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 STATE OF NORTH DAKOTA 
 

 ATTORNEY GENERAL'S OPINION 91-09 
 
 
Date issued:  June 21, 1991 
 
Requested by:  Daniel G. Diemert, Dickey County State's 

Attorney 
 
 

 - QUESTION PRESENTED - 
 
Whether N.D.C.C. ' 11-15-08 authorizes a sheriff to receive a commission if 
the sheriff has not received and disbursed moneys in enforcement of an 
execution. 
 

    - ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 
It is my opinion that N.D.C.C. ' 11-15-08 does not authorize a sheriff to 
receive a commission if the sheriff has not received and disbursed moneys in 
enforcement of an execution unless personal property has been taken by the 
sheriff on an execution and is applied in satisfaction of the debt without 
sale of such property. 
 

  - ANALYSIS - 
 
N.D.C.C. ' 11-15-08 provides: 
 

11-15-08.  Commissions collected by sheriff.  
1. Except as provided in section 11-15-09, the sheriff is 

entitled to collect commissions on all moneys received 
and disbursed by the sheriff on an execution, order of 
sale, order of attachment, requisition in claim and 
delivery, or decree for the sale of real or personal 
property as follows: 

 
a. On the first one thousand dollars, fifty 

dollars. 
 

b. On all moneys in excess of one thousand dollars, 
one percent. 

 
2. If personal property is taken by the sheriff on an 

execution, under a requisition in claim and delivery, 
or under a writ of attachment and applied in 
satisfaction of the debt without sale, the sheriff is 
entitled to collect the commission specified in 
subsection 1 based upon the appraised value of the 
property.  The sheriff shall deliverthe commissions to 
the county treasurer under section 11-15-14. 

 
In a March 3, 1961, opinion to McLean County State's Attorney John Romanick, 
Attorney General Leslie H. Burgum concluded that N.D.C.C. ' 11-15-08 
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commissions are recoverable by a sheriff after the sheriff has levied on 
property of the judgment debtor pursuant to an execution, but, prior to sale 
after the levy, payment of the judgment was made by the debtor.  Attorney 
General Burgum concluded that once a levy had been made by the sheriff, the 
commission was to be based upon the amount of the settlement carried out by 
the parties to the action even though the sheriff received and disbursed no 
money pursuant to the levy. 
 
In a January 25, 1983, letter to Special Assistant Attorney General James M. 
Vukelic, Attorney General Robert O. Wefald concluded that N.D.C.C. ' 11-15-08 
did not permit a sheriff to receive a commission when a judgment debtor pays a 
judgment creditor prior to a sale on a special execution because the sheriff 
has not received or disbursed moneys upon enforcement of court process.  
Attorney General Wefald concluded that a commission payment would provide a 
windfall to a sheriff who did not actually have to take custody and control of 
moneys from the sale of property.  
 
Because of the conflict between my predecessors concerning interpretation of 
N.D.C.C. ' 11-15-08 upon the identical question, it is necessary for me to 
resolve this conflict.  To the extent that this opinion is inconsistent with 
those of my predecessors, this opinion prevails. 
 
N.D.C.C. ' 11-15-08 is comprised of two parts, each of which is a legislative 
effort to define when commissions may be received by a sheriff for enforcement 
of court process. 
 
N.D.C.C. ' 11-15-08(1) permits the sheriff to receive a commission on "all 
moneys received and disbursed by him" on an execution or other court process. 
 This subsection contemplates that the commissions will be applied to proceeds 
from a sale of property or money which has been seized pursuant to the 
execution.  
 
The wording of N.D.C.C. ' 11-15-08(1) directs that the sheriff receive a 
commission on "all moneys received and disbursed by him" in enforcement of 
court process.  When the wording of a statute is clear and free of all 
ambiguity, the letter of the statute is not to be disregarded under the 
pretext of pursuing its spirit.  N.D.C.C. ' 1-02-05.  The rules of 
construction will not be utilized where the words of a statute are plain and 
unambiguous.  Fredrickson v. Burleigh County, 139 N.W.2d 250 (N.D. 1965).  
N.D.C.C. ' 11-15-08(1) unambiguously provides that the sheriff will receive 
the commissions on only moneys "received and disbursed by him" in enforcement 
of the court process.  If the sheriff has not received and disbursed moneys as 
required by this section, the sheriff is not entitled to the commission 
pursuant to N.D.C.C. ' 11-15-08(1).  
 
N.D.C.C. ' 11-15-08(2) authorizes the sheriff to receive a commission upon the 
appraised value of personal property which has been taken by the sheriff on an 
execution or other court process and which has been applied in satisfaction of 
the debt without sale.  In other words, if the sheriff has taken property 
pursuant to court process and the property taken is applied in satisfaction of 
the debt without sale so that there is no monetary sale proceeds, the sheriff 
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will be entitled to receive a commission to the extent of the appraised value 
of that property.  There is no requirement in N.D.C.C. ' 11-15-08(2) that the 
sheriff receive and disburse moneys before the sheriff is entitled to the 
statutory commission. 
 
Personal property is "taken" by a sheriff on an execution by the making of a 
levy.  N.D.C.C. ' 28-21-08.  Once a levy has been made, a lien attaches to 
that personal property.  Jamestown Terminal Elevator, Inc. v. Knopp 246 N.W.2d 
612 (N.D. 1976).  Pursuant to N.D.C.C. ' 11-15-08(2), once a sheriff has made 
a levy upon personal property, if that personal property levied upon is 
applied to the satisfaction of the debt then the sheriff is entitled to a 
commission based upon the appraised value of that personal property if the 
property is applied to satisfy the debt.   
 
 
Identifiable guidelines are necessary to avoid confusion and uncertainty when 
determining both the amount of the sheriff's commission and the money or 
property subject to the commission.  If in all cases only a levy is required 
before commissions may be charged, considerable uncertainty as to the 
application of N.D.C.C. ' 11-15-08 is created.  As an example assume a sheriff 
levies upon property which could be claimed as exempt by a debtor.  The debtor 
and creditor reach an agreement for settlement of the action prior to the time 
period necessary to claim the exemptions.  A sheriff cannot sell or retain 
exempt property and would not be entitled to a commission.  However, a broad 
reading of N.D.C.C. ' 11-15-08 would authorize the sheriff to receive a 
commission upon money or property which could be claimed as exempt if the 
settlement had not been reached.  In other words, the sheriff could receive a 
commission upon money or property that he would not otherwise be entitled to 
if a full or partial exemption had been claimed.   
 
In addition, uncertainty may exist if money or property different than the 
money or property levied upon was used to pay the debt.  This money or 
property may be from sources other than under the direct control of the 
debtor.  Such property may not have been levied upon or otherwise be subject 
to the custody or control of the sheriff. 
 
In the enactment of a statute, it is presumed that a result feasible of 
execution is intended.  N.D.C.C. ' 1-02-38(4).  To ensure an identifiable 
basis for determining the amount of a sheriff's commission and the money or 
property subject to the commission, it is my opinion that, if moneys are 
received and disbursed by the sheriff, N.D.C.C. ' 11-15-08(1) authorizes the 
sheriff to receive a commission upon the moneys actually received and 
disbursed.  If no moneys are received and disbursed by the sheriff, the 
sheriff will not be entitled to a commission unless N.D.C.C. ' 11-15-08(2) 
applies.  
 
As to N.D.C.C. ' 11-15-08(2), if the sheriff has "taken" personal property by 
virtue of his levy and such property is not sold but is applied to the 
satisfaction of the debt, the sheriff is entitled to a commission upon the 
appraised value of that property.  However, if the actual property levied upon 
is not used to satisfy the debt, the sheriff cannot receive a commission 
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pursuant to N.D.C.C. ' 11-15-08.  In addition, if property not levied upon is 
used to satisfy the debt, the sheriff is not entitled to a commission under 
this section. 
 
The conclusions drawn in this opinion are necessary to ensure an identifiable 
basis for determining the amount of the sheriff's commission and the money or 
property subject to that commission.  A sheriff, in enforcing an execution or 
other court process, is not acting as an agent for the creditor or debtor but 
as an officer of the court.  The sheriff is entitled to a commission in 
enforcement of this court process if such enforcement is within the limits 
prescribed by the North Dakota Legislature in N.D.C.C. ' 11-15-08.  Any 
extension of these limits must be accomplished by legislative action. 
 

     - EFFECT - 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. ' 54-12-01.  It governs the 
actions of public officials until such time as the question presented is 
decided by the courts. 
 
 
 
 
Nicholas J. Spaeth 
Attorney General 
 
Assisted by:  Robert P. Bennett 

    Assistant Attorney General 
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