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Mr. Sparb Collins 
Public Employees Retirement System 
Box 1214 
Bismarck, ND 58502 
 
Dear Mr. Collins: 
 
Thank you for your letter asking two questions regarding the 
participation of temporary employees in the North Dakota 
Public Employees Retirement System.  You first ask whether a 
temporary employee may purchase additional service credit 
under N.D.C.C. § 54-52-02.9 for temporary employment occurring 
before the time the employee enrolled in the state retirement 
program, if the employee was not previously notified of the 
employee’s eligibility to participate and therefore did not 
enroll at an earlier time. 
 
The participation of temporary employees in the state 
retirement program is governed by N.D.C.C. § 54-52-02.9.  That 
section provides that “[a] temporary employee may elect, 
within one hundred eighty days of beginning employment, to 
participate in the public employees retirement system and 
receive credit for service after enrollment.”  Id.  Full 
payment for this participation is made by the temporary 
employee.  However, N.D.C.C. § 54-52-02.9 provides that “[a] 
temporary employee may not purchase additional credit under 
section 54-52-17.4.”  N.D.C.C. § 54-52-17.4 authorizes the 
purchase of additional credit by a participating member under 
specified circumstances.  It does not, however, authorize a 
participating member to purchase additional credit for prior 
employment as a temporary employee. 
 
“Where the language of a statute is plain and unambiguous, the 
‘court cannot indulge in speculation as to the probable or 
possible qualifications which might have been in mind of the 
legislature, but the statute must be given effect according to 
its plain and obvious meaning, and cannot be extended beyond 
it.’”  City of Dickinson v. Thress, 290 N.W. 653, 657 (N.D. 
1940) (citation omitted).  See also Little v. Tracy, 497 
N.W.2d 700, 705 (N.D. 1993) (“[T]he law is what the 
Legislature says, not what is unsaid.”) 
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Here, the plain language of N.D.C.C. § 54-52-02.9 authorizes a 
temporary employee to receive credit only for service after 
enrollment in the state retirement program, and prohibits a 
temporary employee from purchasing past service credit under 
N.D.C.C. § 54-52-17.4.  This prohibition cannot be avoided by 
describing the purchase as a “retroactive” election to 
participate in the program.  It is therefore my opinion that a 
temporary employee has no statutory authority to purchase past 
service credit for temporary employment occurring before the 
employee elected to participate in the state retirement 
program. Because there is no statutory basis to permit a 
temporary employee to purchase past service credit for 
temporary employment, it becomes necessary to examine whether 
there is an equitable basis to permit such a purchase. 
 
“[E]stoppel against the government is not absolutely barred as 
a matter of law, . . . [however] the doctrine is not one which 
should be applied freely against the government.”  Blocker 
Drilling Canada, Ltd. v. Conrad, 354 N.W.2d 912, 920 (N.D. 
1984).  The doctrine “must be applied on a case-by-case basis 
with a careful weighing of the inequities that would result if 
the doctrine is not applied versus the public interest at 
stake and the resulting harm to that interest if the doctrine 
is applied.”  Id. (emphasis in original).  However, “it is 
well settled that administrative officers of the state cannot 
estop the state through mistaken statements of the law.”  
Amerada Hess Corp. v. Conrad, 410 N.W.2d 124, 133 (N.D. 1987). 
 
Under the circumstances addressed in your letter, it cannot be 
said that the prohibition against a temporary employee from 
purchasing past service credit for temporary employment under 
N.D.C.C. § 54-52-02.9 creates such an inequity to warrant 
application of the doctrine of equitable estoppel.  There is 
no affirmative statutory duty of employers to inform temporary 
employees of their eligibility to participate in the state 
retirement program, and it is an established equitable 
principle that silence alone when not accompanied by a duty to 
speak will not suffice to justify the application of the 
doctrine of equitable estoppel.  See Ray Co., Inc. v Johnson, 
325 N.W.2d 250, 254 (N.D. 1982).  In an analogous situation 
involving workers’ compensation, the North Dakota Supreme 
Court concluded that “claimants do not have a clear legal 
right to require the bureau to notify them of the availability 
of impairment benefits.”  Tooley v. Alm, 515 N.W.2d 137, 141 
(N.D. 1994).  The court reached a similar conclusion regarding 
AFDC eligibility in Brunner v. Ward County Social Service Bd., 
520 N.W.2d 228 (N.D. 1994)  See also Scannell v. Michigan Pub. 
Sch. Employees Sys., 351 N.W.2d 285 (Mich. Ct.App. 1984) (wife 
not entitled to purchase additional credit in school 
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retirement system on husband’s behalf after his death).  It is 
therefore my opinion that a temporary employee would not have 
an equitable basis to permit the purchase of service credit 
for past temporary employment merely because the employee was 
not notified earlier of the employee’s eligibility to 
participate in the state retirement program, where the law 
does not direct that such notice be provided. 
 
You also ask whether a temporary employee who was not notified 
within 180 days of beginning employment of the employee’s 
eligibility to participate in the state retirement program, 
and therefore did not enroll in the program during that 
period, would be precluded from electing to participate after 
that period had expired. 
 
There are a number of similar election periods established 
under the state retirement program.  For example, under 
N.D.C.C. § 54-52-17.3, legislative credit “must be purchased 
within one year after the adjournment of that legislative 
session.”  N.D.C.C. § 54-52-17.2 provides that an employee who 
terminates eligible employment must make an election within 90 
days after beginning eligible employment in other state plans 
to remain an active member of the Public Employees Retirement 
System.  Under N.D.C.C. § 54-52-17(3)(e)(2), a member who is 
disabled must apply for disability retirement benefits “within 
12 months of the date the member terminates employment.”  N.D. 
Admin. Code § 71-02-02-01(6) provides that “[a]n elected 
official must enroll or waive participation in writing within 
six months of taking office.” 
 
To permit a temporary employee to participate in the state 
retirement program after the employee’s 180-day election 
period expired would be contrary to the plain language of 
N.D.C.C. § 54-52-02.9.  It must be presumed that the 
Legislature said what it meant and meant what it said.  See 
Little v. Tracy, 497 N.W.2d at 705.  The obvious purpose in 
establishing certain election periods is to promote the 
efficient operation of the retirement system.  In light of 
this purpose and the plain language of N.D.C.C. § 54-52-02.3, 
it is my opinion that a temporary employee may not participate 
in the Public Employees Retirement System if the employee does 
not elect to participate within the first 180 days of 
temporary employment.  For many of the reasons given above for 
the absence of an equitable basis to permit a temporary 
employee to purchase past service credit for temporary 
employment, it is my opinion that there is no equitable basis 
to permit a temporary employee to enroll in the state 
retirement program after the 180-day election period has 
expired.  See generally Tooley v. Alm, 515 N.W.2d at 141.  
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This is consistent with the “time-honored principle that all 
persons are presumed to know the law.”  Id. quoting State v. 
Carpenter, 301 N.W.2d 106, 110 (N.D. 1980). 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
dec/jfl 


