
     Date Issued:   July 14, 1987     (AGO 87-14) 
 
     Requested by:  Tom P. Slorby, Ward County State's Attorney 
 
                             - QUESTION PRESENTED - 
 
     Whether a bank account, either passbook or checking, may be 
     established for the purpose of initially depositing funds received by 
     a county court for fines, costs, and other fees charged. 
 
                         - ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 
     It is my opinion that a bank account may be established for the 
     purpose of initially depositing funds received by a county court for 
     fines, costs, and other fees charged. 
 
                                  - ANALYSIS - 
 
     A county court may receive fees, fines, costs, and other penalties 
     from various sources which require different types of administrative 
     processing under the relevant statutes. 
 
     N.D.C.C. section 29-27-02.1 provides, in part, as follows: 
 
           29-27-02.1.  DISPOSITION OF STATUTORY FEES, FINES, FORFEITURES, 
           PECUNIARY PENALTIES, AND BOND FORFEITURES.  All statutory fees, 
           fines, forfeitures, and pecuniary penalties prescribed for a 
           violation of state laws, when collected, shall be paid into the 
           treasury of the proper county to be added to the state school 
           fund. 
 
     (Emphasis supplied).  This statute specifically requires that all 
     monetary penalties resulting from the violation of state laws be paid 
     into the treasury of the proper county when collected.  See Judicial 
     Qualifications Commission v. Cieminski  326 N.W.2d. 883, 887 (N.D. 
     1982).  Because N.D.C.C. section 29-27-02.1 requires payment of all 
     moneys received as a result of statutory violations into the county 
     treasury when collected, it is my opinion that it would be improper 
     for the county court or clerk of the county court to initially 
     deposit such funds into a bank account upon receipt instead of paying 
     them directly into the county treasury. 
 
     Fees may also be received by a judge of county court for services 
     rendered for official acts pursuant to N.D.C.C. section 27-07.1-04, 
     which provides, in part, as follows: 
 
           All fees collected for official acts as judge of the county 
           court, except fees charged for performing marriage ceremonies, 
           shall be deposited by the court into the county treasury of the 
           county in which the court is located. 
 
     It is my opinion that any fees received by a county judge for 
     services other than performing marriage ceremonies must be deposited 
     into the county treasury of the county in which the court is located, 
     and it would be in violation of N.D.C.C. section 27-07.1-04 to 
     initially deposit such funds in a county court bank account. 
 



     The clerk of the county court is authorized by law to collect certain 
     fees other than fees, fines, forfeitures, and pecuniary penalties 
     listed in N.D.C.C. section 29-27-02.1.  Pursuant to N.D.C.C. section 
     27-07.1-11, the clerk may charge and collect the fees set forth in 
     N.D.C.C. section 11-17-04.  N.D.C.C. section 11-17-04 provides as 
     follows: 
 
           11-17-04.  FEE TO BE CHARGED BY THE CLERK OF THE DISTRICT COURT 
           AND COUNTY COURT.  The clerk of the district court and county 
           court shall charge and collect the following fees: 
 
           1.  For filing a case for decision in district court or county 
               court which is not a small claims action, twenty dollars. 
 
           2.  For filing a small claims action in county court, ten 
               dollars. 
 
           3.  For filing any matter authorized to be filed in the office 
               of the clerk of court other than a case for decision in 
               subsection 1 and 2, five dollars. 
 
           4.  For preparing, certifying, issuing, or transmitting any 
               document, five dollars; or such lesser fee as may be set by 
               a schedule to be promulgated by the state court 
               administrator. 
 
           The clerk of court may not charge or collect any fee, 
           prescribed by this or any other section, from the county, or 
           agencies thereof, in which the office of the clerk of court is 
           located. 
 
     The disposition of fees collected by the clerk of the county court 
     under N.D.C.C. section 11-17-04 is controlled by N.D.C.C. section 
     27-07.1-12 which provides: 
 
           27-07.1-12.  CLERK TO KEEP RECORD OF FEES - MONTHLY REPORT TO 
           COUNTY AUDITOR.  The clerk of the county court shall keep a 
           public record of all money received as fees for services 
           rendered as clerk.  Within three days after the close of each 
           calendar month and also at the close of the clerk's term of 
           office, the clerk shall file a statement under oath with the 
           county auditor showing the amount of fees received since the 
           date of the clerk's last report, and within three days 
           thereafter, the clerk shall deposit with the county treasurer 
           the total sum of such fees, except fees that the clerk is 
           expressly authorized to retain. 
 
     By reading N.D.C.C. sections 27-07.1-11, 11-17-04, and 27-07.1-12 
     together, it is clear that the clerk of the county court shall charge 
     and collect certain fees; must keep a record of all money received; 
     must provide the county auditor with a monthly statement within three 
     days after the end of a calendar month showing the amount of fees 
     received since the clerk's last report; and, within three days after 
     filing the monthly report with the county auditor, must deposit with 
     the county treasurer the total sum of such fees, except for fees that 
     the clerk is authorized to retain. 
 



     Because the clerk of the county court is specifically authorized to 
     collect and temporarily retain filing fees, certification fees, and 
     certain other fees, and is only required to pay them into the county 
     treasury on a monthly basis, it is presumed that the clerk would also 
     be authorized to establish a safe and prudent system for preserving 
     the funds collected as fees until a payment over to the county 
     treasurer.  In the absence of any specific statute prohibiting the 
     county court or clerk of the county court from establishing a bank 
     account, either passbook or checking, it is my opinion that the 
     establishment of such an account to hold funds from fees collected by 
     the clerk pursuant to N.D.C.C. sections 27-07.1-11 and 11-17-04 until 
     final payment to the county treasurer pursuant to N.D.C.C. section 
     27-07.1-12 would not be prohibited by North Dakota law. 
 
     Because the clerk of county court is authorized under N.D.C.C. 
     sections 11-17-04 and 27-07.1-11 to collect certain fees, the funds 
     so collected are public funds pursuant to N.D.C.C. section 
     21-04-01(5) which provides: 
 
           5.  "Public funds" shall include all funds derived from 
               taxation, fees, penalties, sale of bonds, or from any other 
               source, which belong to and are the property of a public 
               corporation or of the state, and all sinking funds of such 
               public corporation or of the state, and all funds from 
               whatever source derived and for whatever purpose to be 
               expended of which a public corporation or the state shall 
               have legal custody.  They shall include the funds of which 
               any board, bureau, commission, or individual, created or 
               authorized by law, is authorized to have control as the 
               legal custodian for any purpose whatsoever whether such 
               funds were derived from general or special taxation or the 
               assessment of persons or corporations for a specific 
               purpose. 
 
           N.D.C.C. section 21-04-03 provides: 
 
           21-04-03.  FUNDS OF PUBLIC CORPORATIONS TO BE DEPOSITED IN 
           DESIGNATED DEPOSITORY.  Public funds belonging to or in the 
           custody of any public corporation shall be deposited in the 
           Bank of North Dakota or in financial institutions which have 
           been duly designated as depositories in the manner prescribed 
           in this chapter. 
 
     Therefore, fees collected and held by the clerk of county court until 
     delivery to the county treasurer are public funds belonging to the 
     county, a public corporation.  If the funds are to be deposited into 
     a passbook or checking account in a financial institution prior to 
     being paid over to the county treasurer, the depository account must 
     be either in the Bank of North Dakota or a designated depository as 
     prescribed in N.D.C.C. chapter 21-04.  In lieu of depositing fees 
     received by the clerk into an account in an authorized financial 
     institution, the funds must either be deposited with the county 
     treasurer or otherwise safeguarded in a reasonable and prudent manner 
     which does not conflict with any applicable laws until the monthly 
     deposit of fees for services rendered by the clerk is made into the 
     county treasury. 
 



                                   - EFFECT - 
 
     This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. section 54-12-01.  It 
     governs the actions of public officials until such time as the 
     question presented is decided by the courts. 
 
     NICHOLAS J. SPAETH 
     Attorney General 
 
     Assisted by:  Scott J. Schneider 
                   Assistant Attorney General 


