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     June 24, 1946     (OPINION) 
 
     PUBLIC CONTRACTS 
 
     RE:  Bids - Emergencies 
 
     I am in receipt of your letter of June 22, 1946, in which you say 
     that on June 15, 1945, the state water conservation commission 
     authorized the secretary of the commission to purchase a caterpillar 
     tractor from the Dakota Tractor and Equipment company at a price of 
     $2,925.00; that a voucher was submitted and the warrant covering same 
     has been issued; and that you are holding the warrant until delivery 
     of the tractor. 
 
     You say that, "owing to the conditions at that time delivery was not 
     made.  This was caused by the company furnishing all their available 
     equipment for the use of the war.  However, since the close of the 
     war, to make delivery.  Recently they advised us that they have the 
     equipment in Fargo and will be in a position to make delivery before 
     the end of the month.  Since the original contract was made, the 
     price of the equipment has increased and they have informed us that 
     there will be an additional charge of approximately $3,300.00." 
 
     You say further: "In our original request for this equipment we were 
     informed we could take informal bids on any purchase under $3,000.00. 
     However, it is our understanding that if it exceeds $3,000.00 we are 
     required to go through the formal process of advertising and 
     obtaining bids in that manner.---" 
 
     Insofar as I have been able to determine, there is no statutory 
     provision prescribing a uniform method for purchasing equipment, such 
     as automobiles, tractors, etc., by the various state offices and 
     departments.  ordinary office supplies and office equipment are, of 
     course, required to be ordered and purchased through the state 
     purchasing agent in the office of the board of administration.  But 
     the purchase of equipment, such as motor vehicles, tractors, etc., is 
     probably beyond the scope of his duties.  Therefore, when the 
     purchase of equipment, such as motor vehicles, tractors, etc., is 
     contemplated by any department, this office has advised that if the 
     procedure prescribed by law for the purchase of equipment by the 
     state highway department is followed, no one can complain that such 
     sale was not fairly and legally made. 
 
     It is evident that the commission authorized you to purchase the 
     caterpillar tractor mentioned in your letter after you had followed 
     the procedure prescribed by section 24-0220 of the 1943 Revised Code 
     relating to the purchase of equipment by the state highway 
     department.  It is a matter of common knowledge that the OPA has 
     fixed a so-called ceiling price for all such equipment.  The fact 
     that the price of the tractor which the Dakota Tractor and Equipment 
     Company agreed to furnish for $2,925.00 has advanced to $3,000.00 is 
     undoubtedly due to a raise in the OPA ceiling price.  Similar 
     equipment manufactured by other concerns has undoubtedly increased in 
     price in the same proportion. 



 
     It is also common knowledge that competitive bidding by manufacturers 
     of and dealers in such equipment is nonexistent.  Dealers cannot 
     supply the demand.  There is no competition for a market.  And this 
     condition will undoubtedly obtain for a considerable time. 
     Advertising for bids in conformity with the provisions of section 
     24-0220 of the Revised Code would, therefore, mean added expense, 
     further delay, and even the possibility that a tractor of the type 
     required by the commission cannot be secured this year. 
 
     In view of this situation, it is my opinion that the common-sense 
     rule is applicable and that the commission may purchase the tractor 
     at the advanced price without advertising for bids.  A statement 
     should, however, be furnished by the Dakota Tractor and Equipment 
     Company explaining the reason for the increase in price.  Such 
     statement should be attached to the original bid filed with the 
     commission. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


