore 
     imposed by the Federal government have now been removed and that the 
     necessary materials for installation are available. 
 
     You state further that owing to the peculiarity of the equipment to 
     be installed, and to the fact that each of the two companies have 
     certain patents which the other company may not use without 
     infringement, it will be necessary for you to be advised with 
     reference to certain questions that may arise; namely: 
 
     It is difficult to write specifications for the reason that one or 
     the other of the bidding companies cannot make or furnish the 
     particular item or items which may be specified by the board if the 
     competitor holds the patent on that particular piece of equipment, 
     and consequently one or the other of said companies would be 
     precluded from bidding.  The question, therefore, is - first, whether 
     under the law bids could be called for without setting up 
     specifications and instead require each bidding company to submit on 
     a specified date sealed bids accompanied by the manufacturer's own 
     drawings and specifications of what it is proposed to furnish and 
     install.  Second, there has been litigation in the Federal courts 
     between the two bidding companies relative to alleged infringement of 



     patent rights.  If, after the installation and purchase of a roll 
     call system, it should be determined by the courts that the 
     unsuccessful bidder held the patent right to some of the particular 
     equipment purchased, would the state as purchaser be liable in any 
     way to the company whose patent has been infringed? 
 
     One of the prospective bidders has submitted a question with 
     reference to paragraph 2 of chapter 71 in the language, "Before your 
     advertisement for bids is published or mailed to correspondents, we 
     wish you would reach agreement with us as to what section no. 2 of 
     the bill means." 
 
     Answering your first question, we do not believe that it is any 
     concern of the state that the two prospective bidders are in 
     litigation with reference to patent rights.  The questions involved 
     in such litigation are questions to be determined by the courts in 
     which the litigation is conducted.  Such litigation when decided, I 
     presume, will be adverse to one or the other litigant, and if the 
     result would be adverse to the successful bidder, such bidder may not 
     be able to furnish certain equipment covered by patent rights owned 
     by the other company, but, as I have pointed out, that matter is 
     something that cannot very well be guarded against or forestalled by 
     the board of administration. 
 
     However, if a successful bidder installs the roll call system and it 
     should afterwards develop that part of the equipment installed is 
     covered by patent rights owned by the unsuccessful bidder, there 
     would be no liability against the state and the parts installed could 
     not be removed.  The remedy of the unsuccessful bidder would be an 
     action for damages against the company who was found to have 
     infringed the patent rights. 
 
     With reference to the matter of submitting bids, the installation of 
     such a system is one that requires expert and technical knowledge, 
     and consequently the board of administration would hardly be in 
     position to submit specifications which would include every detail, 
     both as to construction and the material to be used.  It is our 
     opinion, therefore, that the call for bids should require the bidders 
     to set forth in detail everything necessary for a complete 
     installation of the system.  The bid and specifications should 
     specify the following: First, the cost to the state of the complete 
     system in case the system is found to be satisfactory.  Second, if 
     the system is found to be unsatisfactory, the bid and specifications 
     should specify in detail the equipment or parts of equipment which 
     will be permanently installed and will belong to the state, and the 
     total cost of same. 
 
     In case the system, when installed, should be found to be 
     satisfactory, the total cost may not exceed the sum appropriated 
     therefor; to-wit, $50,000.00. 
 
     You quote from the letter of one of the prospective bidders as 
     follows:  "The conduits, iron boxes or frames, junction boxes, wires, 
     motor generator set and other materials or parts permanently 
     installed will be paid for apparently by your department as the work 
     is done, and the contractor who installs them is taking no chance 
     whatever of not being paid; * * *." 



 
     The items mentioned are undoubtedly those which are to be permanently 
     installed and will remain as a part of the building even though the 
     system otherwise is found unsatisfactory.  For that reason the cost 
     of same should be itemized in the specifications accompanying the bid 
     so that you will be advised what the cost will be. 
 
     It is our opinion that in case the system is found unsatisfactory, 
     any and all items of equipment complete in themselves and not 
     specially designed, which are removable without material injury to 
     that part of the building to which they may be attached, should be 
     removed without cost to the state. 
 
     We believe it would be advisable, however, for the board of 
     administration to employ the services of a competent electrician to 
     act as a general supervisor during the construction and installation 
     of the system. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


