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 STATE OF NORTH DAKOTA 
 
 ATTORNEY GENERAL'S OPINION 94-F-22 
 
 
Date issued:  July 28, 1994 
 
Requested by:  Secretary of State Alvin A. Jaeger 
 
 
 
 - QUESTION PRESENTED - 
 
 
Whether a newspaper may be elected the official newspaper of a 
county by receiving a sufficient number of write-in votes in 
the general election. 
 
 
 - ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 
 
It is my opinion that a newspaper may not be elected the 
official newspaper of a county by receiving a sufficient 
number of write-in votes in the general election.   
 
 
 - ANALYSIS - 
 
 
The procedures for electing a newspaper as the official 
newspaper of a county are contained in North Dakota Century 
Code (N.D.C.C.) ch. 46-06.  N.D.C.C. ? 46-06-03 describes the 
procedure by which a newspaper may have its name placed on a 
primary election ballot.  The names of the two newspapers 
receiving the highest number of votes in a primary election 
are placed on the general election ballot.  N.D.C.C. 
? 46-06-05.  The newspaper receiving the highest number of 
votes at the general election must be declared elected.  
N.D.C.C. ? 46-06-06.  N.D.C.C. ch. 46-06 contains no provision 
respecting write-in votes. 
 
In 1956, the Attorney General's office issued an opinion 
determining that North Dakota statutes do not authorize a 
newspaper to be nominated as official county newspaper by 
receiving write-in votes at a primary election.  1956 N.D. Op. 
Att'y Gen. 104, 105.  The opinion concluded that the newspaper 
receiving write-in votes in the primary election could not be 
placed on the general election ballot regardless of the number 
of write-in votes the newspaper received.  Id. at 105.  The 
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1956 opinion provides in part: 
 
  Section 16-0428, dealing with nominations by 

stickers and write-ins, refers only to "a candidate" 
who may be nominated in such a manner.  Chapter 16-
04 in its entirety suggests that the "candidate"--
whom we feel is the same candidate contemplated in 
the write-in law--is a person who is running for 
state, county or other office.  There is no proviso 
for nomination of an official newspaper by write-
ins. 

 
Id. at 105.  This long-standing opinion has not been 
subsequently modified or disavowed by this office.  Given the 
substantial similarity between the laws governing primaries 
when the 1956 opinion was issued and current laws governing 
write-in votes in primary elections, the 1956 opinion remains 
the opinion of this office. 
 
The question at issue is whether a newspaper may be elected 
official county newspaper by receiving a sufficient number of 
write-in votes in the general election.  Two state laws 
address the writing of names of persons on a ballot in a 
general election: 
 
  16.1-13-25.  Elector may write or paste name on 

ballot - Counting.  The provisions of this title do 
not prevent any elector from writing or pasting on 
the ballot or ballot envelope the name of any person 
for whom he desires to vote, and such vote must be 
counted the same as if printed on the ballot and 
marked by the elector. 

 
   16.1-13-26.  Name written or pasted on ballot 

evidence of vote without marking "x".  If a name has 
been written or pasted opposite an office to be 
voted for, it must be deemed sufficient evidence 
that the person depositing the ballot or ballot 
envelope intended to vote for the person whose name 
is written or pasted thereon . . . . 

 
N.D.C.C. ?? 16.1-13-25, 16.1-13-26 (emphasis supplied).  In my 
opinion, these provisions refer to persons running for state, 
county, or other public office.  In my judgment, an officially 
designated county newspaper does not hold a public office.  
See generally Ransom County Farmers' Press v. Lisbon Free 
Press, 194 N.W. 892, 895-6 (N.D. 1923).  An election to 
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determine what newspaper shall be the official county 
newspaper is more in the nature of an election to determine a 
proposition or measure.  Id.  Thus, the write-in provisions in 
N.D.C.C. ch. 16.1-13 do not authorize the write-in of a 
newspaper. 
 
In conclusion, it is my opinion that a newspaper may not be 
elected the official newspaper of a county by receiving a 
sufficient number of write-in votes in the general election. 
  
 
   - EFFECT - 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. ? 54-12-01.  It 
governs the actions of public officials until such time as the 
question presented is decided by the courts. 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
Assisted by: Leah Ann Schneider, Assistant Attorney General 
   John J. Fox, Assistant Attorney General 
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