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     March 16, 1946     (OPINION) 
 
     OFFICES 
 
     RE:  Compatibilities 
 
     Mr. F. L. Monroe has requested the attorney general to give his 
     opinion on the following questions: 
 
           1.  Is a person eligible for election to the office of mayor of 
               a city if he is not owner of property therein? 
 
           2.  May the same person hold the office of mayor of a city and 
               also be a member of the school board of the school district 
               embracing the same territory as that of the city? 
 
     In answer to your first question, I beg to advise you that any person 
     who is a qualified voter in a city is eligible for election to the 
     office of mayor thereof.  Neither the state constitution nor statutes 
     impose a property qualification to hold this office. 
 
     The question as to whether or not a person can hold the office of 
     school director and also hold the office of mayor is not easy to 
     answer.  This question has apparently not been passed upon by the 
     Supreme Court of this state.  And there is a conflict of opinion in 
     the decisions of other states.  Thus, in the case of Wood v. Board of 
     Election Commissioners, 269 Mass. 67, 168 N.E. 181, the Supreme Court 
     of Massachusetts declared the office of mayor and office of school 
     committeeman incompatible. 
 
           Two officers are said to be incompatible when the holder cannot 
           in every instance discharge the duties of each. 
           Incompatibility arises, therefore, from the nature of the 
           duties of the office when there is an inconsistency in the 
           functions of the two, where the functions of the two are 
           inherently inconsistent or repugnant, or when antagonism in the 
           functions would result in the attempt by one person to 
           discharge the duties of both offices, or where the nature and 
           duties of the two offices are such as to render it improper 
           from consideration of public policy for one person to retain 
           both.  The sure test is whether the two offices are 
           incompatible in their natures, in the rights, duties, or 
           obligations connected with or flowing from them."  McQuillan 
           Municipal Corporation, Second Ed. Revised Vol. 2, p. 143, 
           sec. 469. 
 
     It may be said as a general proposition that it is not good public 
     policy for a person to hold two elective offices within the same 
     territorial limits even though such offices are held in separate and 
     independent municipal corporations. 
 
     However, I cannot find that there are any conflicting interests in 
     North Dakota between a school board and the governing board of a 
     city.  But there may, for example, be a conflict in the time of 



     meeting of the two boards.  They may meet at the same time, thus 
     making it impossible for a person to attend both meetings.  Because 
     of such practical considerations, it is my opinion that it would be 
     inadvisable for a person to hold the office of mayor and at the same 
     time function as a member of the city school board.  However, as 
     stated above, I cannot find that the two offices are incompatible in 
     that their functions conflict.  The only statutory restriction is 
     found under section 40-0809 of the North Dakota Revised Code of 1943, 
     which reads as follows: 
 
           "No member of the city council shall be eligible to any other 
           office the salary of which is payable out of the city treasury, 
           nor shall he hold any other office under the city 
           government. . ." 
 
     You will note that section 40-0809 does not prohibit a member of the 
     city council from serving as a member of the school board. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


