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- QUESTION PRESENTED - 
 
Whether chapter 54-40 of the North Dakota Century Code permits the State Tax 
Department to enter into an agreement with a municipality whereby the State Tax 
Department agrees to collect taxes on behalf of the municipality. 
 

- ATTORNEY GENERAL'S OPINION - 
 
It is my opinion that chapter 54-40, N.D.C.C., does not permit the State Tax Department to 
enter into an agreement with a municipality whereby the State Tax Department agrees to 
collect taxes on behalf of such municipality. 
 

- ANALYSIS - 
 
Section 54-40-01, N.D.C.C., provides: 
 

54-40-01.  AGREEMENT.  Two or more governmental units or 
municipal corporations having in common any portion of their territory or 
boundary, by agreement entered into through action of their governing 
bodies, may jointly or cooperatively exercise their respective separate 
powers, or any power common to the contracting parties or any similar 
powers, including those which are the same except for the territorial limits 
within which they may be exercised for the purpose of acquiring, 
constructing, and maintaining any building for their joint use.  The term 
"governmental unit" as used in this action includes and means every city, 
county, town, park district, school district, states and United States 
governments and departments of each thereof, and all other political 
subdivisions even though not specifically named or referred to herein.  
(Emphasis supplied). 

 
The above-quoted statute allows governmental units or municipal corporations which meet 
certain requirements to contract for the purpose of "acquiring, constructing, and 
maintaining a building for their joint use."  The statute quoted above is limited to that 
purpose. 
 
Section 54-40-08, N.D.C.C., provides as follows: 
 

54-40-08.  JOINT FUNCTIONS - WHO MAY PARTICIPATE. 
 
1.   ny municipality, county, park district, school district, or other political 

subdivision of this state, upon approval of its respective governing 
body, may enter into agreements with one another for joint or 



cooperative action, on a cost-sharing basis, or otherwise, to carry out 
any function or duty which may be authorized by law or assigned to 
one or more of them, and to expend funds of such municipality, 
county, park district, school district, or other political subdivision 
pursuant to such agreement, to use unexpended balances of their 
respective current funds, to enter into lease-option to buy and 
contract for deed agreements between themselves and with private 
parties, and to accumulate funds from year to year for the provision of 
services and facilities, and to otherwise share or contribute property 
in accordance with such agreement in jointly and cooperatively 
carrying out such function or duty. 

 
2.   ny municipality, county, park district, school district, or other political 

subdivision of this state may enter into agreements in the manner 
provided in subsection 1 with any agency, board, or institution of the 
state for the use of buildings and facilities under the control of such 
state agency, board or institution for such periods as the parties may 
determine to be necessary.  No such agreement shall be entered into 
by any state agency, board, or institution unless the respective 
governing body or officer of such state agency, board or institution 
has approved the agreement and the attorney general has 
determined that the greement is legally sufficient.  The municipality, 
county, park district, school district, or other political subdivision of 
this state may make improvements to such buildings or facilities in 
lieu of any rental or other payments, but all such improvements shall 
first be approved by the governing body or officer of such state 
agency, board, or department.  Such buildings and facilities may be 
moved or replaced at any time during the term of an agreement, and 
the municipality, county, park district, school district, or other political 
subdivision shall be entitled to use such buildings and facilities 
constructed in place thereof for the remainder of the term of the 
agreement.  (Emphasis supplied). 

 
Section 54-40-08(1), N.D.C.C., allows political subdivisions to enter into agreements with 
one another for joint or cooperative action to carry out any function or duty which may be 
authorized by law or assigned to one or more of them.  The State Tax Department is an 
agency of the state and is not a political subdivision.  Section 54-40-08(2), N.D.C.C., 
allows political subdivisions to enter into agreements in a manner provided in subsection 1 
with any agency, board, or institution of the state for use of buildings and facilities under 
the control of such agency, board or institution.  
 
Because of the limited scope of the above-quoted provisions, it is my opinion that the 
above-quoted sections do not authorize the State Tax Department to enter into an 
agreement with a municipality for the State Tax Department to collect taxes on behalf of 
the municipality. 
 



However, an exception to this conclusion is created under the provisions of section 57-01-
02.1, N.D.C.C., which provides, in part: 
 

57-01-02.1.  SALES AND USE TAX COLLECTION AGREEMENTS 
WITH HOME RULE CITIES. 
 

1.   The governing body of any incorporated city that has adopted 
the home rule provisions of chapter 40-05.1 and the tax 
commissioner are hereby authorized and empowered to enter 
into contractual agreements whereby the tax commissioner 
shall have authority to collect any sales and use taxes 
assessed by such incorporated city. 

 
2.   * * * 

 
3.   * * * 

 
- EFFECT - 

 
This opinion is issued pursuant to section 54-12-01, N.D.C.C.  It governs the actions of 
public officials until such time as the question presented is decided by the courts. 
  
ROBERT O. WEFALD 
Attorney General 
 
Prepared by:  Nancy K. Hoff 

Assistant Attorney General 


