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May 3, 1994 
 
 
 
Dr. Jon R. Rice 
State Health Officer 
North Dakota Department of Health  
  and Consolidated Laboratories 
State Capitol 
Bismarck, ND 58505-0200 
 
Dear Dr. Rice: 
 
Thank you for your March 23, 1994, letter inquiring 
about the Department's licensing responsibilities 
under North Dakota Century Code (N.D.C.C.) ch. 23-09.3 
regarding basic care facilities as they relate to 
so-called "assisted living environments."   
 
N.D.C.C. ? 23-09.3-01(1) defines a basic care facility 
as "a residence, not licensed under chapter 23-16 by 
the department, that provides room and board to five 
or more individuals who are not related by blood or 
marriage to the owner or manager of the residence and 
who, because of impaired capacity for independent 
living require health, social, or personal care 
services, but do not require regular twenty-four hour 
medical or nursing services."  N.D.C.C. ? 23-09.3-08.1 
provides that "[a] basic care facility may admit and 
retain an individual for whom the facility provides, 
directly or through contract, appropriate services 
within the facility to attain or maintain the 
individual at the individual's highest practicable 
level of functioning."  These provisions when read 
together require a basic care license whenever a 
residence providing room and board to five or more 
individuals assumes responsibility for providing 
necessary health, social or personal care services to 
residents with impaired capacity for independent 
living. 
 
In 1993 the North Dakota Legislature enacted N.D.C.C. 
ch. 50-24.5 regarding the administration of aid to 
vulnerable aged, blind, and disabled persons.  In this 



legislation, the term "assisted living" is defined as 
an "environment where a person lives in an apartment 
like unit and receives services on a twenty-four hour 
basis to accommodate that person's needs and abilities 
to maintain as much independence as possible."  
N.D.C.C. ? 50-24.5-01(2).  This term is used in 
reference to "assisted living services" for which the 
Department of Human Services is directed to establish 
an individualized care rate.  N.D.C.C. 
? 50-24.5-02(6).  Although it would appear that a 
facility could provide a residential environment as 
described in the definition of "assisted living" and 
still be subject to basic care licensure, it is clear 
that the term "assisted living services" is used in 
N.D.C.C. ch. 50-24.5 to refer  to services provided in 
residential environments that are not licensed as 
basic care facilities.   
 
In delineating between residential environments 
subject to basic care licensure and those that are 
not, the critical inquiry in my judgment is whether 
the residents maintain residences or households 
separate and apart from the proprietor or manager of 
the facility.  In order to maintain separate 
residences or households, each resident must live 
independent of the proprietor or manager of the 
facility as well as independent of one another.  See 
generally Fischer v. Taub, 491 N.Y.S.2d 538 (Supp. 
1984).  Some of the factors one must look at include 
whether the living quarters are "home-like", allowing 
for independent living (i.e. kitchen, living area, and 
one or more bedrooms), the degree of control a tenant 
exercises over the living quarters including the 
freedom to come and go and the freedom to decide who 
may enter the living quarters, and the overall 
qualitative ability of residents to live independent 
of the proprietor or manager of the facility and other 
residents.   
 
In your letter you list the following criteria you 
believe describe residential environments which 
provide assisted living but which are not basic care 
facilities: 
 
1. The tenant may freely choose personal service 

providers.  A corollary is that personal services may be 
provided to tenants by the entity which operates the 
tenant's residential environment or by other entities or 
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persons without any objection from the operating entity. 
 
2. The apartment-like unit in an assisted living 

facility must include a kitchen.  A corollary is that the 
tenant is not obliged to pay a rate which includes meals, 
although the operating entity may offer food services, 
including "take-out" meals or congregate meals. 

 
3. The tenant determines the services that allow the 

tenant to maintain the degree of independence the tenant 
believes appropriate.  A corollary is that the operating 
entity's base charge may not include any services and the 
operating entity's admission policy may not require any 
tenant to accept any "services" as a condition of 
admission. 

 
4. Each tenant must be competent or must have an 

existing on-site method or substitute decision making 
(live-in spouse, parent or adult child). 

 
In my opinion the above criteria are indicative of a 
residential environment where each tenant maintains 
his or her own residence or household.  Where each 
resident is competent or has an existing on-site 
method for substitute decision making such as a 
live-in spouse, independently determines what services 
he or she needs, lives in a home-like atmosphere, and 
is free to choose personal service providers, the 
facility has not assumed the overall responsibility of 
providing necessary health, social or personal care 
services to individuals with impaired capacity for 
independent living.  Such overall responsibility 
remains with the resident.  Ultimately, however, the 
question of whether a residential environment is 
"institutional" in nature, and accordingly subject to 
licensure under N.D.C.C. ch. 23-09.3 is a question of 
fact on which I am unable to render an opinion.  In 
the end, each case must be decided on a case-by-case 
basis taking into account the above mentioned factors 
as well as the nature of the specific services 
offered.   
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
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tca/vkk 
cc: Rod Breene, Wedgewood Group 
 Jon Rappaport, Kensington Assisted Living Homes 


