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     December 5, 1946     (OPINION) 
 
     JOINT TENANTS 
 
     RE:  Personal Property of - County Court Has No Jurisdiction Over 
 
     This will acknowledge your letter of November 27 in which you inquire 
     as to the authority of the county judge to issue an order granting 
     the survivor of a joint cash account, a postal savings account, or 
     joint ownership of government bonds to withdraw or cash the same upon 
     the death of one of the joint owners.  In other words you inquire 
     whether or not you as county judge may issue an order to the survivor 
     of two joint owners which would permit such joint owner to withdraw a 
     cash account in the bank, procure payment of postal savings or 
     government bonds, without probating the estate. 
 
     The county court has exclusive original jurisdiction of probates and 
     guardianship matters.  See Section 111 of the North Dakota 
     Constitution. 
 
     Section 30-0201 of the North Dakota Revised Code of 1943 provides how 
     jurisdiction is acquired in each proceeding in the county court. 
     This is only by presentation of a petition by a competent party, and 
     the issuance of a citation to and its service upon the other parties, 
     or by the voluntary appearance and waiver of the service of citation 
     by all the parties.  Section 30-0202 of the North Dakota Revised Code 
     of 1943 provides that:  "Each application in county court shall be 
     made by petition."  The next section provides for the contents of the 
     petition. 
 
     It is only after the county court has acquired jurisdiction of a 
     probate of an estate, or a testamentary matter that it has 
     jurisdiction to issue any order and then only after compliance with 
     the statute as to the issuance and service of citation.  If I 
     understand the law correctly, the county court has no right to issue 
     an order in any matter that is not properly before it.  Accordingly, 
     it is the opinion of this office that the county court has no right 
     to issue an order such as you mention, and if it did issue an order 
     to the survivor of two joint owners giving such survivor the right to 
     withdraw a cash account in a bank, the postal savings or government 
     bonds, such order would be a nullity. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


