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--QUESTIONS PRESENTED-- 
 

I. 
 
 Whether a leasehold interest may constitute sufficient ownership to comply with 
licensing requirements for the operation of a treatment or care center for developmentally 
disabled persons under Chapter 25-16 of the North Dakota Century Code. 
 

II. 
 
 Whether the operator of a treatment or care center for developmentally disabled 
persons, which conducts its operation in a facility financed in part through the 
Developmentally Disabled Facility Loan Program, may convey a leasehold in that facility 
without affecting the loan. 
 

--ATTORNEY GENERAL'S OPINION-- 
 

I. 
 
 It is my opinion that a leasehold interest may constitute sufficient ownership to 
comply with licensing requirements for the operation of a treatment or care center for 
developmentally disabled persons under Chapter 25-16, N.D.C.C. 
 

II. 
 
 It is my further opinion that the operator of a treatment or care center for 
developmentally disabled persons, which conducts its operation in a facility financed in part 
through the Developmentally Disabled Facility Loan Program, may not convey a leasehold 
in that facility without affecting the loan. 
 



--ANALYSES-- 
 

I. 
 
 Treatment or care centers for developmentally disabled persons must be licensed in 
accordance with the provisions of  Chapter 25-16, N.D.C.C., Section 25-16-01(1), 
N.D.C.C., defines treatment or care center as follows: 
 

 25-16-01.  DEFINITIONS.  In this chapter unless the context or subject 
matter otherwise requires: 

 
1.   Treatment or care center' means any hospital, home, or other 

premises, owned and operated by a charitable nonprofit 
corporation or association, especially to provide relief, care, 
custody, treatment, day activity, work activity, or extended 
employment services to developmentally disabled persons.  . . 
.  (Emphasis supplied). 

 
 This provision clearly requires that the premises be one in which the operator has 
an ownership interest. 
 
 The word 'owned' and the phrase 'owned by' ordinarily connote that collection of 
rights to use and enjoy property to the exclusion of others.  If not in some way modified by 
the terms of a statute, 'ownership' refers to absolute ownership.  See, generally, 1 
Thompson, Real Property, Section 1 (1980 Replacement Vol.)  However, '[t]he term 
'owner', as applied to land, has no fixed meaning applicable under all circumstances and 
as to any and every enactment.'  People v. Chicago Title and Trust Co.,  389 N.E.2d 540, 
544 (Ill. 1979), citing Keesling, 'Conflicting Conceptions of Ownership in Taxation,' 44 
Cal.L.Rev. 866 (1956).  '[O]wnership . . . does not merely involve the title interest to 
property.'  Ex Parte Davis,  542 S.W.2d 192, 195 (Tx. Cr. App. 1976). 
 
 When a statute includes the term 'own,' the nature and purpose of the statute may 
control the meaning of the term.  While 'owner' has been interpreted to mean 'one who has 
the legal or rightful title, whether or not in possession . . .; the word may depend for its 
significance upon the connection in which it is used and at times may include one not 
holding legal title.'  Loving Savior Church v. United States,  556 F.Supp. 688, 690 (D.Ct. 
SD 1983), citing Lien v. Rowe,  92 N.W.2d 922 (SD 1958). 
 
 Chapter 47-02, N.D.C.C., distinguishes between absolute and qualified ownership.   
Section 47-02-03, N.D.C.C., identifies the circumstances of qualified ownership: 
 

 47-02-03.  'QUALIFIED OWNERSHIP' DEFINED.--The ownership of 
property is qualified: 
 
 1.  When it is shared with one or more persons; 



 
 2.  When the time of enjoyment is deferred or limited; or 
 
 3.  When the use is restricted. 

 
 The Court of Appeals of Kansas has observed that once the property rights in land 
'have been split, we do not think that the answer to the question of who is the 'owner' can be 
simply answered by pinpointing who has legal title.'  Roberts v. Osborn,  589 P.2d 985, 990 
(Ks. App. 1979). 
 
 It is necessary, in determining whether the ownership requirement imposed by the 
legislature is absolute or qualified, to examine the context in which the term is used.  In 
Chapter 25-16, N.D.C.C., the definition of a licensed entity collectively refers to the terms 
'owned' and 'operated' suggesting that the operator and owner must be the same.  
However, two sections of the substantive provisions of Chapter 25-16, N.D.C.C., (Sections 
25-16-03.1 and 25-16-08, N.D.C.C.), one of which was enacted contemporaneously with 
the definition ( Section 25-16-08, N.D.C.C.) refer to the 'owner or operator' of a treatment 
or care center.  The statutory language at least suggest the possibility that some ownership 
interest might not be in the hands of the operator.  If that be the case, the legislature could 
only have meant that a qualified ownership may satisfy the requirements of the phrase 
'owned and operated.' 
 
 One must address substantive provisions of Chapter 25-16, N.D.C.C., to determine 
whether the ownership interest of the operator of a treatment or care center is sufficient to 
comply with the law.  That ownership interest must be sufficiently extensive to allow the 
operation of the facility in a manner consistent with Chapter 25-16, N.D.C.C., and rules 
which may have been promulgated thereunder.  A leasehold is an ownership interest 
consistent with that required by  Section 25-16-01(1), N.D.C.C., if it affords the lessee 
sufficient control over the property to conform its operation to the requirements of law. 
 
 Therefore, it is my opinion that a leasehold interest may constitute sufficient 
ownership to comply with licensing requirements under Chapter 25-16, N.D.C.C. 
 

II. 
 
 The Developmentally Disabled Facility Loan Program is administered under 
Chapter 6-09.6, N.D.C.C.  Section 6-09.6-03, N.D.C.C., sets forth certain terms and 
conditions for the granting of a loan under that program.  As a consideration for the 
granting of a loan, the loan recipient is required to 'execute a contract with the state to 
operate the facility in accordance with standards prescribed for the licensing of the facility . 
. .' (Emphasis supplied). 
 
 A decision by the borrower to convey a leasehold in the facility would preclude 
operation by the borrower.  The breach of the contract to operate would constitute a 
violation of a covenant of the mortgage executed by all borrowers from the fund established 



under Chapter 6-09.6, N.D.C.C.  The loan is, of course, affected by a violation of the 
mortgage covenants.  If the covenant violation is not waived by the lender, the mortgage 
may be foreclosed. 
 
 Therefore, it is my opinion that the operator of a treatment or care center for 
developmentally disabled persons, which conducts its operation in a facility financed in part 
through the Developmentally Disabled Facility Loan Program, may not convey a leasehold 
in that facility without affecting the loan. 
 

--EFFECT-- 
 
 This opinion is issued pursuant to  Section 54-12-01, N.D.C.C. It governs the 
actions of public officials until such time as the questions presented are decided by the 
courts. 
 
Robert O. Wefald 
Attorney General 
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