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                             - QUESTION PRESENTED - 
 
     Whether the term of office of a water resource manager begins on 
     January 1, and ends at the completion of the fifth year on December 31. 
 
                         - ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 
     It is my opinion that the term of office of a water resource manager 
     begins on January 1, and ends at the completion of the fifth year on 
     December 31. 
 
                                  - ANALYSIS - 
 
     In the case described, the board of county commissioners failed to 
     appoint replacements for water managers whose terms were about to 
     expire.  As a result, two individuals became holdover appointees. 
     The issue raised is when does the term of office of the new 
     appointees commence and end. 
 
     Recently, the North Dakota Supreme Court addressed a situation 
     involving the question of when a term of office ends and the 
     subsequent term begins.  State, ex rel. Spaeth v. Olson, ex rel. 
     Sinner  359 N.W.2d. 876 (N.D. 1985).  The Court stated, "thus, when 
     the incumbent holds over beyond the expiration of his term (as when 
     the successor fails to qualify prior to the expiration of the term) 
     it does not affect the term of the office, but merely shortens the 
     tenure of his successor."  Id. at 881.  While the Olson case is 
     distinguishable from this particular case because it involved a 
     constitutional and elective office, the Court quoted as persuasive 
     the South Dakota case of Selway v. Schultz  268 N.W.2d. 149 (S.D. 
     1978). 
 
     Selway  supra  involved a county planning and zoning board where the 
     members had held over because the county commissioners failed to 
     appoint their successors.  The South Dakota Court stated that the 
     "term of office" was distinguishable from the "tenure of an officer." 
     Thus "the term of office is not affected by the holding over of an 
     incumbent beyond the expiration of the term of which the incumbent 
     was appointed, and such holding over does not change the length of 
     the term but merely shortens the tenure of the succeeding officer." 
     Id. at 151. 
 
     In Selway  supra  the court stated as follows: 
 
           ›The above! . . . principle is consistent with the explicit 
           intent of the Legislature that the board be a continuing body 
           with various members retiring at regularly recurring intervals. 
           The desired continuity could not be achieved if the board 
           members appointed to fill vacancies were to hold a full term of 
           five years from the time of the appointment regardless of the 
           date of such appointment and length of unexpired term.  It is 
           clear that the law does not contemplate that there is an ending 



           and a new beginning of the term at the time of each 
           appointment. Id. at 151-52. 
 
     This case is similar to the Selway case as it involves holdover 
     appointed incumbents.  The applicable North Dakota statute, N.D.C.C. 
     section 61-16-08, sets the time frame for both the tenure of the 
     officer and the term of the office of a water management district. 
     Additionally, it explicitly provides a method of initially staggering 
     the terms of officers by providing for various lengths of time for 
     each term.  Thereafter, the terms of the officers become fixed and 
     consistent.  As a result, the board is, as stated in Selway  a 
     "continuing body with various members returning at regularly 
     recurring intervals."  Id. at 152. 
 
     When the board of county commissioners makes timely appointments to 
     fill offices which terms are about to expire (i.e., they make 
     appointments prior to January 1, the date the incumbent begins to 
     hold over) no conflict exists between the Legislature's provision of 
     staggered terms and regular expiration of those terms.  In this case, 
     however, a conflict arises between those goals due to the wording of 
     the statute and the fact that the appointment came after the 
     January 1 beginning of a new term. 
 
     In construing this statute to resolve the conflict, consideration 
     must be given to the following principles of statutory construction: 
 
           1.  If one or more clauses in a single statute are 
               irreconcilable, the last in order of date or position 
               prevails.  N.D.C.C. section 1-02-08; 
 
           2.  There is a presumption that the Legislature intended to 
               give effect to the entire statute and that the effect of 
               the construction of the statute will be feasible to 
               execute.  N.D.C.C. section 102-38(2), (4); and 
 
           3.  In determining the Legislature's intent, consideration must 
               be given to, among other things: 
 
               a.  The objective of the enactment; 
 
               b.  The legislative history; and 
 
               c.  The "consequences of a particular construction." 
                   N.D.C.C. section 1-02-39(1), (3). 
 
     Because there is a presumption that the Legislature intended to give 
     effect to the entire statute, that principle takes precedence over 
     the principle that the last enactment of a conflicting statute must 
     prevail. 
 
     Other than the statute itself, the objective and intent of the 
     Legislature in enacting the phrase, "his successor shall hold office 
     for five years from the first day of January next following the date 
     of his appointment," may be deduced only from the Legislative 
     Research Council's Report to the Thirty-ninth Legislative Assembly. 
     That report states that the enactment of that change was intended to 
     make the expiration date of the commissioners' (water managers') 



     terms uniform.  Report of North Dakota Legislative Research Council, 
     Thirty-ninth Legislative Assembly  at 85 (1965).  Prior to that 
     change the statute provided that a commissioner's (water manager's) 
     term of office commenced "on the date of his appointment."  N.D.C.C. 
     section 61-16-08. 
 
     From this limited legislative history, it is easily deduced that the 
     Legislature intended to fix the expiration of each term of office to 
     provide for the retirement of incumbent officials at regularly 
     recurring intervals.  This deduction is buttressed by Selway  supra. 
 
     Additionally, it can be deduced that the Legislature intended the new 
     term of office to begin running at the expiration of the preceding 
     term of office and not upon the appointment of an officer.  Thus, 
     when a board of county commissioners fails to make a timely 
     appointment, the appointment of a new member does not enlarge the 
     length of the term of office "but merely shortens the tenure of the 
     succeeding officer."  Selway  supra  at 151. 
 
     In the case of an appointment to a water resource board, the new term 
     of office commences on January 1, after the previous term of office 
     ends on December 31. 
 
                                   - EFFECT - 
 
     This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. section 54-12-01.  It 
     governs the actions of public officials until such time as the 
     question presented is decided by the courts. 
 
     NICHOLAS J. SPAETH 
     Attorney General 
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