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     February 13, 1946     (OPINION) 
 
     HIGHWAYS 
 
     RE:  Obstructions 
 
     This office is in receipt of your letter of February 11, 1946, in 
     which you say: 
 
           This department has been experiencing considerable difficulty, 
           especially with the advent of heavy snows, as the result of 
           parking upon the highways.  Not only is such a practice 
           hazardous to the driving public, but it also increases the 
           hazard and cost of snow removal.  Furthermore, by parking a 
           vehicle upon the highway, it provides an obstruction around 
           which the snow quickly forms a drift." 
 
     You request the opinion of this office as to what action should be 
     taken to stop the practice of parking motor vehicles on the highway. 
 
     In the first place, the owner or operator of a motor vehicle who 
     willfully parks on the state highways should be made aware that in 
     case of collision which such parked motor vehicle he would 
     unquestionably be found civilly liable for any damages or injury 
     sustained by anyone driving upon the highway.  And in view of the 
     well known hazards of obstructions on highways, it is probable that 
     the operator of a parked vehicle would not only be found guilty of 
     gross negligence in case of an accident but would also be criminally 
     liable. 
 
     Section 24-1207, of the Revised Code, provides that:  "Any person who 
     shall obstruct any public highway in any manner with the intent to 
     prevent the free use thereof by the public--shall be guilty of a 
     misdemeanor and shall be punished by a fine not exceeding one hundred 
     dollars.  He also shall be liable for all damages to person and 
     property resulting from such act." 
 
     It may be argued that a person who, because of the condition of side 
     roads, parks his automobile or truck upon the highway, does not do so 
     with the intent to obstruct or to prevent the use thereof by the 
     public.  Section 24-1207, of the Revised Code, has been on the 
     statute books of North Dakota since 1889, and it may be admitted that 
     the original intent and purpose of this law did not apply to parked 
     vehicles.  But said section must now be interpreted in the light of 
     present-day conditions and in the light of the intent of the 
     legislature when embodied into the Revised Code of 1943.  When one 
     willfully parks his automobile or truck on the highway, well knowing 
     the danger and hazard thereof to the traveling public, his act in so 
     doing might consistently be construed as willful intent. 
 
     Under the provisions of section 24-0211, of the Revised Code, the 
     state highway commissioner has the authority, and it is his duty, "to 
     regulate the use--of highways or any part thereof,--by persons and 
     vehicles, and to do such other things as shall be necessary at all 



     times to provide and furnish the people of this state full and 
     complete use of such highway system with due regard for public safety 
     and the general public well-being." 
 
     It is my opinion that, in the interest of public safety, the state 
     highway commissioner may prohibit the use of highways for parking and 
     may declare vehicles willfully parked thereon, highway obstructions. 
     Such declaration or ruling by the state highway commissioner should 
     be given full publicity in the newspapers and on the radio. 
 
     Section 39-1022, of the Revised Code provides: 
 
           "No person shall park or leave standing any attended or 
           unattended vehicle upon: 
 
           1.  * * * 
 
           2.  Any highway unless a clear and unobstructed width of not 
               les than fifteen feet shall be left for the free passage of 
               other vehicles upon the main traveled portion of such 
               highway opposite such standing vehicle; nor 
 
           3.  Any highway unless a clear view of such vehicle may be 
               obtained from a distance of two hundred feet in each 
               direction upon such highway. 
 
     If any peace officer finds a vehicle standing upon a highway in 
     violation of the provisions of this section, he may move it or 
     require the driver or person in charge thereof to move it to a 
     position permitted by the provisions of this section, but such 
     provisions shall not apply to the driver of any vehicle which is 
     disabled while on the paved or improved or main traveled portion of a 
     highway in such a manner and to such an extent that it is impossible 
     to avoid stopping and temporarily leaving such vehicle in such 
     position." 
 
     The penalty for violating the provisions of section 39-1022 is found 
     under section 39-0706, of the Revised Code.  It provides: 
 
           "Any person violating the provisions of this title for which 
           another penalty is not provided specifically, upon conviction, 
           shall be punished by a fine of not more than one hundred 
           dollars, or by imprisonment in the county jail for not more 
           than twenty days,----." 
 
     I also direct attention to the provisions of section 39-1119, of the 
     Revised Code, which provides: 
 
           "Whenever a motor vehicle is parked or stopped upon a highway, 
           whether attended or unattended, during the time mentioned in 
           section 39-1101, there shall be displayed thereon one or more 
           lamps projecting a white light visible under normal atmospheric 
           conditions from a distance of five hundred feet to the front of 
           such motor vehicle and projecting a red light visible under 
           like conditions from a distance of five hundred feet to the 
           rear, except that local authorities may provide by ordinance 
           that no lights need be displayed upon any such motor vehicle 



           when parked upon a highway in accordance with local ordinances, 
           where there is sufficient light to revel any person within a 
           distance of two hundred feet upon such highway." 
 
     Section 39-1101 requires that:  "During the period elapsing from 
     one-half hour after sunset of each day to one-half hour before 
     sunrise of the following day, and at any other time when there is not 
     sufficient light to render clearly discernible to any parson on the 
     highway at a distance of two hundred feet ahead, every motor vehicle 
     upon a highway, except as otherwise provided in section 39-1119, ---" 
     sufficient lights shall be displayed. 
 
     Failure to comply with the provisions of section 39-1101 and 39-1119, 
     of the Revised Code, is punishable as provided in section 39-0706 of 
     said code. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


