
OPINION 
45-198 

 
     September 17, 1945     (OPINION) 
 
     MOTOR VEHICLES RECONSTRUCTED 
 
     RE:  License 
 
     This will acknowledge your letter of September 13, enclosing a letter 
     written by E. K. Sheaffer, Motor Vehicle Registrar, upon which you 
     request an opinion from this office. 
 
     As I understand, the policy of the Motor Vehicle Registrar, no 
     penalties are charged for the re-registration of reconstructed motor 
     vehicles.  A reconstructed vehicle is defined by the statute as, "any 
     vehicle which shall have been assembled or constructed largely by 
     means of new or used essential parts, derived from other vehicles or 
     makes of vehicles of various names, motors and types, or which if 
     originally otherwise constructed, shall have been altered materially 
     by the removal of essential parts or by the addition of substitution 
     of new or used essential parts derived from other vehicles or makes 
     of vehicles, except that a motor vehicle that has been constructed by 
     the use of a complete old or new engine, differential, or 
     transmission, may be registered by the payment of the fee for the 
     calendar year, on satisfactory proof to the department of such 
     reconstructed vehicle."  See section 39-0401 (4) of 1943 Revised 
     Code.  As I understand, the practice now prevailing, upon receipt of 
     an affidavit that a motor vehicle has been reconstructed, the motor 
     vehicle registrar issues a license upon payment of the fees for the 
     calendar year in which the re-registration of the vehicle is 
     requested, without payment of any penalty. 
 
     I further understand that upon the re-registration of motor vehicles 
     which have not been used upon the highways of this state for one year 
     or several years, the motor vehicle registrar, upon satisfactory 
     proof by affidavit that such car has not been used upon the highways 
     of this state for one or more years, issues a license for the year in 
     which the registration is requested, upon payment of a flat fee of 
     $5.00 for each calendar year during which the vehicle was not in use 
     and upon payment of the current year's license fee, together with 
     such penalties on that year's fee as are prescribed by the statute, 
     if the registration occurs after penalties become due.  Now the 
     question that arises is this:  Is there any statutory justification 
     for charging penalty in connection with the re-registration of a car 
     that has not been used upon the highways of this state for one or 
     more years, by imposing penalties prescribed by statute, if the 
     registration occurs after such penalties are chargeable? 
 
     Section 39-0418, of the North Dakota Revised Code of 1943, provides 
     for the assessment of a penalty of ten cents a day, which shall be 
     added to the license fee for each and every day such license shall be 
     delinquent, for not more than fifteen days, and two dollars for every 
     thirty days or fraction thereof, not to exceed one hundred and fifty 
     days.  However, if the registrar is satisfied that a vehicle has not 
     been operated on the highways during one or more years previous to 
     the application for re-registration, no penalty fee shall be charged. 



     When this statute is read in connection with section 39-0441, of the 
     North Dakota Revised Code of 1943, which says "Upon satisfactory 
     proof to the registrar that a vehicle owned by a resident of this 
     state was not used upon any of the highways of this state in any one 
     or more years, such vehicle, upon payment of the fee for the current 
     year prescribed in this chapter, and upon the further payment of a 
     flat fee of $5.00 for each calendar year in which the vehicle was not 
     registered, and no license fee was paid therefor, may be registered 
     without any additional penalty " it becomes apparent that the intent 
     of the legislature was to impose a flat fee of $5.00 a year for each 
     and every year that such car had not been licensed, without 
     additional penalty being imposed.  This is further emphasized by the 
     fact that section 39-0418 specifically states that upon 
     re-registration no penalty shall be charged.  If the purpose of the 
     statute is to procure registration of motor vehicles before a certain 
     date, without imposition of penalties, and that the avoidance of such 
     penalties is offered as an incentive for the registration of the same 
     on time, and that the imposition of penalties provided by the law are 
     in the nature of punishment for not having registered the vehicle on 
     time, then it further appears that a vehicle not in use on the 
     highways should be re-registered without imposing penalties.  There 
     would be no object in licensing such vehicle until it was ready for 
     use on the highways again, and that may occur at any time of the 
     year.  It seems to be the clear intent of the statutes above referred 
     to, that a vehicle which has not been used on the highways be 
     registered by payment of the flat fee for each year for which it was 
     not licensed, the current license fee, without penalty, and in view 
     of the fact that reconstructed vehicles may be, and have been, 
     registered, without imposition of penalty, no matter when registered 
     in the calendar year, it would seem that both should fall in the same 
     category. 
 
     It is, therefore, the opinion of this office that under the statutes 
     the motor vehicle registrar is not authorized to impose penalties 
     upon any motor vehicle registered after having been in non-use for 
     one or more years and that the law is complied with by the imposition 
     of the flat fee and the payment of the current license fee without 
     the imposition of any penalty. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


