
OPINION 
45-98 

 
     March 28, 1945     (OPINION) 
 
     ELECTIONS 
 
     RE:  Township - One Vote Does Not Elect 
 
     On the 27th day of March, 1945, you called at the office of the 
     attorney general and requested that you be furnished the opinion of 
     this office as to whether or not a person who wrote in his name for 
     the office of township assessor and received one vote was thereby 
     elected.  You stated that the duly elected, qualified, and acting 
     assessor had submitted his resignation to the township board of 
     supervisors prior to the election and that his resignation was 
     accepted by the board; that when notice of the township election was 
     given, such notice stated that an assessor would be elected to fill 
     the vacancy; and that ballots were duly printed permitting any 
     elector of the township to write in the name of the person whom he 
     desired to vote for assessor. 
 
     At the township meeting, however, the election of an assessor was 
     informally discussed by the various township electors, approximately 
     twenty in number, and the assessor who had resigned was prevailed 
     upon to reconsider his resignation and to agree to act as assessor 
     during the ensuing assessment period.  No action, however, was taken 
     by the township board to reconsider their previous acceptance of his 
     resignation.  But it was generally understood by the electors present 
     that the old assessor would withdraw his resignation and that he 
     would continue to act. 
 
     One elector, however, wrote his own name on the ballot.  His vote was 
     the only vote cast for assessor, because as stated, it was generally 
     understood that the old assessor had agreed to withdraw his 
     resignation and that he would continue to act.  The elector who voted 
     for himself insisted that he had been duly and regularly elected in 
     view of the fact that only one vote was cast for the office of 
     assessor and he received that vote, namely, his own.  You, as 
     moderator of the township meeting, were then called upon to express 
     your opinion.  You stated to the meeting that in your opinion the one 
     vote cast was decisive and that the person receiving same had been 
     elected. 
 
     The question that you desire this office to answer is whether or not 
     the elector who thus voted for himself and received only one vote had 
     been elected to the office of assessor. 
 
     A township meeting usually is an informal democratic gathering of 
     township electors.  And in view of the fact that it was generally 
     understood that the old assessor would withdraw his resignation and 
     continue to function as assessor, all of the electors, with the 
     exception of the one who voted for himself, refrained from voting for 
     this office.  They assumed that the matter had been settled and that 
     there was no contest. 
 
     It is our opinion that in the light of the circumstances mentioned it 



     would be inequitable, unjust, and fraudulent, in nature and effect, 
     to hold that one who thus voted for himself had been elected 
     assessor.  If this elector had announced his candidacy and had 
     informed the others that he desired the office, he would have met the 
     requirement of open and fair dealing.  And in that event it may be 
     that his sole vote would be considered conclusive. 
 
     Chapter 13 of the Special Session Laws of 1944 provides: 
 
           Each organized civil township in the state shall continue an 
           assessor district and there shall be one township assessor 
           elected for each one of said townships at the time the other 
           township officers are elected; provided, that any vacancy in 
           township assessor may be filled by appointment by the board of 
           supervisors of said township, where such vacancy exists." 
 
     It is our opinion that the board of supervisors had the right to 
     permit the township electors to fill the vacancy in the township 
     election.  In order, however, that there might be no question 
     concerning the right of the person elected to fill the vacancy, the 
     board should also appoint the person thus chosen. 
 
     But in view of the circumstances outlined by you, it is our 
     conclusion that there was no election for assessor at the 1945 
     township election; that the office is vacant; and that the vacancy 
     should be filled by the township board of supervisors in conformity 
     with chapter 13 of the 1944 Special Session Laws. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


