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     July 3, 1946     (OPINION) 
 
     HEALTH OFFICER 
 
     RE:  Appointment - Term of Office 
 
     This office is in receipt of your letter of June 20, 1946, in which 
     you say that on May 4, 1938, you were appointed city health officer 
     by the mayor of McClusky, and that your appointment was confirmed by 
     the city council; that thereafter no appointment was made and that 
     you continued to hold the office.  You say that, "on April 18, 1946, 
     at a special meeting of the council the new mayor, without consulting 
     the city attorney or conforming in any manner to the statutes of the 
     state, appointed C. E. McReynolds, M.D., as health officer of 
     McClusky, N.D." 
 
     You request the opinion of this office as to whether or not the 
     appointment of Dr. McReynolds was legal, entitling him to assume the 
     office of city health officer. 
 
     The appointment of a health officer in a city under the council form 
     of government is governed by the provisions of section 23-0402 of the 
     1943 Revised Code.  This section reads as follows: 
 
           The mayor, at the regular meeting of the city council in April 
           of each odd numbered year, shall appoint as city health officer 
           a person licensed to practice medicine and surgery within this 
           state.  Such appointment shall be subject to confirmation by 
           the city council.  The health officer shall hold his office for 
           two years and until his successor is appointed and qualified. 
           When the state department of health is satisfied that the city 
           health officer is neglecting or refusing to perform the duties 
           of his office, it may report the case to the city council, and 
           at the next meeting thereof, the mayor shall declare the office 
           vacant and shall appoint another physician to fill the 
           unexpired term." 
 
     It was evidently the opinion of the mayor of McClusky that since you 
     were appointed in 1938 to serve as city health officer until the 
     regular term expired in April, 1939, that after the regular meeting 
     of the city council in that month and year you were merely holding 
     over until your successor was appointed and qualified.  There are 
     some authorities that would seem to sustain that view.  There are 
     other authorities that indicate that upon the expiration of a term 
     there is no vacancy to be filled by the general appointing power 
     where the incumbent was entitled to hold until his successor was 
     elected and qualified.  50 L.R.A. (N.S.) 368. 
 
     As far as this office can determine, this question has never been 
     decided by the North Dakota supreme court.  Which view the supreme 
     court of North Dakota would take with reference to this matter is 
     anybody's guess. 
 
     In view of the conflicting authorities concerning this legal 



     question, we would suggest that the only method by which you can 
     ascertain the law with definite assurance is to challenge the 
     appointment of Dr. C. E. McReynolds in a proper proceeding in the 
     courts.  In that manner this point will be decided, and North Dakota 
     will have the benefit in the future of knowing the law as laid down 
     by our courts.  Whether you would want to institute such action, I do 
     not know.  We could, of course, take a view in the matter, but have 
     no way of assuring you that our opinion would prevail. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


