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STATE OF NORTH DAKOTA 
 

ATTORNEY GENERAL'S OPINION 91-23 
 

 
Date issued:  December 23, 1991 
 
Requested by:  Representative August Ritter 
 
 

- QUESTIONS PRESENTED - 
 

 I. 
 
Whether North Dakota Century Code chapter 15-38.1 (the Act) requires a school 
board to conduct negotiations with employees who do not hold teaching 
certificates issued under N.D.C.C. ch. 15-36.   
 

 II. 
 
Whether a group of administrators who have had a history of common 
representation can be an appropriate negotiating unit under N.D.C.C. ' 15-
38.1-02(2). 
 
 

- ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 

 I. 
 
It is my opinion that North Dakota Century Code chapter 15-38.1 (the Act) only 
requires a school board to negotiate with employees who hold a teaching 
certificate issued under N.D.C.C. ch. 15-36.   
 

 II. 
 
It is my further opinion that a group of administrators who have had a history 
of common representation can be an appropriate negotiating unit under N.D.C.C. 
' 15-38.1-02(2).   
 
 

- ANALYSES - 
 

 I. 
 
N.D.C.C. ' 15-38.1-01 provides in pertinent part that it is:  
 

The policy of this state to promote the improvement of personnel 
management and relations between school boards of public school 
districts and their certificated employees by providing a uniform 
basis for recognizing the right of public school certificated 
employees to join organizations of their own choice andbe 
represented by such organization in their professional and 
employment relationships with the public school districts. 
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(Emphasis supplied.)  The phrase "certificated employees" is not defined in 
the Act or elsewhere in the North Dakota Century Code.  The Superintendent of 
Public Instruction issues credentials to persons including teachers.  However, 
these credentials are not the certifications contemplated by the Act. 
 
In determining the meaning of a word in a statute the commonly understood 
meaning is to be used.  N.D.C.C. ' 1-02-02.  The word "certificated" means 
"[t]o furnish with or attest by a certificate."  READERS DIGEST GREAT 
ENCYCLOPEDIC DICTIONARY 233 (3rd ed. 1969).  Thus, N.D.C.C. ' 15-38.1-01 
contemplates negotiation with public school employees who have received a 
certificate.  However only "administrators" and "teachers" are authorized to 
form "appropriate negotiating units."  N.D.C.C. ' 15-38.1-02(1) and (6).  
Teachers are certified under chapter 15-36.  N.D.C.C. ' 15-38.1-02(6) 
specifically refers to the certification required of teachers.  The law is not 
so specific concerning the type of certification required for administrators 
however.   
 
School administrators may take many forms (i.e., business managers, athletic 
department heads, principals, or superintendents).  However for the reasons 
given below I conclude an administrator must be a certified teacher to require 
a school board to negotiate under the Act.   
 
N.D.C.C. ' 15-29-08(21) requires principals to be certified by the Department 
of Public Instruction.  N.D.C.C. ' 15-29-08(11) allows the school board to 
require school superintendents "to act as principal or teacher in the school 
system of the district."  The Superintendent of Public Instruction is 
statutorily authorized only to certify teachers.  N.D.C.C. ' 15-21-09.  
Previously this office concluded in a letter to the Superintendent of Public 
Instruction that there was "no provision for including non-certified personnel 
within the provisions of [the Act]."  Letter to the Honorable M.F. Peterson 
from Gerald Vande Walle (January 3, 1975).  After the Act was enacted, this 
office also provided the Superintendent of Public Instruction with a letter 
concluding that a guidance counselor was considered a teacher for purposes of 
the Act.  In reaching that conclusion the letter relied upon the assumption 
that the purpose of the criteria that a teacher be "employed primarily as 
classroom teachers"  was to distinguish teachers from administrators under the 
Act.  The following language is helpful in understanding the conclusion.   
 

I assume that guidance counselors are certificated as provided by 
Chapter 15-36 of the North Dakota Century Code.  If they are not 
so certified they would not, of course, be considered as teachers 
for purposes of the negotiations law.  Assuming they are certified 
however we note the definition of teacher adds another criteria, 
i.e., they must be employed primarily as classroom teachers.  Both 
criteria must be met.  However, we believe the purpose of the 
second criteria was to distinguish the teacher from the 
administrator, i.e., a person who had some administration duties 
but was primarily a classroom teacher would be classified with the 
teachers rather than the administrators.  A person who was 
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employed for the purpose of devoting at least fifty percent of his 
time to the duties of administration would, on the other hand, be 
classified as an administrator even though he had some classroom 
duties.  Thus, it appears to me the requirement of being employed 
primarily as a classroom teacher was to distinguish the individual 
from the administrator.   
 

Letter to Honorable M.F. Peterson from Gerald W. Vande Walle (January 4, 
1974).   
 
Furthermore I note the only other place in the Century Code where the phrase 
"certificated employee" is used is in reference to student teachers.  In 
N.D.C.C. ' 15-47-42 student teachers are "given the same legal authority and 
status as if the student teacher were a certificated employee of the school 
district in which he is assigned."  I therefore conclude the "certificated 
employees" referred to in the Act are persons who are certified as teachers 
although they may be acting in administrative capacities.  It is therefore my 
opinion that N.D.C.C. ch. 15-38.1 only requires a school board to negotiate 
with employees, whether administrators or teachers, who hold teaching 
certificates.  It does not require the school board to conduct negotiations 
with uncertified employees.  A school board may meet with uncertified 
employees and reach an agreement concerning employment conditions and wages 
however.  See Letter to Clifford Rau from Gerald W. Vande Walle (February 7, 
1975) (school board not required to negotiate with teacher aides, however they 
"presumably could agree to negotiate for teacher aides positions.") 
 

 II. 
 
N.D.C.C. ' 15-38.1-02(2) defines an appropriate negotiating unit as "a group 
of administrators having common interests, common problems, the common 
employer or a history of common representation, which warrants that group 
being represented by a single representative organization in negotiations with 
the school board."  (Emphasis supplied.)  "In its ordinary sense, the term 
'or' is a conjunction indicating an alternative between different things or 
actions."  State v. Silseth, 399 N.W. 868, 870 (N.D. 1987).  Thus, a group of 
administrators who meet any one of the four factors listed in N.D.C.C. ' 15-
38.1-02(2) may be considered an appropriate negotiating unit.  It is therefore 
my opinion that a group of administrators which has a "history of common 
representation" may be considered an appropriate negotiating unit under 
N.D.C.C. ch. 15-38.1. 
 
 

- EFFECT - 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. ' 54-12-01.  It governs the 
actions of public officials until such time as the question presented is 
decided by the courts. 
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Nicholas J. Spaeth 
Attorney General 
 
 
Assisted by: Rosellen M. Sand 
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