
  
 

LETTER OPINION 
95-L-112 

 
 

May 16, 1995 
 
 
 
Mr. John R. Gregg 
Dunseith City Attorney 
PO Box 26 
Bottineau, ND 58318-0026 
 
Dear Mr. Gregg: 
 
Thank you for your April 7, 1995, letter requesting an 
Attorney General's opinion on three questions relating to a 
city's extension of the application of its zoning regulations 
beyond the city limits pursuant to N.D.C.C. ? 40-47-01.1.   
 
N.D.C.C. ? 40-47-01.1 authorizes cities to extend their zoning 
authority beyond the city limits: 
  
  40-47-01.1.  Territorial authority of zoning 

regulations.  Based upon the population of the city 
as determined by the last official regular or 
special federal census or, in case of a city 
incorporated subsequent to such census, a census 
taken in accordance with chapter 40-02, the 
governing body of a city may, by ordinance, extend 
the application of a city's zoning regulations:  

  1. To each quarter quarter section of 
unincorporated territory the majority of 
which is located within one-half mile [.80 
kilometer] of its limits in  any direction 
if it is a city having a population of less 
than five thousand.  

  2. To each quarter quarter section of 
unincorporated territory the majority of 
which is located within one mile [1.61 
kilometers] of its limits in any direction 
if it is a city having a population of five 
thousand or more, but less than twenty-five 
thousand.  

  3. To each quarter quarter section of 
unincorporated territory the majority of 
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which is located within two miles [3.22 
kilometers] of its limits in any direction 
if it is a city having a population of 
twenty-five thousand or more.  

 . . . . The governing body may thereafter enforce 
such regulation in the area to the same extent as if 
such property were situated within the city's 
corporate limits. . . .  

 
You first ask whether the procedure for the adoption of an 
ordinance pursuant to N.D.C.C. ? 40-47-01.1 is subject to the 
notice and hearing requirements of N.D.C.C. ? 40-47-04.  The 
Attorney General's office has previously issued an Attorney 
General's opinion specifically addressing this question.  See 
1977 N.D. Op. Att'y Gen. 21, copy enclosed.  That opinion 
concluded that the adoption of an ordinance pursuant to 
N.D.C.C. ? 40-47-01.1 is not subject to the notice and hearing 
requirements of N.D.C.C. ? 40-47-04.   
 
Your second question is whether an ordinance adopted pursuant 
to N.D.C.C. ? 40-47-01.1 must include a map showing the area 
brought within the city's zoning authority, and whether the 
failure to include such a map renders the ordinance void due 
to vagueness.  N.D.C.C. ? 40-47-01.1 authorizes a city to 
extend application of its zoning regulations, by ordinance, to 
a specified perimeter beyond the city limits.  N.D.C.C. 
ch. 40-11 outlines the procedure for adopting city ordinances. 
 Neither N.D.C.C. ? 40-47-01.1 nor N.D.C.C. ch. 40-11 
specifically requires including in the ordinance a map showing 
the area brought within the city's zoning authority, nor do 
these statutes necessarily imply that such a map be included. 
 Indeed, in a 1976 letter from this office, then Chief Deputy 
Attorney General Gerald VandeWalle suggested as follows: 
 
 It would seem to me that the city could pass a 

general ordinance that all areas within one-half 
mile [N.D.C.C. ? 40-47-01.1 was later amended to 
change the extraterritorial boundary] of the city 
limits would be subject to the city zoning 
regulations without specifically describing such 
area in the ordinance itself.  The city would 
obviously have to maintain some records to show what 
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areas were included.  However, such an ordinance 
would mean the zoning authority would automatically 
extend whenever additional area was annexed to the 
city.  If, however, the zoning ordinance 
specifically sets forth the property included such 
ordinance must be amended each time additional 
property is annexed to the city.   

 
Letter from Chief Deputy Attorney General Gerald W. VandeWalle 
to Mr. Mark L. Hinthorne (Nov. 2, 1976).   
 
Based on the foregoing, it is my opinion that an ordinance 
adopted pursuant to N.D.C.C. ? 40-47-01.1 need not include a 
map showing the area brought within the city's zoning 
authority and the failure to include such a map does not 
render the ordinance void due to vagueness. 
 
Your third question is whether a county retains zoning 
authority over unincorporated territory which is subject to a 
city's N.D.C.C. ? 40-47-01.1 ordinance where the city has yet 
to enact amendments to its existing zoning ordinance to 
classify the territory into specific zoning districts, i.e., 
residential, commercial, etc.   
 
N.D.C.C. ? 40-47-01.1 states that "the governing body of a 
city may, by ordinance, extend the application of a city's 
zoning regulations" to unincorporated territory beyond the 
city limits.  N.D.C.C. ? 40-47-01.1 (emphasis added).  This 
type of ordinance would take effect and be in force from and 
after the governing body's final approval thereof unless 
otherwise expressly provided in the ordinance.  N.D.C.C. 
? 40-11-07.   
 
The North Dakota Supreme Court has concluded that N.D.C.C. 
? 40-47-01.1 enables a city "to exercise exclusive zoning 
control over all territory" within the extraterritorial area, 
despite the fact that the extraterritorial area is situated 
within another political subdivision.  Apple Creek Township v. 
City of Bismarck, 271 N.W.2d 583, 585 (N.D. 1978).  The 
authority of a county to zone "may not be construed to affect 
any property, real or personal, located within the zoning . . 
. authority of any city of this state," unless the city has 
relinquished to the county its authority to zone.  N.D.C.C. 
? 11-33-20.   
 
Based on the foregoing, it is my opinion that a county does 
not retain zoning authority over unincorporated territory 
which is subject to a city's N.D.C.C. ? 40-47-01.1 ordinance, 
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where the city has yet to enact amendments to its existing 
zoning ordinance to classify the territory into specific 
zoning districts, i.e., residential, commercial, etc.  This 
conclusion is supported by a 1976 Attorney General's opinion 
concluding that there can be no application of a county zoning 
ordinance within the territory over which the city has 
authority to apply its zoning ordinance.  1976 N.D. Op. Att'y 
Gen. 24, 26 (emphasis added).   
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
las\jfl 
Enclosure 


