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--QUESTION PRESENTED-- 
 
 Whether county commissioners elected at large to a four year term in 1980 in a 
county which was subsequently divided into districts following the 1980 federal decennial 
census in which each commissioner resides in a separate district, are required to run for 
reelection in 1982. 
 

--ATTORNEY GENERAL'S OPINION-- 
 
 It is my opinion that county commissioners who were elected at large in 1980 in a 
county which was subsequently divided into districts following the 1980 federal decennial 
census in which each commissioner resides in a separate district, are not required to run 
for reelection in 1982 if they each reside in odd numbered districts and the election is only 
for even numbered districts or vice versa. 
 

--ANALYSIS-- 
 
 Attorney General's Opinion 81-117, issued October 30, 1981, held that Section 11-
07-04, N.D.C.C., as it existed prior to November 19, 1981, required that all county 
commissioners elected to four year terms in 1980 must run for re-election in 1982.  An 
exception to this requirement exists for those commissioners from counties which 
redistricted following the 1970 federal decennial census and which are not required to 
redistrict following the 1980 federal decennial census and those commissioners from 
counties where an election has been made pursuant to Section 11-07-06, N.D.C.C., to 
elect commissioners at large. 
 
 Following this opinion, the 47th Legislative Assembly, meeting in reconvened 
regular session, included an amendment of Section 11-07-04, N.D.C.C., within Senate Bill 
No. 2440 (the reapportionment bill.)  That bill contained an emergency clause and was 
approved by a two-thirds majority of each house, and therefore became effective upon 
approval by the Governor on November 19, 1981. 
 
 As amended, Section 11-07-04, N.D.C.C., reads as follows: 
 



11-07-04.  COMMISSIONERS' TERMS OF OFFICE--STAGGERED 
TERMS. 

 
1.   When redistricting is completed or if failure to redistrict 

requires at-large election of commissioners as provided in 
section 11-07-03, all commissioners then holding office who 
will be elected in the same manner, either from districts or at 
large, as they were elected at the last election shall complete 
the remainder of that term of office.  However, an election must 
be held at the next general election in any district where 
redistricting places two or more holdover commissioners in 
that district or leaves a district without a commissioner residing 
in the district.  In those counties retaining the same method of 
electing county commissioners as that utilized prior to a 
decennial, or other, redistricting, elections shall continue on a 
staggered basis in accordance with the same classes in force 
prior to the effective date of a redistricting under this chapter.  
At the first general election following redistricting of the county 
or election of commissioners at large, the county 
commissioner offices held by commissioners whose terms 
would end in the month of January following that general 
election shall be open for election.   

 
2. If the county previously elected county commissioners at large 

and the county has been divided into districts, those elected in 
districts designated by even numbers shall constitute one class 
and those elected in districts designated by odd numbers shall 
constitute the other class.  If election of commissioners at large 
is necessary and the county previously was districted, classes 
of such commissioners shall be determined by assigning a 
number to their respective offices according to the numerical 
total of the votes cast for them at the general election at which 
they were elected.  The commissioners of one class elected in 
the first election held following a redistricting pursuant to this 
chapter shall hold office for two years and those of the other 
class shall hold office for four years.  The determination of the 
two classes shall be by lot so that one-half of the 
commissioners, as nearly as practicable, may be elected 
biennially.  The county judge shall perform the lot in the 
presence of all of the newly elected commissioners affected by 
this subsection within thirty days after the date of the first 
general election following redistricting or election of 
commissioners at large, if required, and shall certify in writing 
the results of such lot to the county auditor within five days after 
its completion. 



 
 It is my opinion that Section 11-07-04(1), N.D.C.C., applies only to those counties 
where county commissioners will be elected following redistricting action or the absence 
thereof in the same manner, either from districts or at large, as they were prior to such 
action or absence thereof.  In counties in which the method of election of county 
commissioners is changed following the 1980 federal decennial census, Section 11-07-
04(2), N.D.C.C., controls the election of county commissioners in 1982. 
 
 The clear intent of the Legislature in Senate Bill No. 2440 in amending Section 11-
07-04, N.D.C.C., was to reduce the number of county commissioners who had to run for 
reelection in 1982 who had been elected to four year terms in 1980.  Section 1-02-38, 
N.D.C.C., states that in the enacting of a statute, it is presumed that the Legislature 
intended the entire statute to be effective, that a just and reasonable result is intended, and 
that a result feasible of execution is intended.  If at all possible, Section 11-07-04, 
N.D.C.C., as amended must be interpreted in such a way that the legislative intent can be 
fulfilled. 
 
 Section 11-07-04(1), N.D.C.C., specifically provides that an election must be held at 
the next general election in any district where redistricting places two or more holdover 
commissioners in that district or leaves that district without a commissioner residing in the 
district.  The clear inference to be drawn from this language is that a holdover 
commissioner placed in a district in which no other holdover commissioner resides does 
not have to stand for election at the next general election.  So long as the districts can be 
numbered in such a way that all the holdover commissioners are all in the same class of 
district, whether it be even or odd, no such holdover commissioner would be required to run 
for reelection.  If all the holdover commissioners, for instance, lived in odd numbered 
districts, then presumably the election would only be held for commissioners in even 
numbered districts. 
 

--EFFECT-- 
 
 This opinion is issued pursuant to Section 54-12-01, N.D.C.C. It governs the actions 
of public officials until such time as the question presented is decided by the courts. 
 
Robert O. Wefald 
Attorney General 


