
Date Issued:    April 13, 1984     (AGO 84-21) 
 
Requested by:   Tom P. Slorby 
   Ward County State's Attorney 
 

- QUESTIONS PRESENTED - 
 

I. 
 
Whether a board of county commissioners can increase from three to five the number of 
managers on a water resource board. 
 

II. 
 
Whether boards of county commissioners must comply with the requirements of section 
61-16-08 of the North Dakota Century Code when appointing managers to water resource 
boards. 
 

- ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 

I. 
 
It is my opinion that a board of county commissioners can increase the number of 
managers on a water resource board from three to five. 
 

II. 
 
It is my further opinion that boards of county commissioners must comply with the 
requirements of section 61-16-08, N.D.C.C., when appointing managers to waters 
resource boards. 
 

- ANALYSES - 
 

I. 
 
Section 61-16-07, N.D.C.C., provides that if a water resource "district's boundaries are 
confined to one county, the board of county commissioners shall appoint a water resource 
board consisting of three or five managers."  The statute mandates that a board of county 
commissioners appoint such water managers after a water resource district has been 
created, but leaves to their discretion whether to appoint three or five water managers.  
Because the number of managers on a water resource board is discretionary, a board of 
county commissioners may, at its discretion, increase the number of managers from three 
to five provided they follow the provisions of section 61-16-08, N.D.C.C. 
 

II. 
 



Section 61-16-08, N.D.C.C., establishes guidelines a board of county commissioners must 
follow in selecting managers for a water resource board.  To be eligible for appointment, a 
prospective manager must be a resident landowner in the district but cannot be a county 
commissioner.  The length of the initial appointment must comply with the statutory intent 
of section 61-16-08, N.D.C.C., to provide for one vacancy to occur every year on a 
five-member board.  
 
Therefore, the terms of two new water manager appointees must fit into that scheme, 
taking into consideration the remaining terms of the three water manager board members 
who are presently serving office.  In addition, section 61-16-08, N.D.C.C., requires that two 
of the managers appointed to a five-member board must be from flood prone areas, if any, 
within the district. 
 
Therefore, it is my opinion that a board of county commissioners must comply with the 
provisions of section 61-16-08, N.D.C.C., when increasing the number of managers on a 
single county water resource board from three to five members. 
 

- EFFECT - 
 
This opinion is issued pursuant to section 54-12-01, N.D.C.C.  It governs the actions of 
public officials until such time as the questions presented is decided by the courts. 
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Attorney General 
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