
  
 

LETTER OPINION 
95-L-4 

 
January 17, 1995 
 
 
 
Mr. Henry C. "Bud" Wessman 
Executive Director 
ND Department of Human Services 
600 East Boulevard Avenue 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Mr. Wessman: 
 
Thank you for your letter inquiring about the confidential 
treatment of records maintained with respect to early 
childhood services pursuant to North Dakota Century Code 
(N.D.C.C.) ? 50-11.1-07(3).   
 
N.D.C.C. ch. 50-11.1 concerns the licensing and regulation of 
early childhood services in early childhood facilities which 
are commonly called day care facilities.  N.D.C.C. 
? 50-11.1-02(4),(5).  The North Dakota Department of Human 
Services (Department) licenses operators of family child care 
homes, group child care facilities, child care centers, and 
preschool educational facilities.  N.D.C.C. 
? ? 50-11.1-02(1),(6),(7),(9),(11); 50-11.1-03; 50-11.1-04; 
N.D. Admin. Code chs. 75-03-08, 75-03-09, 75-03-10, 75-03-11. 
 Persons who provide early childhood services in a child's 
home are not required to be licensed, but they may obtain a 
registration document from the Department indicating the 
registrant has complied with the standards in N.D.C.C. 
ch. 50-11.1 and Department rules.  N.D.C.C. 
? ? 50-11.1-02(8),(12),(13),(14); 50-11.1-06; N.D. Admin. Code 
ch. 75-03-07. 
 
N.D.C.C. ? 50-11.1-07 provides: 
 
 1. The department and the county agency at any time 

may investigate and inspect the conditions of 
the facility, the qualifications of the 
providers of early childhood services in any 
early childhood facility, and the qualifications 
of any in-home provider seeking or holding a 
license or registration document under this 
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chapter.  Upon request of the department or the 
county agency, the state department of health 
and consolidated laboratories or the state fire 
marshal, or the fire marshal's designee, shall 
inspect any facility for which a license is 
applied for or issued and shall report the 
findings to the county agency.  

 2. Licensees and registrants shall:  
  a. Maintain such records as the department may 

prescribe regarding each child in their 
care and control, and shall report to the 
department, when requested, such facts as 
the department may require with reference 
to the children upon forms furnished by the 
department; and  

  b. Admit for inspection authorized agents of 
the department or the county agency and 
open for examination all records, books, 
and reports of the home or facility.  

 3. Except as provided in subsection 4, all records 
and information maintained with respect to 
children receiving early childhood services are 
confidential and must be properly safeguarded 
and may not be disclosed except:  

  a. In a judicial proceeding;  
  b. To officers of the law or other legally 

constituted boards or agencies; or  
  c. To persons having a definite interest in 

the well-being of the child or children 
concerned and who, in the judgment of the 
department, are in a position to serve 
their interests should that be necessary.  

 4. A provider of early childhood services, upon the 
request of the parent or guardian of a child for 
whom the provider provides such services, shall make 
available to the parent or guardian a list of the 
names, telephone numbers, and addresses of the 
parents or guardians of children for whom early 
childhood services are provided.  The list may only 
include the names, telephone numbers, or addresses 
of parents or guardians who grant the provider 
permission to disclose that information.  
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You specifically ask whether the press is included in the 
definition of "persons having a definite interest in the well-
being of a child or children."  N.D.C.C. ? 50-11.1-07(3)(c).  
You also ask for guidance regarding persons included in this 
class.  First, persons in the class must have "a definite 
interest in the well-being of the child or children" receiving 
early childhood services.  Second, in the judgment of the 
Department, the person must be in a "position to serve [the 
child's or children's] interests."  N.D.C.C. 
? 50-11.1-07(3)(c).  
 
The meaning of N.D.C.C. ? 50-11.1-07(3)(c) is to be derived 
from the language of the statute.  Because the words in the 
statute are not defined in the code, they are to be given 
their plain, ordinary, and commonly understood meaning.  Kim-
Go v. J.P. Furlong Enterprises, Inc., 460 N.W.2d 694, 696 
(N.D. 1990).  In construing a statute "consideration should be 
given to the ordinary sense of the statutory words, the 
context in which they are used, and the purpose which prompted 
their enactment."  County of Stutsman v. State Historical 
Soc., 371 N.W.2d 321, 327 (N.D. 1985);  see also Peterson v. 
Heitkamp, 442 N.W.2d 219, 221 (N.D. 1989).  
 
"Definite" means "[h]aving distinct limits . . . [k]nown 
positively; certain . . . [c]learly defined . . . ."  The 
American Heritage Dictionary 375 (2d coll. ed. 1991).  A 
"certain" interest in the well-being of a child is one that is 
established beyond doubt or question.  Id. at 254.  There is 
little doubt a parent, guardian, custodian, health care 
provider, or counselor would be a person with a certain and 
clearly-defined interest in the well-being of a child, as well 
as a person who would be in a position to serve the child's 
interests. 
 
While the press and others may have a general interest in the 
well-being of a child or children, that interest is not 
necessarily a certain interest established beyond doubt or 
question, or a clearly-defined interest.   However, even if 
the press arguably could have a definite interest in the well-
being of a particular child, the determination of whether a 
person is one to whom records and information concerning that 
child may be disclosed under N.D.C.C. ? 50-11.1-07(3)(c) is 
ultimately a fact question, depending on whether "in the 
judgment of the department" the person is "in a position to 
serve [the child's or children's] interests."   
 
You also ask whether the reference to "child or children 
concerned" in N.D.C.C. ? 50-11.1-07(3)(c) includes children 
who may be cared for in the future by an early childhood 
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services provider.  I surmise your concern is whether 
information and records pertaining to an investigation and 
inspection of the conditions of a facility and the 
qualifications of providers may be disclosed to current or 
future users of early childhood services.  It should be noted 
that N.D.C.C. ? 50-11.1-07(3) only makes confidential "records 
and information maintained with respect to children receiving 
early childhood services."  Because the information and 
records pertaining to an investigation and inspection of the 
conditions of a facility and the qualifications of providers 
do not specifically relate to "children receiving early 
childhood services," they are not made confidential under 
N.D.C.C. ? 50-11.1-07(3).   
 
Using the ordinary meaning of the words in N.D.C.C. 
? 50-11.1-07(3)(c), it is my opinion that the "child or 
children concerned" are those recipients of "early childhood 
services" whose "records and information [are] maintained" and 
"safeguarded" under that subsection.  Because disclosure is 
limited to persons who have a definite interest in the well-
being of the child for whom the requested records and 
information are maintained, it is my further opinion that one 
may not have access to records maintained with respect to a 
child in whom that person does not have a definite interest. 
 
The language of the statute is plain and cannot be disregarded 
under the pretext of pursuing its spirit.  County of Stutsman 
v. State Historical Soc., 371 N.W.2d at 325.  It is improper 
to construe a statute "so as to legislate that which the words 
of the statute do not themselves provide."  Peterson v. 
Heitkamp, 442 N.W.2d at 221.  If confidentiality of records 
and information concerning the qualifications of providers of 
early childhood services or the conditions of facilities is 
desired, additional legislation would be required.  Likewise, 
additional legislation would be required to authorize the 
disclosure of records maintained with respect to a child 
"receiving early childhood services" to the parent of another 
child who is currently receiving those services or may receive 
them in the future. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
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