
OPINION 
45-83 

 
     October 31, 1945     (OPINION) 
 
     ELECTIONS 
 
     RE:  Special - U.S. Senator 
 
     QUESTION NO. 1:  "In the election to fill the Moses senatorial seat, 
           will all the candidate appear in one column or will there be 
           Republican, Democrat and Independent columns?" 
 
     While there is no specific law requiring the ballot in the special 
     election to elect a successor to fill the vacancy in the office of 
     United States Senator due to the death of the late Senator Moses, yet 
     in reading all the statutes together, I am of the opinion that such 
     ticket should be headed by party designations; that is, one column 
     for the Republican Party; one for the Democrat Party; and one for 
     individual candidates, particularly if a ballot in such a form is 
     demanded by political organizations. 
 
     The Supreme Court of this state has held that political questions not 
     specifically regulated by law, should be determined by the political 
     bodies having such questions under consideration.  It is not the 
     intention or courts or legislatures to hamper or curtail the actions 
     of political parties.  They should be left free to perform their 
     functions in all matters except where they are specifically regulated 
     or limited by statute.  This principle is  clearly set forth in the 
     opinion of our Supreme Court in the case of State ex rel McArthur v. 
     McLean, 35 N.D. 216. 
 
           "Though our recent statutes have made material innovations in 
           our election laws, and, in many respects, have put many matters 
           which were purely political and which concerned the members of 
           the respective parties merely, both under legislative control 
           and the authority of the courts, we have no right to assume 
           that it was the legislative intention that these purely 
           political matters should be interfered with to a greater extent 
           than was expressed by the statutes." 
 
     Evidently, the principle thus enunciated was in the minds of the 
     members of the Legislature when they enacted chapter 135, Session 
     Laws of 1935.  Section 13 of said Act provides as follows: 
 
           "It is not the intention hereof to destroy or impair the 
           organization of any party or principle now existing or 
           hereafter to exist, therefore, each of such parties or 
           principles, and each and all of the state, county, district and 
           other committees thereof shall possess all of the power and 
           authority heretofore established and existing by the usage and 
           customs of such parties not inconsistent with any of the 
           provisions hereof." 
 
     QUESTION NO. 2:  "Will it be a matter of compulsion or discretion for 
           the party state chairman to call the convention for purpose of 
           designating party nominee?" 



 
     Answering Question N0. 2, section 16-0702 of the Revised Code of 1943 
     provides that, "If a special election is called to fill a vacancy in 
     any office for which a party nomination may be made, the proper party 
     committee shall call a convention to make a party nomination for such 
     office.  The precinct committeemen of the county or district shall be 
     duly convened and shall elect the required number of delegates to 
     such convention." 
 
     While the language of this statute appears to make it mandatory to 
     call a convention, since the word "shall" is used, nevertheless, in 
     view of what I have said in answer to Question No. 1, I believe it is 
     discretionary with the party as to whether or not a convention should 
     be called, but the party organization has the right to call a 
     convention if desired. 
 
     QUESTION NO. 3:  "Will the precinct committeemen be elected in 1946 
           for two years or four years?" 
 
     Section 1 of chapter 26 of the Special Session Laws of 1944 provides: 
 
           "That at the Party Primary Election now held on the last 
           Tuesday in mencing with the year 1938, and each fourth year 
           thereafter, there shall be elected as hereinafter provided by 
           the qualified electors of each political party." 
 
     Under this section it is clear that precinct committeemen are elected 
     every four years, first election being in the year 1938.  The next 
     election was in 1942, and there will, therefore, be an election of 
     precinct committeemen in 1946.  There is an apparent conflict since 
     section 16-1701 provides that, "At the primary election held in each 
     even numbered year, there shall be elected, in the manner provided in 
     this chapter, by the qualified electors of each political party from 
     each voting precinct, committeemen to represent such political 
     party." 
 
     This section, being a part of the 1943 Code which was approved and 
     passed in its entirety by the 1945 Legislature, might appear on the 
     surface that it is in conflict with section 1 of chapter 26 of the 
     Special Session Laws of 1944.  However, that apparent confusion is 
     removed by section 1-0233 of the Revised Code of 1943, which provides 
     as follows: 
 
           "Any statute other than this code, whether enacted at the 1943 
           session of the legislative assembly or thereafter, shall be 
           deemed to have been enacted subsequently to the enactment of 
           this code.  If any such statute repeals, amends, or is 
           inconsistent with any provision of this code, the provisions of 
           such statute shall prevail." 
 
     It follows, therefore, that since chapter 26 of the 1944 Special 
     Session Laws was enacted after the 1943 Session, it takes precedence 
     over any statute in the Revised Code of 1943 which may be in conflict 
     therewith. 
 
     QUESTION NO. 4:  "Is there a conflict in the law regarding the time 
           for getting the petitions for precinct committeemen signed and 



           when they shall be filed?" 
 
     Section 3 of chapter 26 of the 1944 Special Session Laws as follows: 
 
           "Candidates for precinct committeemen may have their names 
           placed on separate party ballots of their respective parties 
           within their respective precincts by filing with the county 
           auditor and more than ninety (90) nor less than seventy (70) 
           days prior to the election petitions bearing the signatures of 
           not less than five per cent of the last vote in such precinct 
           for the aforesaid candidate for presidential elector of the 
           party to which the candidate for precinct committeeman belongs. 
           Such nominating petitions shall conform with the now existing 
           requirements of law in all matters not specifically provided 
           for herein.  Each name on the petition shall be that of a 
           qualified voter of the precinct of which the candidate seeks to 
           be elected and be subscribed under a party heading.  Each 
           signer of a nomination paper shall be entitled to sign the same 
           number of petitions as the number of precinct committeemen 
           entitled to be elected in his precinct; he shall add his 
           residence with the street number, if any, and the date of 
           signing." 
 
     While perhaps this section is not as clear as it should be, 
     nevertheless, I do not believe it is confusing and that the precinct 
     committeemen will have any difficulty in preparing and filing their 
     petitions. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


