
LETTER OPINION 
95-L-181 

 
 
 
July 31, 1995 
 
 
 
Mr. Larry Quast 
Mercer County State’s Attorney 
P.O. Box 39 
Stanton, ND 58571-0039 
 
Dear Mr. Quast: 
 
Thank you for your letter asking about a parent’s desire to 
remove a police report on a juvenile student from the 
student’s school record.  Your first question is: 
 

Does Section 27-20-52 apply to the information in 
the school record of a child? 
 

N.D.C.C. § 27-20-52 states: 
 

Law enforcement records and files concerning a child 
must be kept separate from the records and files of 
arrests of adults.  Unless a charge of delinquency 
is transferred for criminal prosecution under 
section 27-20-34, the interest of national security 
requires, or the court otherwise orders in the 
interest of the child, the records and files may not 
be open to public inspection or their contents 
disclosed to the public; but inspection of the 
records and files is permitted by: 
 

1. A juvenile court having the child before it 
in any proceeding; 

 
2. Counsel for a party to the proceeding; 
 
3. The officers of public institutions or 

agencies to whom the child is committed; 
 
4. Law enforcement officers of other 

jurisdictions when necessary for the 
discharge of their official duties; 

 
5. A court in which he is convicted of a 

criminal offense for the purpose of a 
presentence report or other dispositional 
proceeding, or by officials of penal 
institutions and other penal facilities to 
which he is committed, or by a parole or 
pardon board in considering his parole or 
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discharge or in exercising supervision over 
him; and 

 
6. The professional staff of the uniform crime 

victims reparations program when necessary 
for the discharge of their duties pursuant 
to chapter 54-23.4. 

 
This section does not apply to school records, but rather to 
records held by law enforcement.  The section strictly limits 
who may inspect law enforcement records on a child.  Neither a 
school district nor school employees are among those who may 
inspect the records absent a court order.  You did not 
indicate any court-ordered release of the report.  The law 
enforcement record (police report) on a child in question was, 
thus, apparently erroneously released to the school.  See 
Letter from Deputy Attorney General Calvin N. Rolfson to Brian 
D. Neugebauer (January 31, 1983). 
 
Your second question is: 
 

What authority does a parent have to require or even 
request that the information contained in a 
student’s record which is factually accurate be 
removed? 
 

North Dakota statutes do not deal with student school records 
other than to provide that school records are open records, 
“except as otherwise provided by law.”  N.D.C.C. § 15-29-10.  
I have previously determined that the federal Family 
Educational Rights and Privacy Act (FERPA), 20 U.S.C. § 1232g, 
is a specific exception to the open records law.  (N.D.C.C. 
§§ 15-29-10 and 44-04-18.)  1994 N.D. Op. Att’y Gen. 118-120. 
 
In addition to limiting access to educational records of 
students (under the penalty of the loss of federal funds to 
the school), FERPA provides parents of students who attend 
schools with rights to inspect and review their child’s 
educational records and with an opportunity for a hearing 
before the school to challenge the content of their child’s 
educational record.  FERPA provides: 
 

No funds shall be made available under any 
applicable program to any educational agency or 
institution which has a policy of denying, or which 
effectively prevents, the parents of students who 
are or have been in attendance at a school of such 
agency or at such institution, as the case may be, 
the right to inspect and review the education 
records of their children.  If any material or 
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document in the education record of a student 
includes information on more than one student, the 
parents of one of such students shall have the right 
to inspect and review only such part of such 
material or document as relates to such student or 
to be informed of the specific information contained 
in such part of such material.  Each educational 
agency or institution shall establish appropriate 
procedures for the granting of a request by parents 
for access to the education records of their 
children within a reasonable period of time, but in 
no case more than forty-five days after the request 
has been made. 
 
. . . . 
 
No funds shall be made available under any 
applicable program to any educational agency or 
institution unless the parents of students who are 
or have been in attendance at a school of such 
agency or at such institution are provided an 
opportunity for a hearing by such agency or 
institution, in accordance with regulations of the 
Secretary, to challenge the content of such 
student’s education records, in order to insure that 
the records are not inaccurate, misleading, or 
otherwise in violation of the privacy or other 
rights of students, and to provide an opportunity 
for the correction or deletion of any such 
inaccurate, misleading or otherwise inappropriate 
data contained therein and to insert into such 
records a written explanation of the parents 
respecting the content of such records. 
 

20 U.S.C.A. § 1232g(a)(1)(A) and (a)(2) (1995). 
 
Therefore, if the school district on whose behalf you inquire 
enjoys the benefits of federal funds, the FERPA requirements 
apply.  In the circumstances which you raise, it is my opinion 
that the police report, which apparently was erroneously 
placed in the student’s school records, may be removed from 
the record without the necessity of a FERPA challenge. 
 
Under certain circumstances a law enforcement agency is 
required to disclose information to school officials.  See 
N.D.C.C. § 15-21.1-07, providing notice be given the school 
principal when law enforcement has probable cause to believe a 
student violated N.D.C.C. §§ 5-01-08, 19-03.1-23, 39-08-01, or 
39-08-18.  This opinion does not apply to records which were 
submitted to a school pursuant to this statute. 
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Your third question is: 
 

Does the school district have the authority to 
include police investigation reports that pertain to 
actions of that juvenile which he committed on 
school property during the regular school day?  If 
not, is the school liable to the victims of a 
student’s violence, student’s assault and injury to 
another student if there is nothing in the offending 
student file, to warn the faculty or staff of this 
student’s pertinacity to violence? 
 

As noted above, inspection of law enforcement records and 
files on children is strictly limited.  It is therefore 
unclear how or why a police report on a juvenile student was 
ever copied and released into the possession of a school 
district.  Concerning school district liability for actions 
involving the supervision of pupils, the general rule is: 
 

With respect to liability for injuries due to 
negligence, it is the duty of school authorities, 
especially under statutes so providing, to supervise 
the conduct of students and to provide and enforce 
such rules and regulations as are necessary to their 
protection. 
 
A school authority whose officers or employees 
negligently fail to provide the required supervision 
is liable for injuries resulting from such failure, 
where the authority is liable for the negligence of 
its agents or employees generally. 
 
. . . . 
 
A school authority may be liable for failure to 
adequately supervise where it has actual or 
constructive knowledge of the risk of injury. 
 

78 C.J.S. Schools and School Districts §§ 464 and 465, p. 
55-57 (1995) (footnotes omitted). 
 
While no reported North Dakota case deals with this subject, 
neighboring states have case law on the subject.  See Hamilton 
v. Independent School Dist. No. 114, 355 N.W.2d 182 (Minn. 
App. 1984), and Raleigh v. Independent School Dist. No. 625, 
275 N.W.2d 572 (Minn. 1978). 
 
It is therefore conceivable that a school district could incur 
liability for student conduct where risks were present and 
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known to school administration.  Such liability would depend 
on the specific facts of a particular case.  I note that the 
school principal’s letter to me, dated May 15, 1995, and 
attached to your letter, discloses the existence of a school 
district incident report in addition to a police report.  It, 
therefore, appears that the presence of the police report is 
not crucial to the school principal’s knowledge of events and 
the resulting ability to act accordingly to adequately 
supervise students. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
rel/pg 


