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- QUESTIONS PRESENTED - 
 
 

 I. 
 
Whether public school districts may charge a fee for students to attend a 
public kindergarten. 
 

 II. 
 
Whether public school districts may charge a credit fee for a course taken 
over because of failure to pass the course in a previous year. 
 

 III. 
 
Whether public school districts may charge a fee for credits taken beyond the 
17 credits required by state law for high school graduation. 
 
 

- ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 
 

 I. 
 
It is my opinion that public school districts may not charge a fee for 
students to attend a public kindergarten. 
 

 II. 
 
It is my further opinion that public school districts may not charge a credit 
fee for a course taken over because of failure to pass the course in a 
previous year. 
 

 III. 
 
It is my further opinion that public school districts may not charge a fee for 
credits taken beyond the 17 credits required by state law for high school 
graduation. 
 
 



- ANALYSES - 
 
 

 I. 
 
The first question is whether public school districts may charge a fee for 
students to attend a public kindergarten.  Art. VIII, ' 2 of the North Dakota 
State Constitution states: 
 

The legislative assembly shall provide for a uniform system 
of free public schools throughout the state, beginning with the 
primary and extending through all grades up to and including 
schools of higher education, except that the legislative assembly 
may authorize tuition, fees and service charges to assist in the 
financing of public schools of higher education. 
 

N.D. Const. art. VIII, ' 2.  The Legislative Assembly has passed a statute 
which provides for a uniform system of free public schools: 
 

The public schools of the state shall be equally free, open, 
and accessible at all times to all children between the ages of 
six and twenty-one, except that children who do not arrive at the 
age of six years by midnight August thirty-first shall not start 
the first grade in an elementary school until the beginning of the 
following year, except children who by reason of special talents 
or abilities as determined by a series of developmental and 
readiness screening instruments approved by the state department 
of public instruction and administered by the school district, or 
who have completed kindergarten in an approved kindergarten, may 
start school at a younger age.  However, under no circumstances 
shall a child start first grade that school year if he is not six 
years of age by January first. . . . 
 

N.D.C.C. ' 15-47-01.   
 
These general provisions do not require the state to provide for a free public 
kindergarten, nor do they authorize public school districts to charge a fee 
for students attending public kindergarten. 
 
The Legislature has passed another law, however, which deals directly with the 
establishment of kindergartens: 
 

The school board of any school district may, upon its own 
motion, establish free public kindergartens in connection with the 
public schools of the district for the instruction of resident 
children below school age during the regular school term.  A 
school board which establishes free kindergartens may levy a tax 
pursuant to subdivision p of subsection 1 of section 57-15-14.2.  
On a petition signed by qualified electors of the school district 
comprising at least five percent of the number of persons 
enumerated in the school census for that district for the most 
recent year such census was taken, but in no case less than 
twenty-five qualified electors, the school board must submit the 
question of establishing a kindergarten program at the next annual 



or special school election.  The question must be approved by the 
qualified electors of the district by the respective margins of 
electorate approval as provided for in section 57-15-14. 
 

N.D.C.C. ' 15-45-01.  Whether a school district establishes a kindergarten 
upon motion of the school board or by election, it is my opinion that the 
kindergarten provided must be a free public kindergarten. 
 
The legislative history of N.D.C.C. ' 15-45-01 also supports this conclusion. 
 The Legislature first established free public kindergartens in 1909.  This 
section has undergone numerous revisions.  Every revision has required that 
any public kindergarten program established must be free.  See 1909 N.D. Sess. 
Laws ch. 103, ' 1; 1911 N.D. Sess. Laws ch. 266, ' 289; 1915 N.D. Sess. Laws 
ch. 129, ' 1; 1931 N.D. Sess. Laws ch. 245, ' 1; 1961 N.D. Sess. Laws ch. 158, 
' 47; 1975 N.D. Sess. Laws ch. 163, ' 1; 1979 N.D. Sess. Laws ch. 220, ' 15; 
1983 N.D. Sess. Laws ch. 608, ' 6; 1985 N.D. Sess. Laws ch. 235, ' 32; 1987 
N.D. Sess. Laws ch. 232, ' 1.     
 
Additional support for the conclusion that kindergartens are intended to be 
free can be found in N.D.C.C. ' 57-15-14.2 which authorizes a school board to 
levy an amount sufficient to cover the expense of "[e]stablishing free public 
kindergartens in connection with the public schools of the district. . . ."  
N.D.C.C. ' 57-15-14.2(1)(p).  The word "free" means without charge or cost.  
See Cardiff v. Bismarck Pub. School Dist., 263 N.W.2d 105, 113 (N.D. 1978) 
(phrase "free public school" in state constitution requires school districts 
to provide elementary students textbooks without charge or cost).  Therefore, 
it is my opinion that a public school district may not charge a fee for 
students to attend a public kindergarten. 
 

 II. 
 
N.D.C.C. ' 15-47-01 states, in part, that "the public schools of the state 
shall be equally free, open, and accessible at all times to all children 
between the ages of six and twenty-one."  Thus, as a general rule, public 
school districts may not charge fees for students to attend school.   
 
The Legislature has passed several statutes which directly address the 
charging of fees by public school districts in several different 
circumstances.  N.D.C.C. '' 15-43-11.1, 15-43-11.2, 15-43-11.3, 15-43-11.4. 
 
N.D.C.C. ' 15-43-11.2 authorizes a school board to require payment of certain 
fees.  That section does not specifically allow a school board to charge a 
credit fee for a course taken over because of failure to pass the course in a 
previous year.   
 
N.D.C.C. ' 15-43-11.3 authorizes a school board to adopt additional fees not 
inconsistent with the provisions of sections 15-43-11.1 through 15-43-11.4.  
Charging a credit fee for a course taken over because of failure in a previous 
year, however, appears to be inconsistent with subsection 1 of N.D.C.C. ' 15-
43-11.1, which states that "[i]t is the policy of this state that public 
education shall be free."  Because the charging of a fee for retaking a course 
is inconsistent with N.D.C.C. ' 15-43.1-11.1, N.D.C.C. ' 15-43.1-11.3 does not 
authorize public school districts to charge such a fee.   
 



The fact that a student was given the opportunity to pass a course the first 
time around without paying a fee does not defeat the statutory requirement 
that "[t]he public schools of the state shall be equally free, open and 
accessible at all times to all children between the ages of six and twenty-
one. . ."  Therefore, it is my opinion that a public school district may not 
establish a credit fee for a course taken over because of failure to pass the 
course in a previous year.   
 

 III. 
 
Your final question is:  "Assuming that state funding covers the 17 credits 
required for high school graduation, can a district establish a fee for 
credits taken beyond the 17?"  The underlying assumption is incorrect; state 
law does not provide that state funding may be used to support only the number 
of credits required by state law for high school graduation.  State funding 
provided to high schools is intended to support the education of students from 
the ninth grade through the completion of the twelfth grade regardless of the 
number of credits taken.  See N.D.C.C. '' 15-40.1-01, 15-40.1-07.   
 
Whether a public school district may establish a fee for credits taken beyond 
those 17 credits required to be taken by state law is determined by applying 
the same statutes used to analyze the question in part II of this opinion.   
 
The Legislature has not specifically authorized a school board to require 
payment of a fee for credits taken beyond the 17 credits required by state 
law.  See N.D.C.C. ' 15-43-11.2.  A school board may, however, adopt 
additional fees not inconsistent with the provision of sections 15-43-11.1 
through 15-43-11.4.  N.D.C.C. ' 15-43-11.3.  Charging a fee for credits taken 
beyond the 17 credits required by state law is inconsistent with N.D.C.C. 
' 15-43-11.1, which states that "[i]t is the policy of this state that public 
education shall be free."  Charging a fee is also inconsistent with the state 
statute that requires that "[t]he public schools of the state shall be equally 
free, open, and accessible at all times to all children between the ages of 
six and twenty-one."  N.D.C.C. ' 15-47-01.  Therefore, it is my opinion that a 
public school district may not charge a fee for credits taken beyond the 17 
credits required by state law. 
 
 

- EFFECT - 
 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. ' 54-12-01.  It governs the 
actions of public officials until such time as the questions presented are 
decided by the courts. 
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