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 - QUESTION PRESENTED - 
 
Whether a city which levies a tax pursuant to N.D.C.C. ' 57-15-55.1 for 
transportation fees authorized by N.D.C.C. ' 15-34.2-06.1 and charged by a 
school district can pay to the school district an amount which exceeds the 
difference between the state transportation payment and the school district's 
actual cost for transporting the city's school children. 
 

 - ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 
It is my opinion that a city which levies a tax pursuant to N.D.C.C. 
' 57-15-55.1 for transportation fees authorized by N.D.C.C. ' 15-34.2-06.1 and 
charged by a school district cannot pay to the school district an amount which 
exceeds the difference between the state transportation payment and the school 
district's actual cost for transporting the city's school children. 
 

 - ANALYSIS - 
 
N.D.C.C. ' 57-15-55.1 provides: 
 

57-15-55.1.  City tax levy for transportation of 
public school students.  The governing body of any city, upon 
approval by a majority vote of the electors of the city at any 
citywide election, may annually levy a tax on the taxable 
valuation of property within the city to provide funds for fees 
charged by a school district pursuant to section 15-34.2-06.1 for 
transportation for public school students who reside in the city 
but who attend school in another city in the same school district. 
 A city levying a tax pursuant to this section may levy only so 
much as will be required to provide an amount representing the 
difference between the estimated state transportation payment to 
be received by the school district on behalf of students residing 
in the city but attending school outside of the city and the 
estimated actual cost to be incurredby the district in providing 
transportation for those students.   
 
(Emphasis supplied.) 

 
The school district charges a city pursuant to N.D.C.C. ' 15-34.2-06.1 which 
provides as follows: 
 

15-34.2-06.1.  Charge for bus transportation 
optional.  The school board of any school district which has not 
been reorganized may charge a fee for schoolbus service provided 
to anyone riding on buses provided by the school district. 
. . .For schoolbus service started on or after July 1, 1981, the 



 
total fees collected may not exceed an amount equal to the 
difference between the state transportation payment and the local 
school district's cost for transportation during the preceding 
school year.  Any districts that have not previously provided 
transportation for pupils may establish charges based on costs 
estimated by the school board during the first year that 
transportation is provided. 
 

(Emphasis supplied.) 
 
In the factual situation presented in this request, the school district 
charges the city the total that it would have charged the individual parents 
for their children's transportation less a discount for the administrative 
convenience of sending and processing only one bill for collection.  The 
district determines the cost per student by dividing the expected number of 
passengers into the total net cost district wide for the previous year, and 
then makes a practical judgment on how much it will actually charge per 
student which generally means reducing this pro rata amount.  The instant 
problem was created when this method resulted in an apparent "net gain" to the 
school district from the city's students. 
 
An actual example best illustrates the "net gain" problem.  This example is 
from the actual division of costs submitted by the school district: 
 

Expenditures                                       1987 
 
Harlow Busing Service $77,294 
 
Administrative Overhead   9,105 
 

Total Expenditures $86,399 
 
Revenues 
 
State Transportation Aid $43,737 
 
Patron Fees (5% disc.)  49,542 
 

Total Revenues $93,279 
 

NET GAIN $ 6,880 
 

The "net gain" is created because while the school district pays the 
contractor on a per mile basis it collects from parents on an  average cost 
per student basis.  The result is that the school district makes up some of 
its overall loss on the total contract from the charges that it bills to the 
city even though the district might also be incurring an actual loss on the 
city route. 
 
A city official cannot withdraw from a fund any more than is lawful.  N.D.C.C. 
' 57-15-58.  N.D.C.C. ' 57-15-55.1 clearly provides that the limit for a city 
on making levies for the fund is the school district's cost for providing 



 
transportation "for those students" (i.e., the city's students).  Since there 
is no other statutory authority providing a fund or funds for a city to pay 
school bus transportation charges, a city cannot pay more to a school district 
after subtracting the state transportation payment than the cost for providing 
transportation for its own students.  This is so even though a school district 
might be able to bill more because it is limited only by N.D.C.C. 
' 15-34.2-06.1 providing that the total fees collected cannot exceed the 
reimbursement/cost differential.  Thus, the city has no authority to pay a 
"net gain". 
 
A school district, however, has a certain amount of discretion in how it 
determines its "costs".  There is no prohibition in the school district 
bidding a city route separately, for example.  Such a separation could result 
in higher costs to the city.  Such higher costs would, then, be part of a 
lawful charge.  In this case, since the school district has not chosen to do 
that, the characterization of "net gain" results in the city being unable to 
reimburse that amount from the levy pursuant to N.D.C.C. ' 57-15-55.1. 
 
The term "costs" in N.D.C.C. ' 57-15-55.1 is not defined nor is the term 
"costs" defined in N.D.C.C. ' 15-34.2-06.1.  The definition may vary somewhat 
among school districts.  Obviously, the busing contract price, rules of the 
Department of Public Instruction (e.g., the North Dakota Financial Accounting 
Handbook for Local Education Agencies), and normally accepted accounting 
principles would all be relevant in determining what was meant by "costs" or 
"actual costs". 
 

- EFFECT - 
 
This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. ' 54-12-01.  It governs the 
actions of public officials until such time as the question presented is 
decided by the courts. 
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