
 

LETTER OPINION 
93-L-310 

 
October 28, 1993 
 
 
 
Mr. Ronald C. Stastney 
Assistant Superintendent 
  of Public Instruction 
Department of Public Instruction 
State Capitol 
Bismarck, ND 58505 
 
Dear Mr. Stastney: 
 
Thank you for your letter asking two questions 
concerning county superintendents of schools and the 
effect of 1993 House Bill 1426 on the reorganization 
of the office of county superintendent of schools 
created by 1989 N.D. Sess. Laws ch. 137. 
 
The 1989 law (the relevant parts of which are codified 
in N.D.C.C. ch. 15-22) provided for the appointment, 
rather than election, of a county superintendent of 
schools by one or more counties.  N.D.C.C. ? ? 15-22-01, 
15-22-25.  N.D.C.C. ? 15-22-01 provides for the 
appointment of a county superintendent of schools by 
the board of county commissioners upon the 
recommendation of the presidents of the school boards 
of the school districts with headquarters located 
within the county.   
 
A county with a school age population of less than 
1,000 is required to combine with another county or 
counties to jointly employ a county superintendent.  
N.D.C.C. ? 15-22-25(1).  N.D.C.C. ? 15-22-25 provides 
for the preparation of a plan to jointly employ a 
county superintendent and the confirmation of that 
plan by the superintendent of public instruction.  A 
plan is reviewed and amended if necessary by the 
boards of county commissioners, approved by the school 
boards, and reconfirmed by the superintendent of 
public instruction biennially.  The specific process 
for selecting a person to fill the position of joint 
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county superintendent pursuant to N.D.C.C. ? 15-22-25 
is not stated. 
 
County superintendents of schools appointed pursuant 
to the 1989 law were to commence their terms of office 
on January 1, 1993.  1989 N.D. Sess. Laws ch. 137, 
? 11.    
 
The 1993 Legislative Assembly enacted House Bill 1426 
which superimposes over the procedures in N.D.C.C. ch. 
15-22 theauthority of a board of county commissioners 
to employ a part-time county superintendent for a 
county by majority vote of the board of county 
commissioners.  1993 N.D. Sess. Laws ch. 94, ? 1.  
House Bill 1426 amended N.D.C.C. ? 11-10-10.5 by 
adding the following language: 
 
 Notwithstanding any other provision of law except 

section 15-22-01, a board of county commissioners may by 
majority vote employ a person who meets the 
qualifications provided in section 15-22-02 to serve as 
the county superintendent of schools on a part-time 
basis.  1993 N.D. Sess. Laws ch. 94, ? 1. 

 
The word "notwithstanding" means without prevention or 
obstruction from or by, or in spite of.  King v. 
Sununu, 490 A.2d 796, 800 (N.H. 1985).  Similarly, the 
phrase "notwithstanding any other provision of law" 
means that remedies (or authority) provided by the act 
containing that phrase are not to be modified by any 
preexisting law.  United States v. Oswego Barge 
Corporation, 664 F.2d 327, 340 (2d Cir. 1981). 
 
Your first question is whether a county that is 
currently operating under an approved plan under 
N.D.C.C. ? 15-22-25 may utilize the authority of 
N.D.C.C. ? 11-10-10.5 as amended to employ its own 
part-time county superintendent of schools before the 
approved plan has been fulfilled for its full term.  
Because the phrase "notwithstanding any other 
provision of law" has only been limited by its own 
terms with respect to N.D.C.C. ? ? 15-22-01 and 15-22-
02, it is my opinion that a county, even if currently 
operating under a N.D.C.C. ? 15-22-25 approved plan, 
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may exercise authority under N.D.C.C. ? 11-10-10.5 at 
any time after August 1, 1993, the effective date of 
the amendment, to employ a part-time superintendent of 
schools. 
 
Your second question is whether a county 
superintendent of schools having been employed under 
an approved N.D.C.C. ? 15-22-25 plan, retains 
employment if the board of county commissioners elects 
to employ a part-time superintendent of schools under 
N.D.C.C. ? 11-10-10.5 as amended.  1993 N.D. Sess. 
Laws ch. 94, ? 1 excludes N.D.C.C. ? ? 15-22-01 (and 
effectively 15-22-02) from the application of the 
broad authority to avoid other conflicting provisions 
of law concerning the appointment of a county 
superintendent of schools.   
 
N.D.C.C. ? 15-22-01 provides the method for employing 
and terminating the employment of a county 
superintendent of schools.  N.D.C.C. ? 15-22-01 as 
amended in pertinent part, states that the "candidate 
selected shall serve as county superintendent of 
schools until the candidate resigns or is discharged 
by the board of county commissioners at the request of 
a majority of the presidents of the school boards 
within the county in the manner provided for discharge 
of teachers pursuant to section 15-47-38."  Discharge 
of teachers is conducted under N.D.C.C. ? 15-47-38(2). 
 To be discharged from employment means to be 
dismissed or released from employment.  The American 
Heritage Dictionary (1991), p. 402.  This connotes a 
complete loss of employment.  N.D.C.C. ? 11-10-10.5 as 
amended in 1993 must be read together with N.D.C.C. 
? 15-22-01 so as to give effect to both, if possible. 
 N.D.C.C. ? 1-02-07. 
 
Currently, county superintendents may be employed by 
one or more counties on either a full or part-time 
basis depending on the plan approved under N.D.C.C. 
? 15-22-25.  Because N.D.C.C. ? 11-10-10.5 as amended 
exempts section 15-22-01 from the broad authority 
granted to counties under N.D.C.C. ? 11-10-10.5, it is 
my opinion that if a board of county commissioners 
decides to employ a part-time county superintendent of 
schools it must follow the discharge of employment 
provisions required in N.D.C.C. ? 15-22-01 if its 
action will mean the complete loss of employment by 
the county superintendent currently holding the 
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position.  The discharge of employment provisions 
would not apply, however, if the county superintendent 
position was only changed from a full-time to a part-
time position and the same county superintendent of 
schools was retained.  If a county superintendent was 
jointly employed by two or more counties and did not 
completely lose employment as a county superintendent 
of schools as a result of the decision of one or more 
of the counties under the plan to employ a part-time 
superintendent under N.D.C.C. ? 11-10-10.5, then the 
discharge of employment provisions required by 
N.D.C.C. ? 15-22-01 would also not apply. 
 
Sincerely, 
 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
 
rel/vkk 


