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     August 29, 1946     (OPINION) 
 
     INSANE 
 
     RE:  Removal of Discharged Patients by County 
 
     Your letter of August 26, 1946, addressed to the attorney general, 
     has been received and contents of same have been noted. 
 
     You refer to section 25-0322 of the 12943 Revised Code which provides 
     that when the state hospital sends a notice of discharge to the 
     county insanity board and such board fails to remove such discharged 
     patients from the hospital within thirty days, the county shall be 
     liable, at the expiration of thirty days, for the care of such 
     patient at the rate of $2.00 per day. 
 
     At the present time there are some inmates at the hospital who have 
     been discharged, and as I understand, the thirty days' notice has 
     been given and the inmates are still at the hospital.  The questions 
     you present are as follows: 
 
           1.  Should such discharged patients be billed separately from 
               the regular patients? 
 
           2.  Can charge for such discharged patients who remain in the 
               hospital be legally paid out of the liquor tax fund?" 
 
     Answering your first question, it is my opinion that charges for 
     discharged patients should be separate from the regular patients. 
     Where a person is discharged, it strikes me that he is no longer a 
     patient in the sense that he requires treatment at the hospital. 
 
     As to your second question, I beg to advise as follows: 
 
     Section 25-0812 of the Revised Code provides that the state treasurer 
     shall cover into the charitable institutions revolving fund, monthly, 
     the moneys allocated thereto under the provisions of chapter 3 of the 
     title Alcoholic Beverages. 
 
     Section 25-0813 of the Revised Code appropriates this money to the 
     charitable institutions revolving fund. 
 
     Section 25-0815 of the Revised Code requires the board of 
     administration to certify to the state treasurer, the state auditor, 
     and the superintendents of the institutions the amount to be placed 
     to the credit of the institutional support fund, for the institutions 
     respectively.  It provides further that the board shall credit to 
     each county the proportion that the total quarterly charges against 
     said county for the care of patients of pupils in the state 
     institutions bear to the total quarterly charges against all counties 
     for the care of patients or pupils in such institutions, 
     respectively, and shall allocate to each of the institutional support 
     funds a portion of the amounts so credited to the counties to which 
     each such institution is entitled. 



 
     This fund was provided for the purpose of paying the expense of 
     maintaining patients or pupils as such in the state institutions. 
     However, where a patient or pupil has been discharged, he no longer 
     is a patient or pupil in the sense that he requires care and 
     treatment, and it would, therefore, be my opinion that if the county 
     permits such a person to stay in the institution after the expiration 
     of the thirty day period specified in section 25-0322, the charge of 
     $2.00 per day is a charge for which the county would be liable and 
     that the amount thereof could not be paid out of the charitable 
     institutions revolving fund, since the purpose of the establishment 
     of that fund is to pay the expense of care, treatment, and 
     maintenance of patients or pupils. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


