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     September 3, 1946     (OPINION) 
 
     TEACHERS RETIREMENT 
 
     RE:  Fund - Time of Teaching Out of State - Sec. 15-3915 
 
     This is in reply to your letter of August 31, 1946, in which you 
     inquire: 
 
           "May teaching in the Indian Service be counted toward 
           retirement under the North Dakota Insurance and Retirement Fund 
           Laws?" 
 
     Section 15-3915 of the 1943 Revised Code provides as follows: 
 
           "Any teacher who comes from a school or educational institution 
           not included within the provisions of this chapter and becomes 
           a teacher in a public school or state institution within this 
           state, before receiving any retirement annuity, shall pay 
           assessments to the fund for his years of teaching service in 
           the excluded school or educational institution based upon his 
           first annual salary in a public school or state institution in 
           this state, in the amounts specified in section 15-3914 and 
           shall pay the assessments specified in said section." 
 
     Subsection 1 of section 15-3927 provides as follows: 
 
           "After a period or periods aggregating twenty-five years of 
           service as a teacher of which eighteen years, including the 
           last five years, of teaching shall have been spent in public 
           schools or state institutions of this state, if such teacher 
           shall have paid into the fund all of the assessments required 
           under the provisions of this chapter.  If a teacher shall 
           retire before attaining the age of fifty years, eligibility for 
           the retirement annuity shall be deferred until the age of fifty 
           years is attained; * *" 
 
     Interpreting these two statutes together, I am of the opinion that if 
     a teacher has taught twenty-five years, eighteen of which, including 
     the last five years of teaching, shall have been spent in public 
     schools or state institutions of this state, if such teacher shall 
     have paid into the fund all assessments required, then not to exceed 
     seven years spent in teaching in Indian schools, may be counted, 
     provided such teacher pays the assessments as provided in said 
     section 15-3915. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


