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--QUESTIONS PRESENTED-- 
 
I. 

 
 Whether, upon the death of a joint tenancy owner of real estate, a death certificate 
can be recorded by a registrar of deeds if no certified copy of an order of a county court or 
a statement of the state tax commissioner relating to the estate tax determination of the 
decedent's estate has been recorded. 
 

II. 
 
 Whether, upon the death of a joint tenancy owner of real estate, the recording of a 
certified copy of an order of a county court or a statement of the state tax commissioner 
relating to the estate tax determination of the decedent's estate would satisfy the North 
Dakota Bar Association Title Standards if no death certificate is recorded. 
 

--ATTORNEY GENERAL'S OPINION-- 
 
I. 

 
 It is my opinion that upon the death of a joint tenancy owner of real estate, a death 
certificate cannot be recorded by a registrar of deeds if no certified copy of an order of a 
county court or a statement of the state tax commissioner relating to the estate tax 
determination of the decedent's estate has been recorded. 
 

II. 
 
 It is my further opinion that upon the death of a joint tenancy owner of real estate, the 
recording of a certified copy of an order of a county court or a statement of the state tax 
commissioner relating to the estate tax determination of the decedent's estate would 
satisfy the North Dakota Bar Association Title Standards if no death certificate is recorded. 
 

--ANALYSIS-- 
 
I. 



 
 A register of deeds is a ministerial officer.  Rising and Isaacs v. Dickinson,  121 
N.W. 616 (N.D. 1909).  The authority of ministerial officers is to be strictly construed.  
Youngblood v. United States,  141 F.2d 912 (6th Cir. 1944). 
 
 76 C.J.S. Register of Deeds § 10, at page 514, states: 
 
 Generally, the duty of the register is to receive and file, or receive and record, as the 
case may be, such instruments, and only such instruments, as by law are entitled to be filed 
or recorded, and to file or record them in such manner as to serve all the purposes of the 
law. 
 
  Section 47-19-06 of the North Dakota Century Code provides, in part, that 
whenever the termination of any joint tenancy in lands is concerned, a death certificate can 
only be recorded by a register of deeds if '. . . there has been recorded a certified copy of 
an order of a county court or a statement of the state tax commissioner relating to estate 
tax determination of said decedent's estate.' 
 
 The language of  Section 47-19-06, N.D.C.C., is clear and unambiguous.  In 
addition, state law provides that the letter of the law '. . . is not to be disregarded under the 
pretext of pursuing its spirit.'   Section 1-02-05, N.D.C.C.  Also see  Sections 1-02-02 and  
1-02-03, N.D.C.C. 
 
 Accordingly, no record of the termination of a joint tenancy in lands may be made by 
the recording of a death certificate without complying with the provisions of  Section 
47-19-06, N.D.C.C. 
 

II. 
 
  Section 47-19-06, N.D.C.C., contains no language which would prohibit the 
recording of an order of a county court or a statement of the tax commissioner relating to 
the estate tax determination of a decedent's estate upon the death of a joint tenancy owner 
of real estate. 
 
 Furthermore,  Section 47-19-06, N.D.C.C., is the apparent basis of the North 
Dakota Bar Association Title Standard 11.09, which is as follows: 
 
 To establish the interest of a surviving joint tenant, the fact of death of the deceased 
joint owner and termination or transfer of the potential estate tax lien must be established.  
Death may be presumed from the filing of an estate tax clearance, release or order or may 
be established by death certificate or affidavit.  (Emphasis supplied.)   
 
 SEE:  11.04 re. 10 year limitation on estate tax liens.  As amended (1980). 
 



 Title Standard 11.09 includes a cross reference to Title Standard 11.04, which is as 
follows: 
 
 The North Dakota estate tax lien is limited to 10 years from the date of death.  When 
the record does not establish that a decedent died more than 10 years prior to the 
examination of the title, the examiner should require evidence of record either that no tax is 
owed, that any tax owing has been paid or that any potential lien has been removed from 
the subject property. 
 
 Thus, a properly recorded estate tax clearance would satisfy the North Dakota State 
Bar Association Title Standards in the case of a decedent joint tenancy owner of real 
estate if no death certificate has been recorded. 
 
--EFFECT-- 
 
 This opinion is issued pursuant to  Section 54-12-01, N.D.C.C. It governs the action 
of public officials until such time as the question presented is decided by the courts. 
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