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     May 28, 1946     (OPINION) 
 
     HIGHWAY ACCIDENTS 
 
     RE:  Report of - Made When 
 
     This will acknowledge your letter of May 23, you state, you are 
     writing on behalf of a justice of the peace in your city. 
 
     The facts are these:  A person driving his own automobile on a county 
     highway lost control of the car in some manner and drove into the 
     ditch, causing considerable damage to the car, but suffering no 
     material injuries to his person. 
 
     Section 39-0808, of the North Dakota Revised Code of 1943, requires 
     the driver of any vehicle involved in an accident resulting in injury 
     or death to any person or property damage to an apparent extent of 
     $50.00 or more, to report the accident within twenty-four hours to 
     the police headquarters of the village or city in which the accident 
     occurred, or if the accident occurs outside of an incorporated city 
     or village, then to the sheriff of the county in which the accident 
     occurs.  The question presented by the justice of the peace is 
     whether or not the above mentioned statute requires an accident of 
     the kind set forth in your letter to be reported. 
 
     Section 39-0808 of the Revised Code was formerly section 30 of 
     chapter 162 of the 1827 Session Laws.  It was amended by chapter 169 
     of the 1943 Session Laws, and is in the revised Code in substantially 
     the same form as amended by chapter 169 of the 1943 Session Laws. 
     The amendment as contained in chapter 169, of the 1943 Session Laws, 
     required the reporting of an accident outside of an incorporated city 
     or village to the sheriff of the county in which such accident 
     occurred, which was an extension of the requirements in section 30 of 
     chapter 162, of the 1927 Session Laws. 
 
     Section 39-0805, of the 1943 Revised Code, requires a driver of a 
     vehicle involved to immediately stop such vehicle at the scene of the 
     accident and, upon his failure to stop, he may be punished by a fine 
     of not less than $100.00 nor more than $5000.00, or imprisonment in 
     the county jail for not less than thirty days nor more than one year, 
     or in the state penitentiary for not less than one year or more than 
     five years or by both such fine and imprisonment.  Section 39-0806 
     requires the driver of a vehicle, involved in an accident resulting 
     in damage to property, to stop at the scene of such accident.  The 
     next section (section 39-0807) requires the driver of any vehicle 
     involved in an accident resulting in injury or death to any person or 
     damage to property, to give his name, address, registration number, 
     to the person struck or to the driver or occupant of any vehicle 
     collided with, and to render to any person involved in such accident 
     reasonable assistance, including the carrying of such person to a 
     physician or surgeon for medical or surgical treatment, if it is 
     apparent that such treatment is necessary, or is requested by the 
     injured person. 
 



     It is apparent, from the reading of the sections above referred to, 
     that the accident alluded to in the statutes means an accident 
     involving not only the driver of the motor vehicle but other persons 
     and another vehicle as well.  It would seem reasonable to infer from 
     these statutes that the "accident" referred to in them must be one 
     involving injuries and damage to the property of another.  The 
     apparent intent of the statute was to require a driver to stop at the 
     scene of the accident resulting in injuries or death to any person, 
     or property damage to any other person than to himself, and to give 
     such information to any persons suffering damage by virtue of the 
     accident as would enable such person to have in his possession data 
     that would give him ready access or communication with the driver of 
     the vehicle.  The purpose of the statute was undoubtedly to foster 
     assistance to persons injured in an accident, or to enable such 
     persons to make contact with the driver of the vehicle or enable them 
     to communicate with him or her, and to insure that the driver be 
     reasonable for giving such assistance as he could render to those 
     injured. 
 
     It does not seem likely that the legislature in the enactment of 
     these statutes was concerned with the injury to the person or the 
     property of the driver of the vehicle.  The legislature apparently 
     was interested in the injury to the persons or property of those who 
     were hit by a driver of a motor vehicle, or other parties, or in 
     other words, the legislature was interested in enacting legislation 
     that would be of material assistance to other persons in placing the 
     responsibility where it belonged. 
 
     Where an individual, driving his own car, has an accident resulting 
     only in property damage to his own automobile, or injuries to 
     himself, it would seem to me that there is no obligation under 
     section 39-0808 to report to the authorities mentioned in that 
     section.  It is only, in my opinion, when the driver is involved in 
     an accident resulting in injuries or property damage to another 
     person or persons that he is obligated under this statute to report 
     the accident.  Such report is required to enable those interested, 
     and the authorities, to ascertain the true facts and properly place 
     the responsibility for the accident. 
 
     It is my opinion that the section you referred to can have no 
     application to a state of facts such as you set forth in your letter. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


