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     August 20, 1945     (OPINION) 
 
     MOTOR VEHICLES 
 
     RE:  Dealer - Established Place of Business 
 
     This is in reply to your recent letter requesting an opinion from 
     this office as to whether, under our statutes, a person who buys and 
     sells cars may be required to become a licensed dealer and 
     accordingly to procure a dealer's license. 
 
     Section 39-0459, of the North Dakota Revised Code of 1943, as amended 
     by chapter 249, of the Session Laws of 1945, prescribes the 
     requirements with which a person must comply in order to be a 
     licensed dealer in passenger automobiles and automobile trucks. 
 
     The law provides that a dealer in passenger automobiles and 
     automobile trucks shall pay a license fee of twenty-five dollars per 
     year which shall allow the dealer to deal in new and used cars.  It 
     provides further for additional number plates and also provides that 
     no application shall be granted, nor a license issued, to anyone 
     until and unless the applicant shall furnish proof that he has an 
     established place of business, and has, or has the use of, facilities 
     and equipment for the maintenance, servicing and repair of motor 
     vehicles.  It also defines what is meant by an established business, 
     etc. 
 
     Section 2 of said chapter, requires every person, firm or corporation 
     upon the sale and delivery of any motor vehicle to deliver to the 
     buyer a certificate of title within ten days after such sale. 
 
     Section 3, of said chapter, provides that whenever any dealer 
     violates the provisions of the act, or has been convicted of a 
     felony, or has ceased to have an established place of business, the 
     registrar may cancel and revoke his dealer's license. 
 
     Section 39-0456, of the North Dakota Revised Code of 1943, provides, 
     among other things, that no manufacturer of, or dealer in, motor 
     vehicles shall cause or permit any vehicle owned by such person to be 
     operated or moved upon a public highway without displaying upon the 
     vehicle a number plate or plates issued to such person under section 
     39-0411. 
 
     The number plates provided for in section 39-0411 are the regular 
     department license plates which each motor vehicle is required to 
     display.  Said section further provides that in lieu of registering 
     each such vehicle, the manufacturer or dealer may obtain from the 
     department, upon application therefore and payment of the fees 
     required, one or duplicate number plates as required for different 
     classes of vehicles, which plate or set of plates shall bear thereon 
     a distinctive number, the name of this state, the year issued, 
     together with the word "dealer", or other distinguishing symbol. 
 
     It should be observed that the statutes to which I have referred 



     pertain to licensed dealers, and prescribe requirements with which 
     such dealers must comply. 
 
     There is no law, however, which makes it compulsory for a person who 
     may, as an individual, purchase one or more cars, whether new or 
     secondhand, and resell them, to take out a dealer's license provided 
     he complies with the requirements for obtaining certificates of title 
     and license plates, and complies with the laws relating to transfer 
     from himself to the purchaser.  In other words, there is no statute 
     prohibiting a private person from buying a car in the regular way and 
     disposing of it by sale or transfer without procuring a dealer's 
     license. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


