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     June 19, 1945     (OPINION) 
 
     POULTRY 
 
     RE:  North Dakota Improvement Board - Travelling Expenses 
 
     Re:  North Dakota Poultry Improvement Board Activities - 
 
          Sections 4-1303 to 4-1314 Rev. Code of 1943 
 
     Your letter of June 19, asking a number of questions 
     regarding your board, at hand.  I will try to answer them in the 
     order in which they are asked. 
 
           1.  "Are board members entitled to their actual expenses in 
               addition to $5.00 per day remuneration?" 
 
     In my opinion, the answer to this question must be no.  You will note 
     that section 4-1307, after providing for a $5.00 per diem for the 
     performance of their duties and a mileage of five cents per mile, 
     says: 
 
           The amounts herein specified shall be the only compensation 
           allowable and shall be payable from the poultry improvement 
           fund." 
 
     There is no provision in this section for any compensation for 
     expenses.  It is my opinion that such compensation is only allowable 
     when the statute expressly provides for it.  For instance, in section 
     43-0104, relating to the abstracters' board of examiners, the law 
     provides for a per diem of $5.00 "for each day he actually is engaged 
     in the performance of the duties of his office" and mileage.  Then 
     the statute provides: "In addition thereto, he shall receive for 
     expenses five dollars a day while absent from home." 
 
     With regard to the state board of architecture, section 43-0306, the 
     statute provides: "The other members of the board shall receive five 
     dollars per day for the time actually engaged in the meetings of the 
     board and in traveling to and from said meetings, and also shall 
     receive all legitimate and necessary traveling and hotel expenses 
     incurred in attending such meetings." 
 
     With reference to the board of barber of examiners, the law provides: 
     "Each member of said board shall receive six dollars per day for 
     actual services and actual and necessary expense of travel, including 
     five cents per mile for automobile travel and not to exceed four 
     dollars per day for room and meals when away from home." 
 
     We could quote statutory provisions with reference to compensation of 
     other statutory boards, but the ones given, we believe, are typical. 
     From these, it seems to me, that the compensation must be strictly 
     limited to that provided by the express terms of the statute. 
     Clearly, some of these provide for a per diem while the board members 
     are away from home; that is, while traveling to, as well as from a 



     meeting, and also while attending the meetings of the board. 
 
     Our Supreme Court has held in two cases with reference to the 
     compensation of county commissioners, under laws which provided 
     merely for a per diem while performing the duties of their office and 
     a mileage allowance in traveling to and from the board meetings, that 
     the commissioners were not entitled to a per diem for time taken to 
     travel to and from the meetings and in both of those cases it was 
     held that where the board members actually charged the county for and 
     collected per diem for such extra time, they were subject to removal. 
     The first of these cases is the case of State v. Richardson and 
     Carroll, 16 N.D. 1; 109 N.W. 1026.  This case was followed in another 
     case involving county commissioners, under a like statutory provision 
     for per diem and mileage, wherein it was held that a board of county 
     commissioners has no right or authority to charge a per diem for time 
     spent in going to and from meetings of the board; and that the 
     charging of such a fee is ground for removal from office. 
 
     In this later case, Judge Goss said in his morning opinion: 
 
           It is noticeable that the statute allows a per diem charge 
           while performing duties in office, and an allowance for 
           traveling in attending board meetings.  The right of the 
           commissioner to charge per diem while en route to attend the 
           official meetings of the board is dependent upon whether a 
           commissioner, while so en route, is performing official duties. 
           Manifestly, he is not.  His commissioner duties begin with the 
           convening of the board and continue so long as the board is in 
           session, and no longer." 
 
     State v. Borstad, 27 N.D. 533; 147 N.W. 380. 
 
           2.  "Are board members entitled to remuneration and actual 
               expenses incurred in connection with the performance of 
               their duties other than attendance at board meetings?" 
 
     It is my opinion that board members actually performing duties of 
     their offices are entitled to the per diem of $5.00 per day for the 
     time actually engaged in the performance of their duties and the 
     mileage as above referred to.  They could not charge a per diem for 
     the time required to go from home to the place of performance of the 
     duties, or for the time in returning to their home.  The per diem 
     would apply only to the time actually engaged in the performance of 
     their duties. 
 
           3.  "Is it permissible for the board to take official action 
               and receive remuneration for board meetings if held other 
               than at Bismarck...?" 
 
     It is my opinion that if in the performance of the duties of the 
     board, it is found convenient and necessary for the board to assemble 
     and act in their official capacity at some place other than at 
     Bismarck, they would have the right so to do, and would be entitled 
     to per diem and mileage as above indicated.  This, however, would 
     apply only in special instances, since the statute clearly requires 
     that ordinary meetings of the board should be held at Bismarck.  When 
     such occasions arise, it might be well and it probably would be well 



     for the board to take their final official action with reference to 
     the matter considered at the meeting other than at Bismarck at their 
     next subsequent meeting in Bismarck. 
 
     I trust that this answers your inquiry.  If not, kindly communicate 
     with us further. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


