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--QUESTION PRESENTED-- 

 
 Whether a notification of change and control must be given to the State Banking 
Board when the controlling stock of a nonbank holding company which owns a trust 
company is sold or purchased. 
 

--ATTORNEY GENERAL'S OPINION-- 
 
 It is my opinion that a notice of change and control must be given to the State 
Banking Board when the controlling stock of the nonbank holding company which owns a 
trust company is sold or purchased. 
 

--ANALYSIS-- 
 
  Section 6-08-08.1 of the North Dakota Century Code states in part as follows: 
 

6-08-08.1.  SALE OR PURCHASE OF BANKING INSTITUTIONS -- 
NOTIFICATION TO COMMISSIONER--HEARING. 
 

1.   No person shall sell or otherwise dispose of or purchase or 
otherwise acquire control of a banking institution without 
notifying the state banking board. 

 
*** 

4.   For purposes of this section, 'control' means the direct or 
indirect ownership of, control of or power to vote twenty-five 
percent or more of any class of voting shares at the election of 
directors of the association or one bank holding company, 
whether by individuals, corporations, partnerships, trusts, or 
other organizations. 

 
  Section 6-01-02, N.D.C.C., states in part as follows: 
 



 6-01-02.  DEFINITIONS.  As used in this title, unless the context or 
subject matter otherwise requires: 
 

1.  'Association', 'banking association', or 'state banking association' 
means any corporation organized under the laws of this state 
covering state banking associations, and all corporations, 
partnerships, firms, or associations whose business in whole 
or in part consists of the taking of money on deposit, except 
national banks, trust companies, and the Bank of North 
Dakota. 

 
*** 

5.   'Banking institution' means any bank, trust company, or bank 
and trust company organized under the laws of this state. 

 
  Section 6-08-08.1(1), N.D.C.C., is mandatory rather than permissive.  This section 
requires the notification of the State Banking Board whenever control of a banking 
institution changes as a result of a stock sale and purchase or otherwise.  The sale and 
purchase of a controlling interest in a nonbank holding company which owns 100% of the 
stock of a trust company is a means by which control of a trust company may be 'otherwise 
dispose[d] of' and 'otherwise acquire[d]' under  Section 6-08-08.1(1), N.D.C.C.  The 
acquisition of control over a banking institution, including a trust company, results in  
Section 6-08-08.1(1), N.D.C.C., becoming operative and requires without exception that 
the seller, who sells or 'otherwise dispose[s]' of or the purchaser, or person 'who otherwise 
acquires' control over the banking institution give notice to the State Banking Board of the 
change in control. 
 
  Section 6-08-08.1(4), N.D.C.C., defines the word 'control' in terms of ownership, 
control of, or power to vote the shares of an 'association' rather than a 'banking institution'.  
This gives rise to the assertion that a change of control notice is unnecessary where there 
is a change in control of a trust company which is a 'banking institution', but not an 
'association' as that term is commonly used in Title 6, N.D.C.C. 
 
  Section 6-08-08.1(1), N.D.C.C., clearly directs that a notice of change of control be 
given when control over a banking institution, including a trust company, is changed.  This 
subsection reflects legislative intent that the State Banking Board be kept advised of those 
persons or entities holding nominal ownership and actual power to control the various types 
of banking institutions doing business within North Dakota in order to protect the interests 
of the public.  If the legislative assembly did not intend to protect the interests of those 
members of the public who do business with a trust company, the legislative assembly 
could easily have used a term more restrictive than 'banking institution' or could have 
specifically excepted trust companies from the provisions of  Section 6-08-08.1(1), 
N.D.C.C. 
 



 The use of the word 'association' in  Section 6-08-08.1(4), N.D.C.C., is an instance 
where the context of  Section 6-08-08.1, N.D.C.C., requires a definition other than that 
contained in  Section 6-01-02(1), N.D.C.C., in order to preserve the intention of the 
legislative assembly in enacting  Section 6-08-08.1, N.D.C.C.  In the context of  Section 
6-08-08.1, N.D.C.C., the word 'association' as used in  Section 6-08-08.1(4), N.D.C.C., 
has a more generic meaning which refers to the business entity regardless of form which 
has the actual power to direct the operations of the banking institution through ownership, 
power to vote, or control of the shares of a banking institution.  To determine otherwise 
would create a situation where unregulated changes in control would be allowed for trust 
companies chartered under Chapter 6-05, N.D.C.C., and owned by nonbank entites while 
requiring regulation of changes of control for banking associations which exercise full trust 
powers and pursue their trust operations under Chapter 6-05, N.D.C.C.  Such a result 
would directly contravene the intent of the legislative assembly by protecting the public 
interest only insofar as those members of the public who deal with trust departments owned 
by banks or bank holding companies.  The Legislative Assembly intended to protect the 
interest of all members of the public insofar as their dealings with all banking institutions. 
 

--EFFECT-- 
 
 This opinion is issued pursuant to  Section 54-12-01, N.D.C.C. It governs the 
actions of public officials until such time as the question presented is decided by the 
courts. 
 
Robert O. Wefald 
Attorney General 
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