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     October 11, 1945     (OPINION) 
 
     SPECIAL ASSESSMENTS 
 
     RE:  Property Owned by County 
 
     Re: Special Assessments. 
 
     Your letter of October 10, 1945, relating to special assessments, has 
     come to my desk for attention.  Your letter does not give sufficient 
     data to enable us to understand the exact situation. 
 
     If the county has taken tax title to certain city lots and the city 
     now desires to make special improvements and to levy special 
     assessments therefor, an agreement with the county can be made under 
     the provisions of sections 40-2206 and 40-2207 of the North Dakota 
     Revised Code of 1943.  These sections were sections 1 and 2 of 
     chapter 203 of the Session Laws of 1941.  This law was apparently 
     adopted to cover your situation.  Of course, as a general rule, 
     county-owned property is not subject to tax. 
 
     Section 57-2821 provides that if the county has acquired tax title 
     and sold lots, all general taxes, hail indemnity taxes, and special 
     assessments then remaining of record shall be canceled.  Thus, if a 
     lot has been assessed for special benefits and the taxes have not 
     been paid thereon and the county has taken tax title and resold the 
     property, all special assessments then levied would be canceled. 
     However, as these taxes are levied year by year, assessments 
     thereafter levied for the original benefit would be liens on the land 
     in the hands of the new owner.  But the old assessments would be 
     gone.  Of course, when taxes are not paid on land, including special 
     assessments, the property will be sold for taxes.  If there are both 
     general taxes and special assessments unpaid at the time of sale, the 
     property is bid in for the county.  If, at the time of sale for 
     taxes, there are no general taxes but there are special assessment 
     taxes due, the certificate of sale shall be issued to the 
     municipality, and if the property is not redeemed from the sale, a 
     tax deed will be issued to the municipality.  If the tax certificate 
     is issued to the county where the land is sold for both general taxes 
     and special assessments, the municipality may pay the county the 
     general taxes and receive an assignment of the certificate, and if 
     there is no redemption the municipality would take tax title.  In 
     this way, the municipality may protect itself.  As to these features 
     of the law, see chapter 40-25 of the Revised Code of 1943. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


