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     June 13, 1946     (OPINION) 
 
     MOTOR VEHICLES 
 
     RE:  Reconstructed - License Plates 
 
     This office is in receipt of your letter dated June 10, 1946, in 
     which you request our opinion as to the registration fee you would be 
     required to pay for the registration of a motor vehicle resurrected 
     from your car lot of junked automobiles, repaired or rebuilt, and 
     made usable for operation on the highways.  You say in your letter 
     that the motor vehicle registrar requires a fee of $5.00 for each 
     year since the last registration of such car, even though the 
     registration fee was only $3.00. 
 
     Section 39-0441 of the Revised Code provides: 
 
           Upon satisfactory proof to the registrar that a vehicle owned 
           by a resident of this state was not used upon any of the 
           highways of this state in any one or more years, such vehicle, 
           upon the payment of the fee for the current year prescribed in 
           this chapter, and upon the further payment of a flat fee of 
           five dollars for each calendar year in which the vehicle was 
           not registered and no license fee was paid therefor, may be 
           registered without any additional penalty." 
 
     The provisions of section 39-0441, of the Revised Code, were 
     originally adopted as a part of section 29 of chapter 160 of the 1933 
     Session Laws.  Of course, as stated in your letter, the statutory 
     requirement that a fee of $5.00 must be paid for the registration of 
     an old motor vehicle, not used on the highways, for each year since 
     such vehicle was last registered, whereas if actually operated on the 
     highways only a minimum annual fee of $3.00 would have been charged, 
     is inconsistent and unreasonable.  But this situation is not due to 
     an arbitrary ruling of the state motor vehicle registrar.  It is due 
     to the omission of the legislature to enact legislation covering the 
     situation such as the one with which you are concerned. 
 
     It is my opinion, however, that section 39-0441, of the Revised Code, 
     applies to a motor vehicle which has not been operated on the 
     highways--that is to say--a motor vehicle which could have been used 
     but which has been stored or at least not used.  It does not apply to 
     a worn-out motor vehicle placed in a car lot for the sole purpose of 
     stripping it of usable parts and selling such parts to anyone who 
     might need them.  In other words, it is my opinion that the 
     legislature did not intend that the provisions of section 39-0441, of 
     the Revised Code, should apply to a motor vehicle placed in a used 
     car lot as junk and later resurrected and made usable by being 
     reconstructed with parts taken from other vehicles in the car lot. 
     But if such vehicle has actually been usable, even though it may 
     require considerable repairs in order to be operated, and is sold as 
     a used car, then the provisions of section 39-0441 are applicable. 
     For all cars used on the highways are often in need of parts and 
     repairs. 



 
     The motor vehicle registrar is authorized to register a 
     "reconstructed vehicle" as that term is defined in section 39-0401, 
     of the 1943 Revised Code, upon payment of the registration fee for 
     the current year.  Subsection 4 of section 39-0401, of the Revised 
     Code, provides: 
 
           'Reconstructed vehicle' shall mean any vehicle which shall have 
           been assembled or constructed largely by means of new or used 
           essential parts, derived from other vehicles or makes of 
           vehicles of various names, models, and types, or which if 
           originally otherwise constructed shall have been altered 
           materially by the removal of essential parts or by the addition 
           or substitution of new or used essential parts derived from 
           other vehicles or makes of vehicles, except that a motor 
           vehicle that has been constructed by the use of a complete old 
           or new engine, differential, or transmission, may be registered 
           by the payment of the fee for the calendar year on satisfactory 
           proof to the department of such reconstructed vehicle." 
 
     Enclosed I hand you an affidavit required from an applicant for 
     registration of a reconstructed motor vehicle. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


