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     March 4, 1946     (OPINION) 
 
     OFFICE 
 
     RE:  Public Power to Discontinue 
 
     This is in reply to your letter of March 1 addressed to the 
     Attorney General. 
 
     You state the village of Nome voted at the annual election had in 
     1945 to adopt the system of electing the trustees from the village at 
     large rather than from districts.  The trustees were elected at the 
     1945 election to serve for a period of two years as provided by law. 
     The question now arises as to whether or not the trustees who have an 
     unexpired term of one year should be voted on or elected to serve a 
     term of two years from the 1946 election in that there are no longer 
     any districts in the village to be represented. 
 
     We believe that the trustees whose terms expire should be elected at 
     large but the trustees whose terms do not expire until a year from 
     now should serve out their terms.  There is no statute providing that 
     their terms shall expire upon election changing from the district 
     system to the system at large. 
 
     Section 40-0704 of the North Dakota Revised Code of 1943 fixes the 
     length of term of village trustees at two years--that is from the 
     time of their election until the third Tuesday in March of the second 
     year following their election or until their successors are elected 
     and qualified. 
 
     It should be observed that the offices of trustees are not abolished 
     by the change in the system.  There is merely a change in the method 
     and manner of election, and since there is no statute providing that 
     the term of office of a trustee shall be cut off upon the change from 
     the district method to the method at large, it is our opinion that 
     the trustees whose terms do not expire will hold until their terms do 
     expire. 
 
     The Legislature has created the office of village trustee and fixed 
     the length of the term, and in the absence of any provision 
     authorizing the village to cut off the term, the village may not do 
     so. 
 
     The authority in the government which possesses the power to create 
     an office has, in the absence of some provisions of law passed by a 
     higher authority (that is, in the case of a municipal authority, some 
     statutory or constitutional provision; in the case of the 
     Legislature, some constitutional provision), the implied power to 
     abolish the office it has created, or to consolidate two or more 
     offices it has created, and since every public office is the creation 
     of some law it continues only so long as the law to which it owes its 
     existence remains in force; hence, when such law is authoritatively 
     abrogated, the office ceases unless perpetuated by virtue of some 
     other legal provision. (46. C.J. 934, Sec. 30) 



 
     Therefore, as we have pointed out, since the office of trustee is not 
     abolished, and since there is no statute authorizing the village 
     board to declare the term of the trustee at an end, the trustees 
     whose terms have not expired will serve until the expiration of their 
     term, after which time the trustees will be elected at large. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


