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     August 9, 1945     (OPINION) 
 
     INTOXICATING LIQUOR 
 
     RE:  Sales to Minors - Hours of Sale 
 
     This will acknowledge your letter of August 2, 1945, in which you ask 
     for the law concerning beer parlors and liquor establishments, 
     particularly as to hours and whom they serve.  You also want to be 
     advised whether minors may be permitted in a liquor establishment if 
     accompanied by parents. 
 
     Chapter 52 of the 1945 Session Laws prohibits the sale of beer or 
     alcohol and alcoholic beverages to any person under the age of 
     twenty-one years, incompetent person, Indian as defined by federal 
     law, or a person who is an inebriate, or habitual drunkard. 
 
     Chapter 49 of the 1945 Session Laws makes it unlawful for any place 
     licensed to sell beer or alcohol and alcoholic beverages to sell, 
     give away, or permit to be consumed in such place, any beer or 
     alcohol and alcoholic beverages between the hours of one o'clock 
     a.m., and eight o'clock a.m. 
 
     Chapter 50 of the 1945 Session Laws states that no person under the 
     age of twenty-one years shall be permitted in a room wherein is 
     operated or maintained a bar on or over which beer or alcohol and 
     alcoholic beverages are sold, furnished, or distributed. 
 
     You will thus notice that under the present statutes, no one under 
     the age of twenty-one years is allowed or permitted in a room wherein 
     is operated and maintained a bar on or over which beer or alcohol and 
     alcoholic beverages are sold.  This does include all persons under 
     twenty-one years of age whether they be in the uniform of our country 
     or not.  The law further prohibits anyone under the age of twenty-one 
     years to be in any of these places, although accompanied by parents. 
     The parents cannot give their children the right to break the law nor 
     can they, by their consent, give immunity to any licensee for a 
     breach of the law if he allows minors under twenty-one years of age, 
     although accompanied by their parents, to remain in his place of 
     business. 
 
     A strict interpretation of section 4 of chapter 50 of the 1945 
     Session Laws would perhaps eliminate youngsters under twenty-one 
     years of age from even going into a liquor establishment in which is 
     maintained a bar to buy candy bars or ice cream, but in view of the 
     fact that in many of the smaller towns it is perhaps difficult to get 
     these things without buying them in a liquor place, we feel that the 
     law must be interpreted to mean that they shall not be permitted to 
     loaf or loiter in a room wherein is sold beer or alcohol and 
     alcoholic beverages over a bar, and that if a youngster merely steps 
     into such a place and buys a candy bar or ice cream and departs 
     immediately, or buys a soft drink and departs, that would not 
     constitute a violation of the statutes.  We think the intent of the 
     legislative assembly was to eliminate youngsters under twenty-one 



     years of age from remaining in such a place, loafing or loitering 
     therein. 
 
     I trust that this answers your inquiry. 
 
     NELS G. JOHNSON 
 
     Attorney General 


