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     April 13, 1946     (OPINION) 
 
     FIREMEN'S ASSOCIATIONS 
 
     RE:  Widows Entitled to Pension 
 
     This will acknowledge the receipt of your letter of April 9, 1946, 
     with respect to the application of the Firemen's Pension Law under 
     the provisions of chapter 18-05 of the revised Code to the widows and 
     minor children of deceased disabled firemen.  In your letter you say: 
 
           There seems to be some confusion in the minds of the people in 
           charge of the Relief Association and the Pension Fund as to 
           there being a distinction between a man on a disability pension 
           and a man on the permanent service pension who has served his 
           required time and granted a pension under Section 18-0506, in 
           that it is their opinion that in the event of death of a 
           fireman on a permanent service pension, his widow and minor 
           children would be eligible to a pension, while the widow and 
           minor children of a man who is drawing a disability pension 
           would not be eligible, in the event of his death." 
 
     Section 18-0510 of the Revised Code specifically provides that the 
     qualifications as to age and term of service prescribed by section 
     18-0506 shall not be applicable to a fireman pensioned for 
     disability.  Said section reads as follows: 
 
           The qualifications as to age and term of service prescribed by 
           this chapter shall not apply to a member of a fire department 
           who makes an application for a pension on account of injuries 
           or disabilities which unfit him for the duties of an active 
           fireman.  The relief association shall pay the pension to such 
           members, or to the widows or orphans of a deceased fireman, in 
           such amounts and under such limitations and conditions as its 
           articles of incorporation and by-laws shall provide and permit. 
           No pension paid to any one family, however, shall exceed the 
           maximum monthly service pension permitted under this chapter." 
 
     I agree with your conclusion that there is no distinction between the 
     rights of widows and orphans of a deceased fireman who retired after 
     the statutory period of service and the rights of widows and orphans 
     of a deceased fireman who was granted a disability pension.  It is my 
     opinion that if the provisions of chapter 18-05 were susceptible of a 
     contrary construction, which I am unable to see, public policy would 
     require a liberal construction in order to promote the welfare of 
     dependents of disabled firemen. 
 
     I can find no basis in the provisions of chapter 18-05 for so 
     constructing the firemen's pension law that a pension granted to a 
     fireman because of disability terminates upon his death and that his 
     widow or orphans are not eligible for such pension.  In my opinion 
     section 18-0505 of said chapter expresses the intent and purpose of 
     the law.  Subsection 2 of section 18-0505 specifically provides that 
     "the money received by the treasurer of a firemen's relief 



     association from the state shall be disbursed . . . . for pensions to 
     and the relief of sick, injured, and disabled members of any fire 
     department in the municipality and their widows and orphans; . . .." 
 
     The relief association by its articles of incorporation and by-laws 
     determines the amounts and under what limitations and conditions 
     pensions shall be paid to disabled firemen.  But when a pension has 
     been granted, it is my opinion that his widow or orphans are entitled 
     to receive the pension after his death. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


