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November 18, 1994 
 
 
 
Honorable Gary J. Nelson 
State Senator 
P.O. Box 946 
Casselton, ND 58012-0946 
 
Dear Senator Nelson: 
 
Thank you for your November 7, 1994, letter asking 
about tax levy limitations that apply to a school 
district whose territory has been augmented by the 
annexation or attachment of territory from a 
neighboring school district. 
 
School district annexation is regulated by N.D.C.C. 
ch. 15-27.2.  School district dissolution is regulated 
by N.D.C.C. ch. 15-27.4.  A school district whose 
territory is augmented by the receipt of territory 
through annexation or by the attachment of territory 
through dissolution is still the same school district 
as before annexation or attachment, but with extra 
territory.  This procedure is distinguished from 
reorganization of school districts under N.D.C.C. chs. 
15-27.3 or 15-27.6, where a new district is formed. 
 
School district general fund tax levy limitations are 
stated in N.D.C.C. ? 57-15-14.  Under that section, a 
school district may increase its levy by 18% over the 
previous year up to 180 mills.  If a school district 
relies on N.D.C.C. ? 57-15-14 for levy limit 
increases, then other adjustments apply as stated 
within that section. 
 
Since 1981, when significant adjustments were made in 
North Dakota's property tax levy system, the 
Legislature has enacted temporary authority for North 
Dakota taxing districts to increase their levies in 
dollars by a set percentage.  The current authority 
for that purpose is 1993 N.D. Sess. Laws ch. 548 
(hereafter chapter 548).  Taxing districts choosing to 
use chapter 548 may levy, in dollars, the lesser of 
the amount stated in their certified budget or the 
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amount allowed by chapter 548. 
 
As noted, a school district receiving additional 
territory through annexation or attachment is still 
the same district as before the annexation or 
attachment, but with added territory.  Therefore, the 
tax levies used by that school district in the tax 
year following annexation or attachment, from which 
stated percentage increases may be made, are the 
levies made by that district for the previous year.  
Consequently, the school district, augmented by 
annexation or attachment, has no levy history other 
than the levies which were previously made by the 
district.  Therefore, if the augmented district uses 
N.D.C.C. ? 57-15-14 to regulate its tax levy 
limitations for general fund purposes, then only the 
levy imposed on its territory before annexation or 
attachment may be used, together with other 
adjustments allowed by that section. 
 
If, however, the augmented school district chooses to 
use the authority of chapter 548, then subsection 3 
thereof authorizes the district to increase its base 
year levy amount by multiplying its base year mill 
rate times the taxable value of property in its 
district that was not included in its assessment for 
the base year but is included for the budget year 
(i.e., territory annexed or attached), and then add 
the percentage increase to the resulting dollar levy 
calculation.  If chapter 548 is chosen by the school 
district, then the adjustments of N.D.C.C. ? 57-15-14 
do not apply. 
 
In conclusion, it is my opinion that a school district 
whose territory is augmented by N.D.C.C. chs. 15-27.2 
or 15-27.4 procedures may levy general fund taxes for 
budget year 1995 in the amount authorized by either 
N.D.C.C. ? 57-15-14 or chapter 548. 
 
Sincerely, 
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Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
rel/pg 
cc: Michael Montplaisir, Cass County Auditor 
 Adam Boschee, Superintendent, Kindred School 
District 


