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Mr. Richard W. Olson 
McConn, Fisher, Olson &  
  Daley, Ltd. 
315 First Avenue N 
PO Box 5788 
Grand Forks, ND 58206-5788 
 
Dear Mr. Olson: 
 
Thank you for your letter on behalf of the city of Emerado 
requesting an opinion regarding the location of a hearing to 
be held concerning an application for a water permit under 
N.D.C.C. ch. 61-04.  N.D.C.C. ? 61-04-06 provides that if "two 
or more municipal or public use water facilities request a 
local hearing, the state engineer shall hold the hearing in 
the county seat of the county in which the proposed water 
appropriation site is located.  The request must be in writing 
and must be made within fifteen days of when the notice of 
application is mailed by the applicant pursuant to section 61-
04-05." 
 
Any person who wants to appropriate water for municipal or 
public uses must obtain a water permit from the state 
engineer.  N.D.C.C. ? 61-04-02.  The state engineer maintains 
a water permit file for each permit granted.  A city that has 
received a permit can make arrangements to deliver water to 
other entities such as rural water associations, or vice 
versa.  The state engineer may or may not have knowledge of 
these arrangements.  In this case, the city of Emerado does 
not hold a water permit but obtains its water from Grand Forks 
Trail Water Users, Inc.  In your letter, you refer to a water 
permit application hearing where the city of Cavalier 
requested a local hearing and a local hearing was held.  In 
the case of Cavalier, both the city of Cavalier and North 
Valley Water Users Association, Inc., held water permits, and 
thus both were on the list of municipal or public use water 
facilities provided to the applicant. 
 
Section 61-04-05 specifies who a water permit applicant must 



notify of a proposed appropriation.  The list of those who 
must be notified includes all persons holding water permits 
for the appropriation of water within a radius of one mile 
from the location of the proposed water appropriation site and 
all municipal or public use water facilities in the county in 
which the proposed water appropriation site is located.  
N.D.C.C. ? 61-04-05(2) and (3).  The state engineer is 
required to provide to the applicant a list of those 
individuals or entities the applicant is required to notify.  
Id.  Municipal or public use water facilities have 15 days 
after the applicant mails the notice to request a local 
hearing.  N.D.C.C. ? 61-04-06.  The list that the state 
engineer has been providing to water permit applicants only 
contains those entities that hold their own water permits. 
 
Whether Emerado is entitled to request a local hearing depends 
upon whether Emerado is a municipal or public use water 
facility under N.D.C.C. ? 61-04-06.  Words used in a statute 
are to be understood in their ordinary sense, unless a 
contrary intention is plainly meant, but words defined in the 
Century Code are to be used as so defined.  N.D.C.C. 
? 1-02-02.  Because a municipal or public water use facility 
is not defined in the Code, it is not clear whether it 
encompasses entities that do not themselves hold water permits 
but receive water from other entities that do hold water 
permits. 
 
Because "municipal or public use water facility" is not 
defined by statute, the ordinary and plain meaning of this 
term must be determined.  See Kim-Go v. J.P. Furlong Enters., 
Inc., 460 N.W.2d 694, 696 (N.D. 1990).  The American Heritage 
Dictionary 484 (2nd coll. ed. 1991) defines facility as 
"something created to serve a particular function."  
"Municipal or public use" means:  
 
 the use of water by the state through its political 

subdivisions, institutions, facilities, and 
properties, and the inhabitants thereof, or by 
unincorporated communities, subdivision 
developments, rural water systems, and other 
entities, whether supplied by the government or by a 
privately owned public utility or other agency or 
entity, for primarily domestic purposes, as defined 
herein. 

 
N.D.C.C. ? 61-04-01.1(8).  These definitions indicate that a 
municipal or public use water facility is an entity created to 
supply water primarily for domestic consumption, but they do 
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not clearly resolve the question of whether an entity without 
a water permit and which obtains its water from a permit 
holder is such a facility.  These sections of the Century Code 
therefore are ambiguous and of doubtful meaning in this 
respect.  See Kim-Go, supra. 
 
N.D.C.C. ? 1-02-39 provides that if a statute is ambiguous the 
legislative history, the consequences of a particular 
construction, and the administrative construction of the 
statute can be considered to construe the statute. 
 
The state engineer has a record of any facility using water 
for municipal or public uses if that facility has obtained a 
water permit from the state engineer.  Interpreting municipal 
and public use water facility to include everything created 
for the purpose of using or distributing or making available 
water for municipal or public purposes would require the state 
engineer to ascertain all such facilities, including many of 
which the state engineer has no record in addition to those 
which hold water permits.  When enacting a statute, it is 
presumed the Legislature intends a result feasible of 
execution.  N.D.C.C. ? 1-02-38(4).  A construction of N.D.C.C. 
ch. 61-04 to require direct notice to entities of which the 
state engineer has no record would be impossible or nearly 
impossible to execute. 
 
A review of the legislative history indicates that the state 
engineer provided considerable input into the drafting of the 
bill that resulted in the 1993 amendments to N.D.C.C. ? ? 61-
04-05 and 61-04-06.  See the Interim Committee Minutes of the 
Legislative Council's Natural Resources Committee (1992-93).  
The minutes reflect the  following: 
 
 In response to a question from Representative 

Hokana, Mr. David Sprynczynatyk, State Engineer, 
said the State Water Commission would provide a list 
of water permitholders and municipal or public use 
water facilities that a person applying for a water 
permit under North Dakota Century Code Section 
61-04-05 would be required to notify. 

 
 In response to Mr. Sprynczynatyk's comments, 

Representative Hokana proposed that this requirement 
be included in the bill draft. 

 
 It was moved by Representative Aarsvold, seconded by 

Senator Langley, and carried on a voice vote that 
the bill draft relating to water permit applications 
be amended to provide that the person applying for 



Mr. Richard W. Olson 
May 17, 1995 
Page 4 
 

an application notify persons holding water permits 
within a radius of one mile from the location of the 
proposed water appropriation site and municipal or 
public use water facilities located in the county in 
which the proposed water appropriation site is 
located and that the notification be to those 
persons on a list of permitholders provided by the 
state engineer. 

 
Interim Committee Minutes of the Legislative Council's Natural 
Resources Committee (June 9-10, 1992) at 6 (emphasis added).  
The legislative history therefore supports limiting the 
construction of the notice and hearing requirements of 
N.D.C.C. ch. 61-04 to recorded permitholders. 
 
After the legislation was enacted, the state engineer's office 
interpreted N.D.C.C. ch. 61-04 as requiring the state engineer 
to provide notice to municipal or public use water facilities 
based on whether those municipal or public use water 
facilities held water permits from the state engineer's 
office.  A reasonable interpretation placed on a statute by 
the agency responsible for enforcing the statute is entitled 
to deference, especially when the interpretation does not 
contradict the statutory language.  Turnbow v. Job Service 
North Dakota, 479 N.W.2d 827, 830 (N.D. 1992). 
 
Based on the above, it is my opinion that the municipal or 
public use water facilities which are required to be on the 
list provided by the state engineer under N.D.C.C. ? 61-08-05 
and which are entitled to request a local hearing under 
N.D.C.C. ? 61-04-06 are those facilities which hold their own 
water permits.  This opinion, however, does not prevent the 
city from making a general request for a local hearing, which 
decision is in the discretion of the state engineer. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
jak/vkk 


