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     January 31, 1946     (OPINION) 
 
     POOR RELIEF 
 
     RE:  Allotment From Son in Service Not Poor Relief 
 
     Your letter of January 28 has been received and contents 
     of same have been duly noted. 
 
     You ask for the opinion of this office on the following state of 
     facts: 
 
           'A' had a son in the service and has been receiving an 
           allotment from the government during the period of service by 
           this son.  Prior to that, but within the year, this 'A' had 
           received poor aid from another county.  Now 'A' applies for 
           poor relief from this county." 
 
     The question which you present, as I gather from your letter, is 
     whether or not the allotment "A" received from the government comes 
     within the relief mentioned in section 50-0205.  This statute 
     provides: 
 
           If any person who has not acquired residence within the state, 
           or within a county within the state, for poor relief purposes, 
           receives any type of poor relief or public assistance or 
           becomes an inmate of any hospital, poor house, jail, prison, or 
           other public institution, or receives any aid or relief from 
           the poor fund of any county, or from funds provided by the 
           state or federal government, the period of time under which 
           residence may be acquired shall begin with the date of the last 
           type of aid or poor relief or other assistance which was given, 
           or the date of discharge from any such government, * * *." 
 
     In a sense, the allotment "A" has received is federal money, but he 
     received this by reason of the fact that his son was in the military 
     service of the United States government.  Undoubtedly "A" is a 
     dependent of his son; the son is receiving compensation from the 
     government for his services, and part of this compensation, as I 
     understand it, is in the form of an allotment to "A" as a dependent 
     of the soldier.  While it is furnished by the federal government, it 
     is furnished not as a gift but as compensation for military services 
     rendered, on the assumption that "A" is a member of the family of the 
     soldier and that by reason of the induction of the soldier into 
     military service, "A" is deprived of his support.  For this reason 
     the allotment is made, and while it is sent directly to "A," 
     nevertheless, it is a part of the compensation of the soldier because 
     of his service in the Armed Forces of the United States. 
 
     It is my opinion, therefore, that this allotment does not come within 
     the classification of relief mentioned in section 50-0205 so far as 
     to be taken into consideration in establishing residence for poor 
     relief purposes. 
 



     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


