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- QUESTIONS PRESENTED -  
 

I. 
 

Whether a board of county commissioners may provide funds for 
the cremation of the bodies of indigent decedents but not for 
burial, and require others to pay any additional expenses for 
services beyond cremation.   
 

II. 
 

Whether the statutory minimum of $1,500 for burial services 
applies to cremation as well as to burial. 
 
 

- ATTORNEY GENERAL’S OPINION - 
 

I. 
 

It is my opinion that a county may choose to cremate the 
bodies of indigent decedents as being more cost effective.  It 
is my further opinion that the county may adopt a policy that 
the family may have a more expensive burial or funeral if the 
family pays the difference. 
 

II. 
 

It is my opinion that the $1,500 minimum applies when a body 
is buried by the county, whether in a casket or after 
cremation.  It is my further opinion that the $1,500 minimum 
does not apply if the body is cremated but the ashes are not 
subsequently buried. 
 
 

- ANALYSES - 
 

I. 
 

State law governing the county’s duty to bury a deceased 
indigent person under certain circumstances was recently 
amended to allow for cremation and to change the amounts paid 
for providing these services.  1995 N.D. Sess. Laws ch. 252, 
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H. Bill No. 1300, 54 N.D. Leg. (1995).  As amended,1 N.D.C.C. 
§ 23-06-03(4) states: 
 

If the deceased is not survived by a person 
described by subsection 1 or 2 and did not leave 
sufficient means to defray funeral expenses, 
including the cost of a casket, the county social 
service board of the county in which the deceased 
had residence for county general assistance purposes 
or if residence cannot be established, then the 
county social service board of the county in which 
the death occurs, shall employ some person to 
arrange for and supervise the burial or cremation.  
Each board of county commissioners may negotiate 
with the interested funeral directors or funeral 
homes regarding cremation expenses and burial 
expenses, but the total charges for burial services, 
including transportation of the deceased to the 
place of burial, the grave box or vault, grave 
space, and grave opening and closing expenses, may 
not be less than one thousand five hundred dollars.  
The county social service board shall pay the charge 
for funeral expenses as negotiated by the board of 
county commissioners, less any amount left by the 
deceased to defray the expenses. 
 

Before this subsection was amended to specifically include 
cremation in addition to burial, it was determined that the 
legislative distinctions between burial and cremation meant 
that a county social service board was not authorized to 
provide cremation as an alternative to burial of indigent 
decedents.  Letter from Attorney General Nicholas J. Spaeth to 
Robert G. Hoy (January 13, 1986).   
 
N.D.C.C. § 23-06-03 imposes a duty to bury the body of a 
deceased person upon various persons in order of priority.  If 
the decedent did not leave a spouse and did not leave kindred 
possessing sufficient means to pay the expenses, then the duty 
of burial is placed on the appropriate county social service 
board.  Although N.D.C.C. § 23-06-03 imposes a duty on the 
county, it is a general duty where the specific details must 
be interpreted and which may ultimately be reviewed by the 
courts.  See Fargo Education Association v. Paulsen, 239 
N.W.2d 842, 845 (N.D. 1976). 
 

                     
 1 N.D.C.C. § 23-06-03(4) was also amended by 1995 N.D. 
Sess. Laws ch. 456, S. Bill No. 2037, 54th N.D. Leg. (1995). 
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Generally, the right to possess a dead body and control the 
burial or other disposition of that body is not absolute, and 
the right may be subject to judicial review considering the 
expressed wishes of the deceased, a surviving spouse, or next 
of kin.  22 Am. Jur.2d Dead Bodies §§ 21 through 34.  
Ordinarily a decedent's instructions for the disposition of 
his or her body or funeral services or burial should be 
respected and followed in preference to opposing wishes of 
others, such as the decedent’s survivors, but, where the 
primary purpose of the decedent has become impossible through 
circumstance, a court may allow the wishes of the decedent’s 
surviving spouse and children to take precedence.  Holland v. 
Metalious, 198 A.2d 654, 656 (N.H. 1964).  See generally, 7 
A.L.R.3d 742.  Neither the wishes of a decedent nor of a 
surviving spouse concerning the disposition of the remains are 
absolute, and the disposition is subject to judicial control.  
In re Baskin's Appeal from Probate, 484 A.2d 934, 939 (Conn. 
1984).  However, where a county is under a statutory duty to 
bury the bodies of deceased indigents, it was held that the 
county is not required to fulfill the desires of the 
decedent’s relatives regarding the burial, such as providing 
transportation for burial at a location which is distant from 
the county.  Quiroz v. Latulip, 536 N.Y.S.2d 350, 351 (A.D. 4 
Dept. 1988).   
 
If the duty to bury a deceased person's body is placed upon 
the county, then the county social service board must “employ 
some person to arrange for and supervise the burial or 
cremation.”  The legislative intent of this directive must be 
sought from the language of the statute, and unless words in 
the statute are defined in the code, they are to be given 
their plain, ordinary, and commonly understood meaning.  
Kim-Go v. J.P. Furlong Enterprises Inc., 460 N.W.2d 694, 696 
(N.D. 1990).  To arrange means to put into a specific order or 
relation, to dispose, to plan or prepare for.  The American 
Heritage Dictionary, 129 (2d coll. ed. 1991).  Supervise means 
to direct and inspect the performance of or to superintend.  
The American Heritage Dictionary, 1221 (2d coll. ed. 1991).  
This person, presumably a funeral director, would make the 
arrangements for and supervise the burial or cremation, but 
the statute does not say that this person shall decide whether 
it will be a burial or cremation. 
 
The person charged with burying a dead body generally may make 
the necessary arrangements.  “Ordinarily, the person who has 
the right of burial is entitled to select the place of burial, 
giving due consideration to expressed wishes of the decedent.”  
22 Am. Jur.2d Dead Bodies § 10.  “The right to ‘decent burial’ 
is one which has long been recognized at common law, and in 
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which the public as well as the individual has an interest.”  
Holland v. Metalious, 198 A.2d 654, 656 (N.H. 1964).  Where 
the duty of burial lies with the county, the county may select 
the means and method for final disposition of the body subject 
to the order of a court having jurisdiction. 
 
Where a state having responsibility for the final disposition 
of a dead child tried, but was unable to locate the mother of 
the child, and the father and family of the child did not tell 
the state of any objection to cremation, the state was not 
liable for wrongful disposal of the body even though the state 
did not inform the father or other family members that it 
would cremate the body.  McKinnon v. Pengree, 455 So.2d 1134, 
1135 (Fla. App.2 Dist. 1984).  The court did not undertake a 
significant analysis of the situation and left open the 
possibility that liability could have been found under other 
circumstances.  Id.   
 
A county is not subject to the duty of burial unless no one 
else has become subject to this duty.  N.D.C.C. § 23-06-03.  
Therefore, if the county chooses cremation, the county must 
provide for the disposition of the ashes. Although for some 
purposes the cremation of a dead human body is the final 
disposition of that body, see N.D. Admin. Code. § 33-05-01-06, 
actions may still be maintained for wrongful acts relating to 
cremated remains.  22 Am.Jur.2d Dead Bodies § 41.  See also 
Schmidt v. Schmidt, 267 N.Y.S.2d 645, 646-647 (N.Y. Sup. Ct. 
1966).  The right to decency in the treatment of a dead human 
body applies without regard to whether the body is to be 
embalmed and buried in a casket, entombed in a mausoleum, or 
if the body is to be cremated and the remaining ashes are 
buried, placed in a vault, scattered, or if relatives request 
custody for proper care.   
 
After cremation, the crematorium will return any ashes and 
bone fragments for their ultimate disposition.  N.D. Admin. 
Code § 25-05-01-07.  If cremated remains that have been 
returned to a funeral home have not been claimed within 12 
months after the cremation, the funeral home is authorized to 
dispose of the remains after providing notice to the person 
who is responsible for the cremation.  N.D.C.C. § 43-10-26.  
The State Board of Funeral Service will establish the 
appropriate means to dispose of unclaimed cremated remains 
held by a funeral home.  N.D.C.C. § 43-10-06.1.  However, the 
county would be responsible for the cremation and, therefore, 
for any cost of disposing of the remains. 
 
Therefore, it is my opinion that a county may choose to 
cremate the bodies of indigent decedents as being more cost 
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effective than burial.  I recommend the county consider 
adopting a written policy governing the determination of 
whether a body would be buried or cremated.  Consideration, 
for example, could be given to strongly expressed desires or 
religious convictions of the decedent or the decedent's 
family.  See generally State v. Rivinius, 328 N.W.2d 220 (N.D. 
1982); Religious Freedom Restoration Act of 1993, 42 U.S.C.A. 
§ 2000bb et seq.  It is my further opinion that the county may 
adopt a policy that the family may have a more expensive 
burial or funeral if the family pays the difference.  See 
N.D.C.C. § 1-08-04.  However, amounts left by the deceased may 
not be used for this purpose because such amounts are to be 
used to defray the county’s expenses. N.D.C.C. § 23-06-03(4). 
 

II. 
 

The Legislature described several categories of expenses 
relating to indigent funerals.  All of the expenses entailed 
in an indigent funeral were described as “funeral expenses,” 
as found in the first sentence of N.D.C.C. § 23-06-03(4) and 
in new language found in the last sentence of subsection 4.  
1995 N.D. Sess. Laws ch. 252. The Legislature directed that 
each board of county commissioners may negotiate regarding 
“cremation expenses” and “burial expenses.”  Then, in the same 
sentence, the Legislature used the phrase “burial services” 
when referring to the $1,500 minimum payment.  If the $1,500 
minimum was intended to apply to both cremation expenses and 
to burial expenses, there would be no need to have described 
this minimum with the words “burial services.”  In order to 
provide meaning for each word of subsection 4, the phrase “for 
burial services” must have significance.  See Stewart v. Ryan, 
520 N.W.2d 39, 45 (N.D. 1994).  This significance can be found 
in distinguishing burials from cremation.  See Letter from 
Attorney General Nicholas J. Spaeth to Robert G. Hoy (January 
13, 1986).   
 
Further, legislative intent that the $1,500 minimum applies 
only to burials and not to cremation is demonstrated by the 
description of the items chargeable for burial services as 
including “transportation of the deceased to the place of 
burial, the grave box or vault, grave space, and grave opening 
and closing expenses.”  N.D.C.C. § 23-06-03(4).  The phrase 
burial services is a general term which is limited to include 
only items similar in nature to the specifically enumerated 
items.  See Resolution Trust v. Dickinson Econo-Storage, 474 
N.W.2d 50, 52-53 (N.D. 1991). 
 
Therefore, it is my opinion that the $1,500 minimum applies 
whenever the body of an indigent is buried by the county, 
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whether in a casket or after cremation.  It is my further 
opinion that the $1,500 minimum does not apply if the body is 
cremated but the ashes are not subsequently buried. 
 
 

- EFFECT - 
 
 

This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01.  It 
governs the actions of public officials until such time as the 
question presented is decided by the courts. 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
Assisted by: Edward E. Erickson 
   Assistant Attorney General 
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