
 
 
 

LETTER OPINION 
93-L-115 

 
March 24, 1993 
 
 
 
Mr. John T. Goff 
Cass Co. State's Attorney 
P.O. Box 2806 
Fargo, ND 58108 
 
Dear Mr. Goff: 
 
Thank you for your March 4, 1993, letter requesting an 
opinion concerning compliance with the informed 
consent requirements of N.D.C.C. ch. 14-02.1, North 
Dakota's Abortion Control Act.  I agree that a 
consistent approach to enforcement of these provisions 
is in the best interests of all concerned.  The 
following discussion is not intended to be an 
exhaustive analysis of every requirement under the 
Act; rather, it addresses some of the significant 
requirements necessary for compliance as a result of 
the 1991 amendments to the Act.  See 1991 N.D. Sess. 
Law ch. 141.   
 
The principles of statutory construction found at 
N.D.C.C. §§ 1-02-02, 1-02-03, and 1-02-05 govern this 
analysis.  These statutes require that when the 
language of a statute is unambiguous, words must be 
given their plain, ordinary, and commonly understood 
meaning; and, they must be construed according to the 
rules of grammar.  Kim-Go v. J.P. Furlong Enters., 
Inc., 460 N.W.2d 694 (N.D. 1990).   
 
N.D.C.C. § 14-02.1-03 prohibits a physician from 
performing an abortion unless, prior to performing the 
procedure,  the physician or an agent certifies in 
writing that the woman gave her informed consent as 
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defined in N.D.C.C. § 14-02.1-02.  Informed consent, 
as provided for in N.D.C.C. § 14-02.1-02, contains 
four basic requirements.  The first two requirements 
concern information that must be provided to or 
offered to the woman at least twenty-four hours prior 
to the abortion.  The third and fourth requirements 
concern the woman's written certification that the 
information was provided or offered as required by the 
law.   
 
In order to obtain a woman's informed consent the 
woman must be told by the physician who is to perform 
the abortion, a referring physician, or the 
physician's agent, at least 24 hours before the 
abortion:  the name of the physician who will perform 
the procedure; the medical risks associated with the 
particular procedure to be employed;the probable 
gestational age of the fetus at the time the procedure 
will be performed; and, the medical risks associated 
with carrying the pregnancy to term.  N.D.C.C. § 14-
02.1-02(5)(a). 
 
The information in N.D.C.C. § 14-02.1-02(5)(a)(3) 
concerning gestational age may be given to the woman 
by the physician's agent, although ultimately probable 
gestational age must be determined by a physician.  
Probable gestational age means "what, in the judgment 
of the attending physician, will with reasonable 
probability be the gestational age of the unborn child 
at the time the abortion is to be performed."  
N.D.C.C. § 14-02.1-02(8).  In Jane L. v. Bangerter, 
809 F. Supp. 865 (D. Utah 1992), the court described 
the method for determining gestational age.  The 
"duration of pregnancy can be measured from the last 
menstrual period (LMP) or from conception.  
Calculation of conception age begins 2 weeks later 
than LMP.  See, e.g., F. Gary Cunningham, Paul C. 
MacDonald and Norman F. Gant, Williams Obstetrics at 
87 (18th ed. 1989)."  809 F. Supp. at 869.  Although 
N.D.C.C. § 14-02.1-02(8) requires that a physician 
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exercise his or her judgment in determining 
gestational age, the statute does not specify how this 
must be accomplished.    
 
The North Dakota Supreme Court has recognized that an 
attending physician may delegate routine acts of 
treatment which do not require specialized medical 
knowledge and which are performed as part of a nurse's 
or qualified assistant's duties.  See Nelson v. 
Trinity Medical Center, 419 N.W.2d 886, 890-91 (N.D. 
1988).  Thus, a qualified assistant or nurse may 
assist the attending physician in exercising his or 
her judgment in determining gestational age.  Indeed, 
in Planned Parenthood v. Casey, 112 S. Ct. 2791, 2824 
(1992), the Court noted that similar tasks could be 
performed by a qualified assistant.  See also Akron v. 
Akron Ctr. for Reprod. Health, 462 U.S. 416, 445-46 
n.37 (1983) ("information could be given by a 
qualified person assisting the physician").   
 
Since gestational age can be determined by information 
obtained from the woman, i.e., the date of the LMP or 
conception, a personal visit to a physician or the 
qualified assistant is not required.  Thus, a 
physician may delegate the tasks associated with 
obtaining this information provided that the physician 
ultimately exercises his or her judgment concerning 
the determination of gestational age.    
 
 N.D.C.C. § 14-02.1-02(5)(b) requires that, at least 
24 hours before the abortion, the physician or the 
physician's agent must inform the woman about the 
possibility of medical assistance benefits and child 
support, and that she has the right to review 
materials prepared by the state of North Dakota.  The 
physician or the physician's agent must orally inform 
the woman that the materials have been provided by the 
state of North Dakota and that they describe the 
gestational development of the fetus and contain a 
list of agencies that offer alternatives to abortion. 
 If the woman requests the information, copies must be 
provided to her.  N.D.C.C. § 14-02.1-02(5)(b)(3).  The 
requirement that the physician or physician's agent 
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orally describe the printed materials may be satisfied 
either by communicating the information in person or 
over the telephone. 
 
N.D.C.C. § 14-02.1-03.1(1) prohibits performing an 
abortion upon a woman under the age of 18 unless the 
attending physician obtains the written consent of the 
minor and her parents; she is married and the 
attending physician obtains her consent; or the 
juvenile court has authorized the procedure.  For an 
unemancipated minor, 24 hours before the minor's 
consent, the attending physician must provide to the 
parents, in person, the information described in 
section 14-02.1-02; or, 48 hours prior to the minor's 
consent, the physician must certify that he or she 
caused that information to be sent by certified mail 
to each of the parents at his or her last known 
address.  N.D.C.C. § 14-02.1-03(1).  This notification 
procedure is not required if the minor elects to 
proceed with the juvenile court authorization process. 
 N.D.C.C. § 14-02.1-03(1). 
 
Thus, the only section of the law that requires an in-
person meeting is the parental notification 
requirement described in N.D.C.C. § 14-02.1-03(1); 
and, if the physician mails the required information 
48 hours prior to obtaining the minor's consent, an 
in-person contact with the parents is not required.  
Therefore, the remaining components of the first two 
informed consent requirements may be done over the 
telephone or in writing, as well as in person. 
 
The third requirement of informed consent provides 
that prior to the abortion, the woman must certify 
that the required information has been furnished to 
her and that she has been given the opportunity to 
review the printed information.  N.D.C.C. § 14-02.1-
02(5)(c).  The fourth requirement is satisfied by the 
physician's or the physician's agent's certification 
that he or she received a copy of the woman's 
certification.   N.D.C.C. § 14-02.1-02(5)(d).  These 
certifications may be executed immediately before the 
procedure is performed.   
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In conclusion, the description of the state-printed 
materials must be given by telephone or in person at 
least 24 hours prior to the procedure.  Parental 
notification must occur in person at least 24 hours 
before the minor consents to the procedure, unless the 
physician has posted the information by certified mail 
48 hours prior to the minor's consent.  The remaining 
information, the name of the physician, medical risks 
of the procedure, gestational age, medical risks of 
carrying the pregnancy to term, medical assistance 
benefits, child support liability, and the right to 
review printed materials, may be provided by any form 
of communication, including by telephone or in person, 
or, in writing, by mail or facsimile, as long as it 
occurs at least 24 hours prior to the procedure.  The 
woman's certification must be in writing and may be 
obtained at any time after the required information 
has been provided or offered, but before the procedure 
occurs.  Finally, the certification of the physician, 
or physician's agent, must be in writing and must be 
obtained after the physician or agent receives a copy 
of the woman's certification, but before the procedure 
is performed. 
 
I trust this information will assist you in 
determining what conduct is in compliance with the 
1991 amendments to N.D.C.C. ch. 14-02.1.   
 
Sincerely, 
 
 
 
Heidi Heitkamp 
ATTORNEY GENERAL 
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