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     October 17, 1945     (OPINION) 
 
     SALES TAX 
 
     RE:  Use Tax - Covered Into What Fund 
 
     This office is in receipt of your letter of October 17, 1945.  I am 
     not certain that I understand the legal question which you desire 
     this office to answer, but, if I interpret your letter correctly, you 
     contend that under and by virtue of chapter 167 of the North Dakota 
     Session Laws of 1937, which is incorporated in the 1943 Revised Code 
     under sections 57-4012 to 57-4015, both inclusive, that "a tax of two 
     percent of the sales price of any motor vehicle purchased or acquired 
     for use on the streets and highways of the state, requiring 
     registration under the motor vehicle registration laws," must be paid 
     either by the person applying for registration, or by the motor 
     vehicle dealer, to the registrar.  In other words, I understand that 
     you contend that the two percent sales tax on motor vehicles, whether 
     paid as a retail sales tax or as a use tax, should be collected by 
     the registrar and that all such taxes should be paid by him to the 
     state treasurer and credited to the motor vehicle registration fund. 
 
     Section 57-4013 of the Revised Code definitely provides, however, 
     that:  "The provisions of section 57-4012 shall not apply if the 
     person making application for a motor vehicle license shall furnish 
     to the motor vehicle registrar a certificate from a licensed dealer 
     in this state, upon a form furnished by the registrar, certifying 
     that such person has paid the retail sales tax prescribed by section 
     57-3902. - - -"  The provisions of section 2 of chapter 167 of the 
     1937 Session Laws are substantially the same as those of section 
     57-4013 of the Revised Code. 
 
     It is, therefore, obvious when a sales tax is paid on the sale of a 
     motor vehicle by a licensed dealer to the state tax commissioner 
     under the retail sales tax act, it becomes a part of the sales tax 
     fund and not of the motor vehicle registration fund; and that when a 
     use tax is paid to the registrar, pursuant to the provisions of 
     section 57-4012, and by him paid to the state treasurer, it must be 
     credited to the motor vehicle registration fund. 
 
     In your letter you point out that the original retail sales tax 
     expires at the end of the biennial fiscal period and that each 
     legislature thereafter renewed this tax for the ensuing biennial 
     period, but that chapter 167 of the 1937 Session Laws (sections 
     57-4012 to 57-4015, inclusive, of the Revised Code) contains no 
     provision for the expiration of the motor vehicle sales tax 
     prescribed by section 57-4012.  That is true.  And if the 1947 
     legislature, or any subsequent legislature, should fail to reenact 
     the retail sales tax, then under the provisions of said section 
     57-4012, if still in force and effect, every owner of a motor vehicle 
     will have to pay a use tax of two percent to the motor vehicle 
     registrar at the time he first registers his motor vehicle in this 
     state and such tax will then be credited to the "motor vehicle 
     registration fund." 



 
     In other words - as long as the present retail sales tax is in force 
     and effect, the tax on retail sales of motor vehicles in North Dakota 
     will be collected from the purchaser by the licensed dealer as a 
     sales tax - not as a use tax - and paid by the dealer to the state 
     tax commissioner and credited by the state treasurer to the "retail 
     sales tax fund."  But if the retail sales tax is repealed, or 
     expires, then the tax paid by the owner of a motor vehicle will be 
     paid to the registrar as a "use tax" and will be credited to the 
     motor vehicle registration fund.  As long as existing laws are in 
     effect, the use tax collected by the motor vehicle registrar must be 
     credited to the motor vehicle registration fund, and the retail sales 
     tax collected by the state tax commissioner, must be paid into the 
     sales tax fund. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 
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