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     August 6, 1945     (OPINION) 
 
     MORTGAGES 
 
     RE:  Discharge of by District Judge 
 
     This office is in receipt of your letter of July 28 in which you 
     refer to section 35-0313, of the North Dakota Revised Code of 
     1943, providing for discharge of real estate mortgages which have 
     not been renewed or extended of record within fifteen years after due 
     date, or when no due date is shown, then within twenty years after 
     the recording of such mortgages. 
 
     You ask that this office give consideration to the provisions of said 
     statute, and that we give our opinion outlining a uniform method of 
     procedure in the matter of discharging such real estate mortgages and 
     the fees to be charged in connection therewith. 
 
     Section 35-0215, relating to the satisfaction of real estate 
     mortgages provides, "A recorded mortgage must be discharged upon the 
     record by the register of deeds having custody thereof and the 
     presentation of a certificate of discharge signed by the mortgagee, 
     his executors, administrators, guardians, trustees, assigns, personal 
     representatives, or special administrators appointed for that 
     purpose, properly acknowledged or proved and certified as prescribed 
     by chapter 19 of the title property.  The certificate of discharge 
     shall contain a brief description of the mortgage and shall state 
     that the mortgage has been paid in full or otherwise satisfied and 
     discharged and that the officer is authorized to discharge the same 
     of record.****" 
 
     Section 35-0311 provides that a certificate of the discharge of a 
     mortgage and proof or acknowledgement thereof must be recorded at 
     length and a reference made in the record to the book and page where 
     the mortgage is recorded and in the minute of the discharge, made 
     upon the record of the mortgage, to the book and page where the 
     discharge is recorded. 
 
     Section 47-1901, relating to instruments entitled to record, provides 
     as follows:  "Any instrument affecting the title to or possession of 
     real property may be recorded as provided in this chapter." 
 
     Section 47-1902 enumerates instruments entitled to record without 
     acknowledgment or further proof; however, this section does not 
     specifically refer to discharge by an order of the judge of the 
     district court.  That, of course, can be explained by the fact that 
     section 47-1902 was enacted much earlier than section 35-0313 since 
     it appears as section 3563 of the Revised Code of 1895, and has been 
     carried on down in that form until its wording was changed by the 
     code commission, but which change does not materially affect its 
     purport and meaning. 
 
     Section 35-0313 was enacted by the legislative assembly of 1933 as 
     chapter 153.  Since the purpose of this Act was to provide an 



     additional method for discharging of record real estate mortgages, we 
     must assume that the legislature had in mind the provisions of 
     section 35-0215 and 35-0311, and that the provisions thereof with 
     reference to filing and recording by necessary implication would 
     apply to the instrument of discharge provided for in section 35-0313. 
 
     Section 35-0215 relating to satisfaction and discharge of real estate 
     mortgages provides that.  "A recorded mortgage must be discharged 
     upon the record by the register of deeds having custody thereof on 
     the presentation of a certificate of discharge ****.  The certificate 
     of discharge shall state that the mortgage has been paid in full or 
     otherwise satisfied and discharged and that the officer is authorized 
     to discharge the same of record. ****" 
 
     As we have already pointed out, section 35-0311 provides that a 
     certificate of the discharge of a mortgage must be recorded at length 
     and the reference made in the record to the book and page where the 
     mortgage is recorded. 
 
     In order to discharge a mortgage under the provisions of section 
     35-0313, an application must be made to a judge of the district court 
     within the district in which the mortgaged real estate is situated, 
     and the application must be made by a party interested and without 
     notice.  Upon such an application the judge makes his order of 
     discharge. 
 
     It is clear that any instrument purporting to discharge a real estate 
     mortgage must contain the essential facts with reference to the 
     description of the mortgage as required by section 35-0215, and that 
     it must be recorded at length as required by section 35-0311, and 
     that an order of the district court made as provided in section 
     35-0313 by clear implication comes within the provisions of sections 
     35-0215 and 35-0311--that is, it must contain the necessary facts as 
     required by section 35-0215 and it must be recorded at length in the 
     office of register of deeds as required by section 35-0311 in like 
     manner as any other instrument of discharge of a real estate 
     mortgage. 
 
     It is clear that an application to the district judge, and upon which 
     an order is issued, is not an action-it is simply an ex parte 
     proceeding without notice and for a specific purpose, the discharge 
     of a real estate mortgage, as provided by section 35-0313.  The order 
     having been obtained, it should be recorded in the office of register 
     of deeds and notations made upon the record as provided by section 
     35-0215.  The application and order should then be filed in the 
     office of register of deeds, and indexed in the miscellaneous record 
     so that if occasion should require, they may be examined by any 
     person interested therein. 
 
     Another method of procedure which would serve the same purpose would 
     be to file the original order and application in the office of the 
     clerk of the district court, and to have a certified copy of the 
     order filed in the office of the register of deeds; but, as we have 
     pointed out, this is not an action and the filing would be governed 
     by subdivision 10 of section 11-1704 which enumerates the fees to be 
     charged by the clerk of the district court.  Subdivision 10 provides, 
     "For recording and indexing any paper not filed in an action or 



     proceeding, for the first four folios, fifty cents, and for each 
     additional folio, ten cents." 
 
     If the original order, or a certified copy thereof, is filed in the 
     office of register of deeds as we have indicated, the register of 
     deeds would be entitled to the regular fees which he may charge for 
     any other instrument required to be recorded in his office. 
 
     Either one of these two methods would serve the purpose of 
     discharging a mortgage of real estate which comes within the 
     provisions of section 35-0313.  The essential part in this procedure, 
     however, is the procuring of the necessary order signed by the 
     district judge, which order is made upon an application containing 
     the facts necessary under said section 35-0313, and that such order, 
     or a duly certified copy thereof, is filed and recorded in the office 
     of register of deeds. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


